Γιώργος Λουκαϊδης: Με την εκλογή Μαυρογιάννη η Κύπρος θα γυρίσει σελίδα

Ο κόσμος αναζητεί μια ήρεμη δύναμη, με ήθος και όραμα για τον τόπο του

Οι πολίτες το 2023 θα έχουν να επιλέξουν ανάµεσα στη συνέχιση της συναγερµικής διακυβέρνησης ή την προοδευτική αλλαγή

Μάλλον ως µια µόνιµη ιδεολογική αγκύλωση παρά ως µια τολµηρή πρόταση πρέπει να θεωρηθεί η θέση Αβέρωφ Νεοφύτου για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

 

Συνέντευξη στον
Μιχάλη Μιχαήλ
«Το τρένο της αλλαγής έχει ξεκινήσει, µε ατµοµηχανή το ΑΚΕΛ και τιµονιέρη τον Αντρέα Μαυρογιάννη», τόνισε σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. Υπογράµµισε ότι η Αριστερά θα πράξει το καθήκον της και δηλώνει αισιόδοξος ότι µπορεί να φέρει ένα νικηφόρο αποτέλεσµα. Το ΑΚΕΛ θα διαδραµατίσει τον δικό του ρόλο στη διαµόρφωση του προγράµµατος του Α. Μαυρογιάννη, θα περιληφθούν θέσεις που δεν θα αναιρούν ή θα καταργούν µε οποιοδήποτε τρόπο βασικές αρχές και θέσεις του κόµµατος. Όµως το πρόγραµµα θα είναι πρόγραµµα διακυβέρνησης του ίδιου του Α. Μαυρογιάννη. Περαιτέρω, ο Γ. Λουκαΐδης σηµείωσε ότι ήδη πολλές προσωπικότητες, προερχόµενες από διαφορετικούς πολιτικο-ιδεολογικούς χώρους, εξέφρασαν την ετοιµότητα και τη βούληση να στηρίξουν την υποψηφιότητα Αντρέα Μαυρογιάννη.

 

Ποιο είναι για το ΑΚΕΛ το διακύβευµα των προσεχών προεδρικών εκλογών;

Οι πολίτες στις εκλογές του 2023 θα έχουν να επιλέξουν ανάµεσα στη συνέχιση της συναγερµικής διακυβέρνησης Αναστασιάδη ή την προοδευτική αλλαγή. Εκφραστές της πρώτης επιλογής, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, είναι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης. Το πρόσωπο που ηγείται της προσπάθειας για προοδευτική αλλαγή είναι ο Αντρέας Μαυρογιάννης. Μπορεί να έχουµε λοιπόν τρεις βασικούς υποψηφίους ως αυτή την ώρα, αλλά δύο είναι στην πράξη οι επιλογές που είναι µπροστά µας. Όσοι από τους συµπολίτες µας αισθάνονται απογοητευµένοι ή και οργισµένοι από τα έργα και τις ηµέρες της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερµού, έχουν επιλογή κι αυτή δεν είναι άλλη από την ανεξάρτητη – προοδευτική υποψηφιότητά του Αντρέα Μαυρογιάννη.

Ποιο είναι το νέο που θα φέρει στην πολιτική ζωή της Κύπρου η εκλογή στην προεδρία του Αντρέα Μαυρογιάννη;

Η υποψηφιότητα Αντρέα Μαυρογιάννη, µε τα προσωπικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν, εγγυάται ότι η Κύπρος θα γυρίσει σελίδα και θα µπει σε µια νέα ελπιδοφόρα προοπτική. Η εκλογή του θα φέρει επίσης νέο ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου που τόσο πολύ το έχουµε ανάγκη.

Περαιτέρω, εκλογή Αντρέα Μαυρογιάννη θα σηµαίνει συνεπή και µακριά από τυχοδιωκτικές παλινδροµήσεις πάλη για αποτροπή της οριστικής διχοτόµησης και αναγέννηση της ελπίδας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού µας και αναστήλωση των θεσµών και του κράτους δικαίου που καταρρακώθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία.

Θα φέρει χρήστη διοίκηση, αξιοκρατία, λογοδοσία και ενίσχυση των αναγκαίων ελέγχων και ισορροπιών που πρέπει να υπάρχουν σε ένα ευνοµούµενο κράτος δικαίου, αφήνοντας πίσω στο χθες όσους και όσα ρεζίλεψαν τη χώρα µας εξαιτίας των πρωτοφανών φαινοµένων διαπλοκής και διαφθοράς που χαρακτηρίζουν την απερχόµενη κυβέρνηση.

Εκλογή του Αντρέα Μαυρογιάννη θα σηµαίνει κοινωνικά ευαίσθητη αλλά και νοικοκυρεµένη και ισορροπηµένη οικονοµική πολιτική που θα εξυπηρετεί τους πολλούς και όχι τους λίγους προνοµιούχους, µέσα από ένα άλλο µοντέλο βιώσιµης – πράσινης οικονοµίας, αφήνοντας στο παρελθόν το οικονοµικό µοντέλο της αρπαχτής που επικράτησε επί των ηµερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερµού.

Προβάλλεται ο ισχυρισµός ότι ο κ. Μαυρογιάννης είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι ανεξάρτητος. Πώς απαντάτε σε αυτόν τον ισχυρισµό;

Αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν είναι ανεξάρτητη η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη µαταιοπονούν. Αποδεδειγµένα και τεκµηριωµένα ο Αντρέας Μαυρογιάννης δεν ανήκε ποτέ σε κανένα πολιτικό κόµµα, όµως σεβάστηκε και συνεργάστηκε µε τις πολιτικές δυνάµεις, αφού τις τελευταίες δεκαετίες, επί διαφορετικών κυβερνήσεων, υπηρέτησε µε πολλή επιτυχία από σηµαντικά πόστα την πατρίδα του, όπως αυτό καταγράφεται από τα ίδια τα αποτελέσµατα της δουλειάς του αλλά και όπως αυτά αναγνωρίστηκαν και από εκείνους που σήµερα τον αµφισβητούν. Όλοι αυτοί, πρέπει επίσης να αποφασίσουν: είναι ΑΚΕΛικός υποψήφιος ο Αντρέας Μαυρογιάννης, ή υποψήφιος που διαφοροποιείται σε κάποια θέµατα πολιτικής από το ΑΚΕΛ, διαφοροποιήσεις που αγωνιωδώς προσπαθούν να προτάξουν; Προφανώς δεν µπορούν να ισχύουν και τα δύο.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν βρίσκατε υποψήφιο από το χώρο της Αριστεράς ή δεν θέλατε να ορίσετε αριστερό υποψήφιο και καταλήξατε σε ένα συνεργάτη του Ν. Αναστασιάδη, τον οποίο θέλετε να διώξετε.

Αυτό το ερώτηµά σας, επίσης απαντά και στο προηγούµενο, αναδεικνύοντας τους αντιφατικούς ισχυρισµούς όσων από την αρχή φοβήθηκαν την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη.

Το ΑΚΕΛ διαθέτει ικανότατα στελέχη, ξεκινώντας από τον Γενικό του Γραµµατέα, που πλήρως εκπληρούν τα προσόντα του υποψήφιου Προέδρου. Είναι επίσης γνωστό ότι αρκετά πρόσωπα ενδιαφέρθηκαν να τύχουν στήριξης από το ΑΚΕΛ σε αυτές τις εκλογές. Τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των µελών του, επιλέξαµε όχι την κοµµατική περιχαράκωση, αλλά το άνοιγµα στην κοινωνία µέσα από µια ανεξάρτητη – υπερκοµµατική υποψηφιότητα, πιστεύοντας ότι έτσι ευκολότερα µπορούµε να πετύχουµε τη συνένωση δυνάµεων µε όλους όσοι είναι απογοητευµένοι από την παρούσα διακυβέρνηση, ανεξαρτήτως σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν. Αυτή άλλωστε είναι και η παράδοση που έχουµε ως ΑΚΕΛ, αφού σε όλες σχεδόν τις προηγούµενες προεδρικές αναµετρήσεις πράξαµε το ανάλογο.

Ο κ. Μαυρογιάννης είναι χαµηλών τόνων και προβάλλει έναν ήπιο λόγο. Αυτό δεν του αφαιρεί από τη δυναµική του;

Αντίθετα. Αυτό πιστεύουµε ότι αναζητεί ο κόσµος. Μια ήρεµη δύναµη. Με ήθος και όραµα για τον τόπο του. Έναν άνθρωπο µε περιεχόµενο, ικανότητες και αξία, ευρυµάθεια και ευγένεια, έναν άνθρωπο καλλιεργηµένο που µπορεί να συνθέσει. Ήδη από τις πρώτες εµφανίσεις του ως υποψήφιος κερδίζει θετικές εντυπώσεις και γι’ αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά του.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΑΚΕΛ σε όλη αυτή την πορεία;

Ως το µεγαλύτερο κόµµα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ θα διαδραµατίσει φυσιολογικά καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές. Σε όλα τα επίπεδα θα εργαστούµε ακούραστα για την προοδευτική αλλαγή που θα επέλθει µε την εκλογή του Αντρέα Μαυρογιάννη στην προεδρία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. 10 χρόνια είναι πάρα πολλά. ∆εν αντέχει ο τόπος και ο λαός µας άλλη διακυβέρνηση Συναγερµού. Η Αριστερά θα πράξει το καθήκον της και είµαστε αισιόδοξοι ότι µπορούµε και θα έχουµε ένα νικηφόρο αποτέλεσµα. Το τρένο της αλλαγής έχει ξεκινήσει, µε ατµοµηχανή το ΑΚΕΛ και τιµονιέρη τον Αντρέα Μαυρογιάννη. Εκφράζουµε την πίστη ότι σ’ αυτό το οκτάµηνο ταξίδι ολοένα και περισσότεροι συµπολίτες µας θα επιβιβάζονται, ανεξαρτήτως πολιτικής ή κοµµατικής προτίµησης.

Θα έχει λόγο και ρόλο το ΑΚΕΛ και στον καθορισµό του προγράµµατος του κ. Μαυρογιάννη;

Ασφαλώς. Όπως και ο ίδιος άλλωστε το έχει διακηρύξει. Θα διαδραµατίσουµε τον δικό µας ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση, όπως και άλλες πολιτικές, κοινωνικές δυνάµεις και πρόσωπα. Θα είναι όµως, αυτονόητα, πρόγραµµα διακυβέρνησης του ίδιου του Αντρέα Μαυρογιάννη. ∆εν αναµένουµε, κατά συνέπεια, να δούµε τις συνεδριακές θέσεις του ΑΚΕΛ στο πρόγραµµα διακυβέρνησης. Ούτε όµως και θέσεις που µε οποιοδήποτε τρόπο θα καταργούν ή θα αναιρούν βασικές αρχές και θέσεις του κόµµατος. Από την προ λίγων ηµερών εξαγγελία αλλά κι από θέσεις που ήδη εξέφρασε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, γίνεται εξυπαρχής ξεκάθαρος ο προοδευτικός χαρακτήρας των προγραµµατικών θέσεων που θα καταθέσει.

Ένας σηµαντικός παράγοντας στην όλη διαδικασία είναι η επίτευξη συνεργασιών και η έκφραση υποστήριξης από προσωπικότητες του τόπου. Θα δούµε στο άµεσο µέλλον τέτοιες κινήσεις;

Οι συνεργασίες πρώτου γύρου µε άλλα κόµµατα ήταν και παραµένουν ζητούµενο, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν εξαρτώνται µόνο από εµάς ή από τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου, που κατά την άποψή µας τον καθιστούν κατάλληλο για να είναι ο υποψήφιος των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Με πλήρη σεβασµό στις εσωτερικές τους διαδικασίες, αναµένουµε τις αποφάσεις που θα λάβουν. Από εκεί και πέρα, όµως, ήδη πολλές προσωπικότητες, προερχόµενες από διαφορετικούς πολιτικο-ιδεολογικούς χώρους, εξέφρασαν την ετοιµότητα και τη βούληση να στηρίξουν την υποψηφιότητά Αντρέα Μαυρογιάννη. Και αυτός ο κατάλογος θα µεγαλώνει στο επόµενο χρονικό διάστηµα.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος που έχει τολµηρές προτάσεις. Παράδειγµα, η θέση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Πώς κρίνετε αυτή την πρόταση;

Μάλλον ως µια µόνιµη ιδεολογική αγκύλωση πρέπει να θεωρηθεί αυτή η θέση, παρά ως µια τολµηρή πρόταση. Που επανέρχεται µετά από µια µακρά περίοδο σιωπής και αντιφάσεων, λόγω προεκλογικών σκοπιµοτήτων. Και η οποία για µια ακόµη φορά παραγνωρίζει όχι µόνο τη διαχρονική εγκληµατική δράση του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς και στην Κύπρο αλλά και την αντίθετη άποψη της µεγάλης πλειοψηφίας του λαού µας.

Πολλές φορές έχουµε πει ότι, πρώτο, καµιά προστασία δεν θα προσφέρει στην Κύπρο, όπως δεν προσφέρει και στην Ελλάδα η συµµετοχή της στο ΝΑΤΟ, απέναντι στις απειλές και στους κινδύνους που προέρχονται από τη σηµαντική, για τα συµφέροντα του ΝΑΤΟ, Τουρκία. ∆εύτερο, η Τουρκία ποτέ δεν θα αποδεχτεί ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Τρίτο, σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, παραπέµπουµε στο άτυπο έγγραφο που κατέθεσε ο Γενικός Γραµµατέας του ΟΗΕ, όπου διαγράφεται µια διευθέτηση που διασφαλίζει πλήρως τη σταθερότητα και την ασφάλεια, χωρίς την ανάγκη µετατροπής της Κύπρου σε νατοϊκό προτεκτοράτο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy