Γιώργος Τ. Γεωργίου: Να φέρουμε πίσω τη χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ με τους χειρισμούς που έκαναν ή που δεν έκαναν στο Κυπριακό κινδυνεύουν να μετατραπούν από ηγέτες λύσης σε ηγέτες της διαίρεσης», υποδεικνύει ο Γιώργος Γεωργίου, υποψήφιος του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού.

Επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιούργησε η αναξιοκρατία και η διαφθορά, τονίζει ότι μόνο με την ενεργό συμμετοχή του λαού στην κάλπη μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Συνέντευξη στον Χρήστο Χαραλάμπους

Τα λαμπρότερά μας μυαλά, μεταναστεύουν στο εξωτερικό

 

Βρισκόμαστε σε περίοδο κομβικού σημείου για το Κυπριακό, με την επανένωση της πατρίδας μας να κρέμεται από μια κλωστή. Πόσο αισιόδοξοι θα πρέπει να είμαστε ότι αυτή τη φορά όλα θα πάνε κατ’ ευχήν;

 

Ποτέ το Κυπριακό δεν βρισκόταν τόσο κοντά στη διχοτόμηση. Από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και εντεύθεν άλλαξαν πολλά. Ζούμε και βιώνουμε ένα παρατεταμένο και επικίνδυνο αδιέξοδο, όπου η Τουρκία εφαρμόζει το δικό της plan B επί θαλάσσης και επί εδάφους.

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας κινδυνεύουν να ανατραπούν, με την Τουρκία να έχει γκριζάρει περιοχές της ΑΟΖ και επί εδάφους ο πλήρης εποικισμός της Μόρφου, καθώς και το εγχείρημα εποικισμού των Βαρωσίων, βαθαίνουν περισσότερο την κρίση και μηδενίζουν την απόσταση προς τη διχοτόμηση. Η κατάσταση μετατρέπεται από το status quo που γνωρίζουμε σε νέα de facto με ορατό τον κίνδυνο μιας de jure λύσης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ με τους χειρισμούς που έκαναν ή που δεν έκαναν στο Κυπριακό κινδυνεύουν να μετατραπούν από ηγέτες λύσης σε ηγέτες της διαίρεσης.

Στο κόμμα μας είμαστε εκ φύσεως αισιόδοξοι γι’ αυτό και καταθέτουμε καθημερινά όραμα λύσης και ειρηνικής επανένωσης της πατρίδας μας, γιατί πιστεύουμε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να μείνει διαιρεμένη και πολύ μεγάλη για να χωρέσει όλα τα παιδιά της.

 

Αναξιοκρατία και διαφθορά έχουν οδηγήσει τον τόπο σε μεγάλα αδιέξοδα και το λαό στην εξαθλίωση. Πώς μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση;

 

Ποτέ προηγουμένως η Κυπριακή Δημοκρατία ταλανιζόταν από τόσα σκάνδαλα, διαφθορά και διαπλοκή. Ποτέ προηγουμένως καταγγέλθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από διεθνείς θεσμούς και ποτέ δεν έτυχε να ερευνάται το γραφείο του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Τα ρουσφέτια και η αναξιοκρατία έγιναν επιστήμη για τους κυβερνώντες εξυπηρετώντας κλίκες και ομάδες του περιβάλλοντός τους, την ώρα που χιλιάδες νέοι βλέπουν τα όνειρά τους να σκοτώνονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Οι νέοι μας κάτω από το βάρος των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλους προορισμούς. 40.000 χιλιάδες παιδιά, τα λαμπρότερά μας μυαλά, μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Η ανατροπή αυτής της κατάστασης θα έρθει με τους αγώνες μας, με τη δική μας αντεπίθεση. Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής. Μόνο με το ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις στη Βουλή μπορούν να ανατείλουν νέες, καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

 

Πώς μπορεί να εξαλειφθεί ή έστω να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο της απαξίωσης των κομμάτων και των πολιτικών;

 

Τα συσσωρευμένα προβλήματα και οι απογοητεύσεις έχουν οδηγήσει μεγάλη μερίδα του λαού μας στην απαξίωση της πολιτικής. Τα σκάνδαλα, η διαφθορά αλλά και τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα από τις πολιτικές της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ έχουν φέρει αγανάκτηση στον κόσμο. Τεράστιες και οι ευθύνες του οικονομικού συστήματος που εγκλημάτησε εις βάρος της κοινωνίας και με έντεχνο τρόπο κατάφερε να γλιστρήσει λόγω ισχύος και να φορτώσει όλες τις ευθύνες του στα κόμματα και στην πολιτική. Ποιος δεν θυμάται το Χρηματιστήριο; Κλάπηκαν 18 δισ. από την πραγματική οικονομία, από τις τσέπες του κόσμου. Η τραπεζική κρίση επέφερε άλλες τόσες ζημιές. Οι τραπεζίτες με τις υψηλού κινδύνου επενδύσεις τους. Το ίδιο έγινε με το ξεπούλημα του Συνεργατισμού.

Για όλα αυτά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για να φέρουμε πίσω τη χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας. Να επανέλθει η ηθική στην πολιτική. Και η μόνη καθαρή πολιτική δύναμη που έχει το ανάστημα και τις αρχές να το πράξει είναι το ΑΚΕΛ.

Συχνά ακούγεται, ακόμα και από κόσμο της Αριστεράς, ότι «Όλοι είναι το ίδιο, η διαφθορά είναι παντού…»

Όχι μόνο δεν είμαστε το ίδιο, αλλά διαφέρουμε από τη γη μέχρι τον ουρανό. Μας χωρίζει άβυσσος. Σε κανένα πολιτικό αλλά και οικονομικό έγκλημα δεν συμμετείχαμε. Μάρτυράς μας η ίδια η καθημερινότητα της ζωής μας, ο βίος και η πολιτεία μας. Εμείς δεν ψηφίσαμε κανένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο. Ούτε ξεπουλήσαμε τον Συνεργατισμό, τα Λιμάνια, την Επιτροπή Σιτηρών. Αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε τον δημόσιο πλούτο, το κοινωνικό κράτος, τη στιγμή που αυτοί ξεπουλούν τα πάντα.

Ασήκωτες και αποκλειστικές οι ευθύνες κυβέρνησης και ΔΗΣΥ για τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας. Η ανατροπή θα έρθει από τον ίδιο τον λαό. Ο καναπές, ο θυμός και η αγανάκτηση από τα κοινωνικά δίκτυα δεν προσφέρει λύσεις. Μόνη λύση η ενεργός συμμετοχή του λαού στην κάλπη, ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα.

 

Ποιο είναι για το ΑΚΕΛ το στοίχημα σε αυτές τις εκλογές;

 

Στο ΑΚΕΛ και στην κυπριακή Αριστερά δεν ταιριάζουν οι μιζέριες. Μόνη απάντησή μας σε αυτά που βιώνουμε είναι οι αγώνες μας, οι κινητοποιήσεις μας, η ενεργός συμμετοχή όλων μας. Κόντρα στο κατεστημένο και στα φαινόμενα της απαξίωσης, απαντούμε με ένα αγωνιστικό και αποφασιστικό «παρών» του λαού για να ενισχύσει σημαντικά το κόμμα της Αριστεράς, ώστε να μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για να αλλάξουμε τα πράγματα.

 

Ύπαιθρος και πολιτισμός αποτελούν, κατά γενική ομολογία, τον φτωχό συγγενή στις προτεραιότητες του κράτους. Πώς μπορεί να εκλείψει αυτή η αντιμετώπιση;

 

Η ύπαιθρός μας είναι το καμάρι μας, αλλά ο άναρχος τρόπος ανάπτυξης, η έλλειψη υποδομών και κινήτρων δημιούργησε την αστυφιλία. Χρόνο με το χρόνο η ύπαιθρος μαραίνει και εγκαταλείπεται. Έργα και προγράμματα προηγούμενων κυβερνήσεων εγκαταλείφθηκαν εν μια νυκτί. Ειδικότερα η ύπαιθρος της Λεμεσού, βιώνει μια άνευ προηγουμένου έλλειψη αλληλεγγύης, στήριξης και συμπαράστασης.

Παράπλευρη απώλεια αυτής της κρίσης και ο Πολιτισμός. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι κυβερνώντες τον Πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία τα έχουν για πάρεργο, στην άκρη του τραπεζιού. Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν εκτιμά ούτε αναγνωρίζει το έργο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά ούτε σέβεται τους καλλιτέχνες. Τους θεωρεί περισσότερο ως ζημιά για τον Προϋπολογισμό, γι’ αυτό και η συνεχής απαξίωσή τους. Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί μας δοκιμάζονται από την πανδημία και το κράτος τούς γυρίζει την πλάτη αποδεικνύοντας την κοινωνική αναλγησία του.

Το ΑΚΕΛ διαχρονικά τόνιζε ότι ο Πολιτισμός δεν μπορεί να αποτιμάται με κερδοζημιές. Στην ιστορική μας διαδρομή υπήρξε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το σωσίβιο για την επιβίωσή μας στη γη των προγόνων μας. Είναι μακροπρόθεσμη επένδυση ζωής και μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίζεται, γιατί την επένδυση θα την συναντήσεις στην πορεία. Στηρίζουμε τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, που μπορεί και πρέπει να δώσει μια νέα ώθηση στον Πολιτισμό. Χωρίς όμως όραμα και πλάνο, και κυρίως δαπάνες, πολύ φοβάμαι ότι το εγχείρημα θα είναι μετέωρο χωρίς ρόλο και αποστολή. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για τα δικαιώματα των δημιουργών αλλά και να φέρουμε τις τέχνες και τον Πολιτισμό ξανά στο προσκήνιο της ζωής μας.

 

Για τη Λεμεσό ποιες είναι οι προτεραιότητές σου;

 

Η Λεμεσός, πόλη και ύπαιθρος, πρέπει να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της και σε καμία περίπτωση πρέπει να επιτρέψουμε την αλλαγή του χαρακτήρα της. Χρειαζόμαστε όραμα μακράς πνοής σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η Λεμεσός αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και χρειάζεται δοκιμασμένους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην ανάγκη για μια ισχυρή και ζωντανή ύπαιθρο και για το σκοπό αυτό ήδη έχουμε καταθέσει ιδέες, προτάσεις και το δικό μας όραμα.

Επίσης, το κυκλοφοριακό και η επένδυση στις σύγχρονες δημόσιες συγκοινωνίες είναι ζήτημα ζωής. Ιδιαίτερης σημασίας και η Υγεία και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Πρέπει όμως να δουλέψουμε με περισσότερη αποφασιστικότητα και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των χώρων εστίασης που έχουν πληγεί περισσότερο και τείνουν να εξοντωθούν. Το ΑΚΕΛ Λεμεσού όλα αυτά τα χρόνια ήταν η εμπροσθοφυλακή των αγώνων, με όραμα και πρόγραμμα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.