ΓΙΩΡΓΟΣ Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ : Το ΑΚΕΛ πρέπει να αυξήσει την παρέμβασή του στην κοινωνία

Προτάσεις, ιδέες και λύσεις για παραπέρα φρεσκάρισμα, ανανέωση και εκσυγχρονισμό της δουλειάς θα κατατεθούν στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη της Λεμεσού

 

Σταθμό για την παραπέρα ανάπτυξη του ΑΚΕΛ θεωρεί τη Συνδιάσκεψη της Κυριακής ο Γιώργος Τ. Γεωργίου. Με αφορμή την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λεμεσού την προσεχή Κυριακή, 14 Μαΐου, ο επαρχιακός του γραμματέας τονίζει ότι πρέπει να γίνει ένα φρεσκάρισμα σε όλους τους τομείς δράσης του κόμματος, προκειμένου το ΑΚΕΛ να επανακτήσει μέσα από πράξεις την εμπιστοσύνη των Κυπρίων.

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

 

 

**************************

 

Η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λεμεσού διεξάγεται κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις;

 

Όπως κάθε συνέδριο του ΑΚΕΛ, και ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν συνδιασκέψεις, αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός για την επαρχία μας και ως εκ τούτου πρέπει να θεωρείται σταθμός για την παραπέρα ανασυγκρότηση του κόμματος, την αναβάθμισή του, κυρίως όσον αφορά την οργανωτική προσπάθεια. Να φρεσκάρουμε τις γραμμές μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ούτως ώστε, σε πολιτικό αλλά και οργανωτικό επίπεδο, να επαναφέρουμε ξανά το κόμμα στο προσκήνιο, πρωταγωνιστή στην κοινωνία.

Από εκεί και πέρα μια συνδιάσκεψη, ως το συνέδριο της επαρχίας μας, πέραν από τα οργανωτικά ζητήματα και την εισηγητική ομιλία που θα κάνει ο Γ.Γ. του κόμματος, που θα ενημερώσει για τις πολιτικές και εσωτερικές εξελίξεις, θα ασχοληθεί και με μια σειρά από θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της ζωής μας, θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, θέματα βιομηχανίας, της υπαίθρου, το μαρασμό και την εγκατάλειψη της υπαίθρου, θέματα τουρισμού και το λιμάνι.

Γνωρίζετε ότι στη Λεμεσό έχουμε το ιδιαίτερο πρόβλημα με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται. Ως εκ τούτου, η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη δεν αναμένεται μόνο από το κομματικό σύνολο, αλλά τα πορίσματα, τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις αφορούν ευρύτερα τον κόσμο της επαρχίας Λεμεσού.

 

[pull_quote_center]

Το ΑΚΕΛ και η Αριστερά παραμένουν το αποκούμπι και η κύρια πολιτική δύναμη που μπορεί να συμπαρασταθεί με συνέπεια και αξιοπιστία στον κόσμο

[/pull_quote_center]

 

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κίνημα, αυτά έχουν εντοπιστεί;

 

Είναι από καιρό που έχουμε εντοπίσει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μας και προσπαθούμε βήμα βήμα σε συλλογικό επίπεδο να επεξεργαστούμε λύσεις, προτάσεις και ιδέες για παραπέρα φρεσκάρισμα των γραμμών μας, ανανέωση και εκσυγχρονισμό της δουλειάς μας. Κύρια, εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι να εμπνεύσουμε τον κόσμο μας να αναλάβει ένα δικό του πρόγραμμα δράσης, επαφής και επικοινωνίας με τους πολίτες και το λαό, για να μπορέσει ο κόσμος ξανά να διαπιστώσει εκ των πραγμάτων ότι το ΑΚΕΛ και η Αριστερά παραμένουν το αποκούμπι και η κύρια πολιτική δύναμη που μπορεί να του συμπαρασταθεί με συνέπεια και αξιοπιστία. Και ως εκ τούτου, έχουμε να κάνουμε πάρα πολλή δουλειά, ώστε να ξεπεράσουμε ελλείψεις και αδυναμίες.

Το άλλο πρόβλημα που απασχολεί, όντως, και είναι ένα παγκύπριο χαρακτηριστικό, είναι η τάση για αναβλητικότητα. Η δουλειά μας θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι καθημερινή και απαιτεί αυξημένους ρυθμούς και δουλειά σε πολλά μέτωπα. Γι’ αυτό το σκοπό χρειάζεται σχεδιασμός και προγραμματισμός, αλλά κυρίως συλλογική προσπάθεια, έλεγχος και παρακολούθηση των εργασιών μας, ούτως ώστε να μην αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε όλοι ρόλο να διαδραματίσουμε. Το να είσαι ΑΚΕΛιστής σήμερα σημαίνει συνείδηση ευθύνης κι αυτό πρέπει να το αποδείξουμε στην πράξη, στους αγώνες με την ενεργό συμμετοχή.

 

Έχει παρατηρηθεί παγκύπρια, αλλά και στη Λεμεσό, κυρίως σε εκλογικές αναμετρήσεις, μια τάση αποχής, θέμα το οποίο αφορά και το ΑΚΕΛ. Φαίνεται να ατονεί κάπως η εμπλοκή των μελών στην πρακτική δουλειά. Αυτά τα ζητήματα θα απασχολήσουν τη συνδιάσκεψη;

 

Ασφαλώς. Τα θέματα της αποχής είναι θέματα που μας απασχολούν καθημερινά. Και αυτό το οποίο πρέπει κυρίως να χαρακτηρίζει τη δράση μας, είναι να εμπνέουμε το λαό, να δώσουμε τα δικά μας πρότυπα, το δικό μας μοντέλο κοινωνικής συμμετοχής. Ο κόσμος πρέπει στην πράξη να διαπιστώσει τη διαφορετικότητα του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς, ότι είναι η μόνη αξιόπιστη και φερέγγυα δύναμη να τους σταθεί και να τους συμπαρασταθεί. Και ως εκ τούτου πρέπει να δώσουμε στην κοινωνία να κατανοήσει ότι η αποχή δεν είναι λύση. Αντίθετα, αδυνατίζει τις προσπάθειές μας και το κύριο και ουσιαστικό σήμερα είναι να διορθώσουμε γεγονότα και εξελίξεις με την οργανωμένη πάλη και συμμετοχή μας, με την κατάθεση ιδεών και οραμάτων, ούτως ώστε ο λαός μας να πάρει ο ίδιος την τύχη του στα χέρια του.

Έχει διαπιστωθεί- και πλέον είναι ξεκάθαρο- ότι ο λαός έχει βιώματα, παραστάσεις, ζει την καθημερινή πραγματικότητα και μπορεί να κάνει συγκρίσεις. Γι’ αυτό εμείς πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε, ώστε ο λαός να δώσει ξανά το «παρών» του στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες που μας αναμένουν.

[quote_box_center]

Το να είσαι ΑΚΕΛιστής σήμερα σημαίνει συνείδηση ευθύνης κι αυτό πρέπει να το αποδείξουμε στην πράξη με την ενεργό συμμετοχή

[/quote_box_center]

Μια άλλη αδυναμία που εντοπίζουν πολλοί είναι η αδυναμία προβολής των θέσεων του κόμματος προς τα έξω, ώστε να γίνουν κτήμα όλου του λαού. Κι αυτό επιβάλλεται λόγω του πεδίου που υπάρχει στα ΜΜΕ. Αυτό θα απασχολήσει το κόμμα;

 

Έχετε δίκαιο και είναι κάτι που εδώ και καιρό το παλεύουμε. Θέλουμε να φέρουμε το κόμμα πιο κοντά στην κοινωνία και στους ανθρώπους. Και δεν είναι τυχαία που η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ έχει πρωταγωνιστήσει στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Λεμεσού. Η εξωστρέφειά μας, δηλαδή, είναι ένα θέμα το οποίο θα μας δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις του κόμματος για σειρά ζωτικών προβλημάτων των ημερών μας, όπως είναι η Δημόσια Υγεία. Ο κόσμος πονά και υποφέρει και ως εκ τούτου πρέπει να αυξήσουμε την παρέμβασή μας. Το ίδιο ισχύει και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που σήμερα είναι μετέωρη και απονευρωμένη. Το ίδιο ισχύει και με τα θέματα που αφορούν την ύπαιθρο. Όλα αυτά δημιουργούν τεράστιες ευθύνες, για τις οποίες καλούμαστε ως κόμμα με περισσότερο δυναμισμό και ζωτικότητα να καταθέσουμε ιδέες και προτάσεις για να εξέλθουμε από το φαύλο κύκλο που βρισκόμαστε σήμερα.

 

Και η προβολή των θέσεων αφορά και το μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται Κυπριακό.

 

Ασφαλώς. Νομίζω και σε αυτό τον τομέα έχουμε αναπτύξει δραστηριότητα. Χθες, Σάββατο, έγινε η τρίτη συνάντησή μας με το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Κερύνειας στο μεταλλείο του Αμιάντου. Προηγήθηκαν άλλες δραστηριότητες και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνουμε την προσπάθεια και το κίνημα ειρήνης και επαναπροσέγγισης. Ένας και μοναδικός πρέπει να είναι ο στόχος όλου του λαού μας, η λύση και η επανένωση για να κτίσουμε από κοινού το καινούριο σπίτι σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης.

 

Θεωρείτε ότι στον κατάλογο όλων αυτών των θεμάτων που έχετε θίξει  διαδραματίζει ρόλο η επιμόρφωση των στελεχών, των μελών, ακόμα και των ψηφοφόρων του κόμματος; Το ΑΚΕΛ Λεμεσού ανταποκρίνεται προς αυτή την κατεύθυνση ή πρέπει κι εδώ να υπάρξουν αλλαγές;

 

Η ανάγκη για ιδεολογική και πολιτική επιμόρφωση πρέπει να είναι μια συνεχής προσπάθεια και όχι αποσπασματική και πάρεργο. Γι’ αυτό την τελευταία περίοδο πυκνώσαμε τις διαλέξεις, τις σχολές και τα σεμινάρια, διότι έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο. Πρώτα και κύρια τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος πρέπει να αποκτήσουν ένα ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο, να θωρακίσουμε ταυτόχρονα ιδεολογικά τον κόσμο για να μπορέσει να ερμηνεύσει ιδεολογικά φαινόμενα που ζούμε καθημερινά και να λύσει αυτά τα ζητήματα, προτάσσοντας τις θέσεις του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε.

 

 

Κυπριακό, παλινδρομήσεις και προεδρικές

 

Σε ό,τι αφορά και πάλι το Κυπριακό, τα πράγματα φαίνεται να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ενώ προχωρούσαν ικανοποιητικά οι συνομιλίες, ξαφνικά προέκυψαν αναποδιές και προβλήματα, που άλλαξαν αυτή την πορεία δυσκολεύοντας περισσότερο τα πράγματα.

 

Πολλές φορές έχουμε πει ότι ο δρόμος προς τη λύση δεν θα είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Είπαμε πολλές φορές ότι ο δρόμος αυτός θα περνά μέσα από πολλά ζικ ζακ. Εκείνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, γι’ αυτό πρέπει να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να καταθέτουμε ιδέες για σπάσιμο των αδιεξόδων. Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το Κυπριακό βρίσκεται σε μια στασιμότητα και λόγω των εξελίξεων, που δημιουργούν ένα αρνητικό δεδομένο για μας, αλλά και λόγω των θέσεων που εκφράζει ο Ταγίπ Ερντογάν με τις σχέσεις που θέλει να αναπτύξει με τους εθνικιστές, επειδή τους έχει ανάγκη. Όλα αυτά δημιουργούν εμπόδια. Είναι πολύ σημαντικό όμως τι κάνουμε εμείς ως ε/κ πλευρά. Και θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα από ποτέ με προτάσεις και πρωτοβουλίες. Και ο δικός μας διαπραγματευτής, αντί πότε να φλερτάρει με την προεδρική υποψηφιότητα και πότε να παλινδρομεί, είναι καλύτερα να συνειδητοποιήσει ότι είναι κρίμα να χαθεί ή να μείνει στη μέση μια ολόκληρη προσπάθεια που έφτασε σε ακτίνα συμφωνίας. Αν έχουν μείνει κάποια σημεία, τα οποία σίγουρα είναι δύσκολα αλλά χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και τόλμη για να ξεπεραστούν, ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό χρειάζεται να δώσουμε περισσότερες δυνάμεις.

Με στενοχωρεί πολύ το ότι ο Πρόεδρος αυτή τη στιγμή δείχνει μετέωρος στο Κυπριακό, ενώ ο ενδιάμεσος χώρος θυσιάζει τις επόμενες γενιές για χάριν των προεδρικών εκλογών.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy