Γιώργος Τσίγκος & Οι Μαύροι Κύκλοι-Μια μουσική μπάντα”γροθιά” κατά της κοινωνικής αδικίας…

 

Το γκρουπ ”Γιώργος Τσίγκος Και Οι Μαύροι Κύκλοι” είναι ένα από τα μακροβιότερα στην ελληνική ροκ σκηνή και ίσως από τα πιο αυθεντικά. Με πάντα παρουσία σε ζωντανές εμφανίσεις.


Στίχος κοινωνικοπολιτικός, περιγράφει το αδιέξοδο και τη κατάντια της καθημερινότητας που έχει μετατρέψει τον άνθρωπο έρμαιο του χρήματος και της εκμετάλλευσης. Ο ήχος τους είναι εκρηκτικός με στοιχεία metal, punk, ηλεκτρονικά, κρατώντας πάντα τη rock βάση. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν παίξει εκατοντάδες live σε διάφορα φεστιβάλ αλλά και σε συναυλίες συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε τον Νοέμβρη του 1990 στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ελληνικό ροκ συγκρότημα με σκληρό ροκ ήχο και ποιητικό στίχο που υπογράφει ο τραγουδιστής και ψυχή του γκρουπ Γιώργος Τσίγκος. Ο Γιώργος Τσίγκος εκτός από την μουσική ασχολείται και με την συγγραφή βιβλίων. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει (σε δικές του ανεξάρτητες εκδώσεις) τα παρακάτω βιβλία:

1979 – Ο ίσκιος του ήλιου

1980 – Φώναζαν τα όνειρα


1984 – Οδηγίες πίσω

1986 – Έλα ρε κόφτη πλάκα

2001 – Η Μεγάλη Τέλεια Αγάπη

Το 1991, λίγο καιρό μετά από την δημιουργία του γκρουπ, έρχεται η πρώτη κυκλοφορία τους. Πρόκειται για τον δίσκο με τίτλο ”Τετραγωνισμένα Φύλλα”. Το ομώνυμο τραγούδι ”Τετραγωνισμένα Φύλλα” είναι μελοποίηση του ποιήματος που είχε κυκλοφορήσει στο βιβλίο του Γιώργου Τσίγκου με τίτλο ”Οδηγίες Πίσω” το 1984. Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Γιώργος Τσίγκος: ”Το Τετραγωνισμένα Φύλλα είναι ένα ρέκβιεμ για τη χαμένη εφηβεία των ονείρων και της επανάστασης που δεν ήρθε ποτέ”. Οι μελωδίες σε αυτόν τον πρώτο δίσκο ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της ελληνικής ροκ σκηνής και δίνουν ένα άλλο ύφος στο χώρο.


Τον Μάιο του 1992 θα κυκλοφορήσει ο πρώτος μεγάλος δίσκος του γκρουπ που είχε τίτλο ”Οι Χαμένοι Ποιητές Μας”. Ο ήχος του δίσκου είναι σκληρό ροκ με metal στοιχεία και όπως πάντα κοινωνικοπολιτικό αλλά και ποιητικό στίχο.

Το 1994 κυκλοφόρησε, η θρυλική πλέον, συλλογή “Το Μαγικό Βοτάνι”, από την Wipe Out! Records, όπου ο Γιώργος Τσίγκος Και Οι Μαύροι Κύκλοι συμμετείχαν με το τραγούδι “Ο Παλιάτσος”. Η συλλογή κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου και ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και σε cd, στο οποίο μπήκε ακόμα ένα κομμάτι τους, το οποίο ήταν το “Είναι Κάτι Παιδιά”.

Το 1995 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Η Πόλη Των Αθανάτων” και το πρώτο βίντεο της μπάντας, για το τραγούδι ”Πληγωμένοι Δράκοι” το οποίο δημιουργήθηκε για την προώθηση του δίσκου.

To 1996 θα επανακυκλοφορήσουν οι πρώτες δυο δουλειές του συγκροτήματος σε ένα cd με τίτλο ”Τετραγωνισμένα Φύλλα / Οι Χαμένοι Ποιητές Μας” από την Wipe Out! Records.


Το 1997 κυκλοφορεί ο δίσκος “Πάνινες Κούκλες” . Για πολλούς είναι ίσως ο καλύτερος δίσκος που έχουν κυκλοφορήσει. Από τον δίσκο “Πάνινες Κούκλες” το τραγούδι ”Ο Καβαλάρης Τ’ Ουρανού” έγινε video clip.

Το 2000 κυκλοφορεί ο δίσκος “Tango Βατράχων”, με έντεκα καινούρια κομμάτια.

Τον Οκτώβριο του 2000 επανακυκλοφορεί ο δίσκος ”Η Πόλη Των Αθανάτων”, αλλά αυτή τη φορά σε cd.

To 2008, μετά από οκτώ χρόνια δισκογραφικής απουσίας, επανέρχονται με τον έκτο τους δίσκο. Πρόκειται για τον δίσκο “Β.Ο.Μ.Β.Α” που κυκλοφόρησε από την “X-art.ici Music”, με δώδεκα τραγούδια με κοινωνικοπολιτικό στίχο και με εκρηκτικά μελωδική ηλεκτρική μουσική.


Την άνοιξη του 2016 το γκρουπ ”Γιώργος Τσίγκος Και Οι Μαύροι Κύκλοι” θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ηχογράφηση του επερχόμενου 7ου δίσκου του. Στα μέσα του Νοέμβρη του 2017, μετά από δισκογραφική απουσία 9 χρόνων, θα κυκλοφορήσει ο δίσκος με τίτλο ”Άν”.

Το Μάρτη του 2021 κυκλοφορεί το single “Ναι είσαι πιο όμορφη από ποτέ”, αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που παλεύουν για τα δικαιώματά τους μέσα στην κοινωνία, στις φυλακές, στην οικογένεια και απαιτούν σεβασμό με αγώνες για ΖΩΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

 

 

 

Το γκρουπ ''Γιώργος Τσίγκος Και Οι Μαύροι Κύκλοι'' είναι ένα από τα μακροβιότερα στην ελληνική ροκ σκηνή και ίσως από τα…

Posted by Astra 92,8 on Friday, April 16, 2021

Η σημερινή σύνθεση της μπάντας είναι: George Alpha (aka. Γιώργος Αποστολόπουλος) – κιθάρα

Sevan Barsam – τύμπανα


Κώστας Μπουραζάνης  – μπάσο

Γιώργος Τσίγκος  – φωνητικά

Η στιχουργική δεινότητα του Γιώργου Τσίγκου τον κατατάσσει ως έναν εκ των κορυφαίων στιχουργών της ιστορίας της ελληνικής rock σκηνής. Αλλά ο Γιώργος, δεν είναι μόνο αυτό-ανήκει σε αυτή τη πάστα καλλιτεχνών και κυρίως ανθρώπων, που μπορούν να σε εμπνεύσουν πως όντως η μουσική έχει τη φωνή να «διαλύσει» κάθετι άσχημο και άδικο που μας περιβάλλει σαν κοινωνία.

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.