Γιώργος Τ. Γεωργίου: Υπ.Υγείας και κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί ότι η δημόσια υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, προχώρησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Τ. Γεωργίου.

Διαβάστε επίσης:

Δεν διατρέχει κίνδυνο ο ΟΚΥπΥ και μπορεί να καταστεί οικονομικά υγιής, δήλωσε ο Μ. Παναγίδης

Αναλυτικά:

Σήμερα συζητήσαμε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας τους Προϋπολογισμούς του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το 2021.

Από τη συζήτηση που έγινε, καθώς και από τα στοιχεία των Προϋπολογισμών ειδικά του ΟΚΥΠΥ, διαπιστώνεται ξεκάθαρα για ακόμα μια φορά, η απόσταση λόγω και έργων από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.  Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε.

Τα δημόσια νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και πιέσεις και αδυνατούν να διαδραματίσουν το ρόλο και την αποστολή τους, ως η ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση ΔΗ.ΣΥ δεν έχουν αντιληφθεί, με αφορμή και την πανδημία του κορονοϊού, ότι η δημόσια υγεία, η υγεία του λαού αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό και μέγιστη προτεραιότητα των κρατών και των κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Στα θέματα υποδομών και επεκτάσεων σε δημόσια νοσηλευτήρια ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες από Νοσοκομειολόγους, δυστυχώς δεν έγινε τίποτα μέχρι τώρα και δεν προβλέπεται κάτι συγκεκριμένο. Στο Γ.Ν. Λάρνακας είχε σχεδιαστεί η επέκτασή του με χωρητικότητα 100 κλινών. Ποια συμφέροντα δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση τους; Ένα άλλο τεράστιο θέμα είναι το πεπαλαιωμένο κτίριο του Νοσοκομείου Αθαλάσσας που παραμένει ακόμα στις υποσχέσεις. Και εκεί έχουμε να κάνουμε με ψυχικά πάσχοντες και θα έπρεπε η κυβέρνηση να είναι ακόμα πιο ευαίσθητη. Παρόμοιες ελλείψεις σε υποδομές παρατηρούνται σε όλα τα νοσηλευτήρια.
  • Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε Ιατρικό, Παραϊατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, δυστυχώς τα προβλήματα διαιωνίζονται. Συνεχίζουν οι αποχωρήσεις γιατρών. Συνολικά από την έναρξη του ΓεΣΥ έχουν αποχωρήσει πέραν των 200 γιατρών, δηλαδή περίπου το ¼. Στο νοσηλευτικό προσωπικό παρόλες τις προσλήψεις, ο αριθμός δεν είναι αρκετός, ώστε να υπάρχει πλήρης στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
  • Στον προϋπολογισμό δεν προβλέπονται καθόλου θέσεις για Λειτουργούς Νοσοκομειακών Εργαστηρίων. Μέσα στο 2021 θα υπάρξουν αφυπηρετήσεις προσωπικού και μετακινήσεις σημαντικού αριθμού εργαζομένων από τα εργαστήρια στο Υπουργείο Υγείας. Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες αυτές, ενόσω δεν προνοείται καμία σχετική πρόσληψη; Εντός του 2021 θα αυτονομηθούν οι Τράπεζες Αίματος των νοσοκομείων και το προσωπικό που εργάζεται εκεί θα αποσπαστεί για να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες αυτές. Στα νοσηλευτήρια των επαρχιών, το προσωπικό των Τραπεζών καλύπτει και τις βάρδιες των υπολοίπων κλινικών εργαστηρίων. Πώς θα αντιμετωπίσει ο ΟΚΥΠΥ αυτές τις ανάγκες; Ακόμα, πως σκοπεύει ο ΟΚΥΠΥ να αυξήσει τα έσοδα του από τις εργαστηριακές εξετάσεις, κυρίως της εξωνοσοκομειακής πρωτοβάθμιας φροντίδας, αφού δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει τα νοσοκομεία των επαρχιών με εξετάσεις ορμονών και άλλων εξετάσεων, που θα προσέλκυαν δικαιούχους του ΓΕΣΥ;

Αντίθετα, πρόσφατα έχει συνάψει συμφωνία με εταιρεία για τη μεταφορά εξετάσεων, αποδυναμώνοντας ακόμα πιο πολύ τα Εργαστήρια των Επαρχιών και καθιστώντας τα, ως μη ελκυστική επιλογή για τον δικαιούχο. Ο ΟΚΥΠΥ από την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ την 1/06/2019, παίρνει μόνο το 10 % της πίτας που αφορούν στις εργαστηριακές εξετάσεις. Ποια συμφέροντα κρύβονται; Χρειάζεται πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού που θα εκτελεί καθήκοντα βοηθών Χημείου.

  • Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του εξοπλισμού στα δημόσια νοσηλευτήρια, όλο λένε και ξελένε. Δυστυχώς παρατηρείται μεγάλη γραφειοκρατία και χρονοβόρες διαδικασίες. Έχουν δεσμευτεί προ καιρού για τοποθέτηση των MRI και των σπινθηρογράφων, ειδικά για τη Λεμεσό, αλλά ακόμα είμαστε στην υπόσχεση. Πέραν αυτών, επισημαίνεται ότι ο υφιστάμενος εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και χρειάζεται προγραμματισμός για αντικατάσταση του, με σύγχρονο.
  • Ένα άλλο θέμα στο οποίο το ΑΚΕΛ έχει διαχρονική θέση είναι το ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, καλούνται να πληρώνουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτό επιβαρύνει την κακή τους οικονομική κατάσταση. Πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι συνεργασίας ΟΑΥ και κυβέρνησης ώστε να εκλείψει το φαινόμενο.

Εν κατακλείδι, καλούμε το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση ΔΗΣΥ να εγκύψουν με ευαισθησία στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και οι ασθενείς. Η δημόσια υγεία είναι μέγιστη προτεραιότητα και δεν μπορεί να αποτιμάται με κέρδη και ζημιές.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τους αγώνες του για ένα ισχυρό σύστημα υγείας, στην υπηρεσία του λαού μας και των ασθενών. Για ακόμα μια φορά ευχαριστούμε δημόσια τους επαγγελματίες υγείας, τους ήρωες της πρώτης γραμμής που χάρη σε αυτούς εξακολουθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να παραμένουν όρθια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy