ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ: Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για έναν καλύτερο Αγιο Δομέτιο…

Δράσεις και ενέργειες που διασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους δημότες του

Συνέντευξη στη Μαρίνα Κουμάστα

Εναν καλύτερο Αγιο Δομέτιο, που να αγκαλιάζει τους δημότες του, να μπορεί να στηρίξει τις πιο ευάλωτες ομάδες, να καταστεί πόλος έλξης για νέους ανθρώπους, να προσφέρει ποιότητα ζωής στους ανθρώπους του. Αυτά κι άλλα σημαντικά οραματίζεται για το δήμο που μεγάλωσε, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Γιώργος Θεοφίλου. «Ο Αγιος Δομέτιος είναι η πόλη της ζωής μας, μέρος του χαρακτήρα μας, αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη «Χ». Παραδέχεται πως τα τελευταία χρόνια ο δήμος απαξιώνεται. «Είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί», τονίζει.

Ο κ. Θεοφίλου εκφράζει την ισχυρή πεποίθηση ότι μέσω της ενότητας -που η έλλειψή της έχει πληγώσει το δήμοτης διεκδικητικής πολιτικής και της συγκροτημένης και συνεχούς προσπάθειας το όραμα για ένα καλύτερο Αγιο Δομέτιο θα μπορεί να πάρει σάρκα και οστά. Υποδεικνύει παράλληλα πως μετά από ολοκληρωμένη έρευνα, συστηματική και συγκροτημένη προσπάθεια με έμπειρους συνεργάτες, αλλά και μετά από διαβουλεύσεις και επαφές με δημότες και οργανωμένα σύνολα «έχουμε συγκροτήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που αφενός ανακόπτει την αρνητική πορεία του Αγίου Δομετίου και αφετέρου οδηγεί σε δράσεις και ενέργειες που διασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους δημότες».

Η εξαγγελία της υποψηφιότητάς σας έγινε κάτω από το εξής σύνθημα: «Nέο Ξεκίνημα με Ενότητα, Προοπτική και Ανάπτυξη». Ποια είναι τα μηνύματα που στέλνετε στους ψηφοφόρους και τι είναι αυτό το οποίο θα πράξετε για να επέλθει η προοπτική που γεννά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στο Δήμο Αγίου Δομετίου;

Ο Αγιος Δομέτιος είναι η πόλη της ζωής μας, μέρος του χαρακτήρα μας, αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας. Τα πέντε τελευταία χρόνια, ο Αγιος Δομέτιος καθημερινά απαξιώνεται. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Ακριβώς γι’ αυτό, μετά από ολοκληρωμένη έρευνα, συστηματική και συγκροτημένη προσπάθεια με έμπειρους συνεργάτες, αλλά και μετά από διαβουλεύσεις και επαφές με δημότες και οργανωμένα σύνολα της πόλης μας, συγκροτήσαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που αφενός ανακόπτει την αρνητική πορεία του Αγίου Δομετίου και αφετέρου οδηγεί σε δράσεις και ενέργειες που διασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας. Τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού μας έχουν συμπεριληφθεί σε ένα έντυπο με 50+1 προτάσεις και ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή στον κάθε δημότη.

Οι προτάσεις μας περιλαμβάνονται σε έξι βασικές κατηγορίες και καλύπτουν την πολιτική που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε για να δοθεί στον Αγιο Δομέτιο ξανά η προοπτική που του αξίζει. Οι γενικές κατηγορίες των προτάσεων μας είναι:

  1. Οδικό δίκτυο, ποδηλατοδρόμοι και πεζοδρόμια
  2. Περιβάλλον, χώροι πρασίνου και αειφόρος ανάπτυξη
  3. Εξυπηρέτηση δημοτών, πολιτισμός, υγεία
  4. Νεολαία
  5. Ιππόδρομος
  6. Συμμετοχή των δημοτών

Μέσω της ενότητας, που η έλλειψή της έχει πληγώσει το δήμο, της διεκδικητικής πολιτικής και της συγκροτημένης και συνεχούς προσπάθειας είμαστε βέβαιοι ότι το όραμά μας για ένα καλύτερο Αγιο Δομέτιο θα υλοποιηθεί.

Περίπου τα 4/5 του Δήμου Αγίου βρίσκονται υπό κατοχή, σαφώς οι δυνατότητες ανάπτυξής του είναι πολύ περιορισμένες. Τι προτίθεστε να πράξετε για την ανάπτυξη ενός ακριτικού δήμου ώστε να προσφέρετε στους πολίτες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης;

Πολύ σωστά έχετε επισημάνει ότι ένας δήμος που είναι κατά τα 4/5 κατεχόμενος έχει περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης σε σχέση με άλλους. Αυτό όμως καταδεικνύει την ανάγκη αναγνώρισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο δήμος μας και να δοθούν ξεχωριστά κίνητρα ανάπτυξης που να μπορούν να καταστήσουν μια ακριτική περιοχή ελκυστική για επενδύσεις. Κίνητρα για ενίσχυση της ανάπτυξης θα μπορούν να διεκδικηθούν μέσω της επόμενης αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, δίνοντας περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης με συντελεστές και καθορισμό ζωνών που ευνοούν την ανάπτυξη, ξεπερνώντας εν μέρει τον περιορισμό που επιβάλλει η κατοχή. Ακόμη, κίνητρα για εγκατάσταση νέων και επιχειρήσεων στην επικράτεια του δήμου μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Παρά ταύτα όμως, μπορούν να γίνουν και πολλά άλλα παράλληλα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών όπως: •Αναβάθμιση του οδικού φωτισμού. •Δημιουργία υγιεινών συνθηκών στις ακριτικές περιοχές όπως η καταπολέμηση των τρωκτικών και των αδέσποτων σκύλων. •Βελτίωση των συνθηκών καθαριότητας. •Επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων και σύνδεσή του με εκείνο της μείζονος Λευκωσίας. •Βελτίωση των χώρων πρασίνου και των δημοτικών πάρκων. Ο Αγιος Δομέτιος έχει πολλά να βελτιώσει για να ξαναγίνει η πόλη που μεγαλώσαμε, που θα αγκαλιάζει τον κάθε πολίτη της και θα καταστεί πόλος έλξης.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι επιβάλλεται να γίνει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου προς όφελος των δημοτών τρίτης ηλικίας και των παιδιών. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για στήριξη των πιο πάνω ευάλωτων ομάδων, αλλά και των νέων για να παραμείνουν στο δήμο;

Η ακίνητη περιουσία του δήμου πρέπει να αξιοποιηθεί κατά τρόπο που να είναι προς όφελος των δημοτών και ακόμη στις περιπτώσεις που είναι δυνατό να αποκομίσει ο δήμος κάποια έσοδα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων αλλά και των νέων. Οι προτάσεις μας είναι:

  • Επέκταση την υπηρεσιών του δήμου προς τους δημότες τρίτης ηλικίας, με την παροχή διευκολύνσεων για μεταφορά τους στο πολυδύναμο κέντρο για ιατρικές εξετάσεις στο κέντρο υγείας είτε για ψυχαγωγία.
  • Βελτίωση του κέντρου Ευημερίας και Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΕΦΗ).
  • Παραχώρηση των δημοτικών χώρων άθλησης και πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσω ορθολογιστικής χρήσης και εκμετάλλευσης σε πλήρη συνεργασία με τα τοπικά αθλητικά σωματεία και οργανωμένα σύνολα.
  • Οικονομική εκμετάλλευση μέσω της παραχώρησης των χώρων άθλησης για εκδηλώσεις.
  • Σταδιακή αναβάθμιση του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων και καταρτισμός ελκυστικού προγράμματος για τη νεολαία.

Τα έργα και οι δράσεις για να υλοποιηθούν χρειάζονται κονδύλια. Εχετε σκεφτεί πώς μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα του δήμου, με δεδομένες και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει;

Είναι γεγονός ότι οι οικονομικές δυσκολίες του δήμου και η περιορισμένη άντληση κονδυλιών έχουν οδηγήσει στο σημερινό αποτέλεσμα της έλλειψης ανάπτυξης και της υποβάθμισης των υπηρεσιών. Τα έσοδα του δήμου μπορούν να ενισχυθούν μέσω:

  • Διεκδίκησης μεγαλύτερου κονδυλίου για ενίσχυση των ακριτικών δήμων και περιοχών, με συγκεκριμένα προτεινόμενα έργα και διαβάθμιση της ανάγκης της κάθε περιοχής/δήμου μέσω κριτηρίων.
  • Ενίσχυσης της προσπάθειας του ιπποδρόμου για αύξηση του κύκλου εργασιών του όπου μέσω αυτού ο δήμος θα εισπράττει περισσότερα από τη φορολογία.
  • Παροχής κινήτρων για ανάπτυξη, όπου λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της εμπορικής δραστηριότητας στο δήμο θα αυξηθούν τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη.

Ανάμεσα στις προτεραιότητές σας θα είναι, όπως έχετε αναφέρει, η σύσφιξη και η ενίσχυση των σχέσεων του δήμου με τον ιππόδρομο. Ποια θα είναι τα οφέλη για τον απλό δημότη;

Ο ιππόδρομος είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για το δήμο. Καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ελεύθερης περιοχής του δήμου και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του. Η ύπαρξή του για τόσες δεκαετίες είναι συνυφασμένη με τον Αγιο Δομέτιο. Θεωρούμε ότι είναι αμοιβαία επωφελής η σύσφιγξη των σχέσεών μας με τις ιπποδρομιακές αρχές καθώς μέσω του συντονισμού και αλληλοστήριξης μπορεί να ενισχυθούν οι σκοποί και στόχοι και των δύο φορέων.

Αυτό το διάστημα βρίσκεστε συνεχώς σε επαφή με τους δημότες και με οργανωμένα σύνολα. Ποια είναι τα προβλήματα και οι ανησυχίες των απλών ανθρώπων του Δήμου Αγίου Δομετίου;

Αυτό που αποκομίζουμε από την καθημερινή επαφή μας με τα οργανωμένα σύνολα αλλά και τους δημότες είναι παράπονα σε σχέση με την έλλειψη ανάπτυξης και προοπτικής, διατήρησης της νεολαίας στο δήμο, τα επίπεδα καθαριότητας, την υποβάθμιση και παραμέληση της ακριτικής περιοχής του Αγίου Παύλου, τις συνθήκες ασφάλειας λόγω ελλιπούς επιτήρησης, το οδικό μας δίκτυο στις κεντρικές αρτηρίες και τον παραδοσιακό πυρήνα και τον ανεπαρκή οδικό φωτισμό σε μερικά σημεία. Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι δυστυχώς μερικά προβλήματα αφορούν βασικές ανάγκες του δημότη που προέκυψαν από τα νέα οικονομικά δεδομένα και την έλλειψη δημοτικών κοινωνικών παροχών.

Ποια η άποψή σας γενικότερα για την προωθούμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Σε ποια κριτήρια, κατά τη γνώση σας, θα πρέπει να στηριχτεί για να είναι επιτυχής;

Οι δήμοι μας με τη δομή και τα οικονομικά δεδομένα της εποχής θα πρέπει να αλλάξουν για να μπορούν να επιβιώσουν και να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια ανάγκη που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά σε πολιτικό αλλά και τοπικό επίπεδο. Το σημαντικότερο όμως είναι να γίνει με τις σωστές προϋποθέσεις για να μπορεί το νέο μοντέλο να καταστεί βιώσιμο. Θα πρέπει να εδράζεται στην αναγνώριση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού με τρόπο όπου δεν θα θυσιαστούν οι υπάλληλοι έστω και αν χρειαστούν μετατάξεις και μετακινήσεις στη δημόσια υπηρεσία.

Οι θέσεις εργασίας, οι δομές και ο τρόπος λειτουργίας στη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να διεξέλθει ενός μεταβατικού σταδίου όπου παράλληλα θα δίνεται δυνατότητα για περαιτέρω βελτιώσεις στην πορεία. Θα πρέπει να λειτουργήσει συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών για να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και αύξηση της αποδοτικότητας αλλά σε ισορροπία με την ανάγκη αποκέντρωσης και τη διατήρηση της έννοιας και της ουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εάν το νέο μοντέλο και οι μελέτες συμπεραίνουν ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των δήμων, τότε αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει τέτοια πορεία που θα είναι βαθμιαία και οι πραγματικές ανάγκες και το επίπεδο εξυπηρέτησης των δημοτών δεν θα θυματοποιηθούν για χάριν της αριθμητικής ικανοποίησης στόχων. Ολες οι μελέτες θα πρέπει όμως να επικεντρωθούν στην πραγματική οικονομική βιωσιμότητα των δήμων που θα δίνει παράλληλα δυνατότητες ανάπτυξης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy