Γιώργος Βασιλείου:: Η ΕΕ θα μαγειρέψει τα πράγματα και θα επικαλύψουν το θέμα των κυρώσεων με ένα «φύλλο συκής»

Δεν θέλει σύγκρουση με την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Η κυβέρνηση μπερδεύτηκε με το θέμα των κυρώσεων και τώρα είναι δύσκολο να κάνει πίσω
  • Κι αλίμονό μας αν δεν προχωρήσουμε με συνομιλίες, οι οποίες μάλιστα να καταλήξουν σε λύση.
  • Χωρίς διαπραγματεύσεις θα ακούμε απειλές, ενώ με τις διαπραγματεύσεις θα αλλάξει εντελώς ο τρόπος που μιλούν.

Του Μιχάλη Μιχαηλ

Στα μαλακά αναμένει ότι θα πέσει το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, εκτιμά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα της εφημερίδας μας. Ο κ. Βασιλείου θεωρεί ότι ίσως να επιβληθούν κάποιες κυρώσεις σε κάποια άτομα και το θέμα θα κλείσει με την επικάλυψη -«με ένα φύλλο συκής», όπως χαρακτηριστικά είπε. Σε ό,τι αφορά την εμμονή στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σημειώνει ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να έχει επίγνωση του μεγέθους της.

Κύριε Βασιλείου, τι πρέπει να αναμένουμε στη Σύνοδο Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου;

Εκείνο που αναμένω είναι ότι θα ληφθούν κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας. Για την Κύπρο θα βρουν κάποιον τρόπο να «μαγειρέψουν» τα πράγματα, θα επιβάλουν κάποιες κυρώσεις σε δύο ή τρία άτομα. Ουσιαστικά θα κλείσουν το θέμα με την επικάλυψή του, με ένα φύλλο συκής.
Κατά την άποψή μου η ΕΕ δεν θα θελήσει να πάει σε σύγκρουση με την Τουρκία για τη μικρή Κύπρο. Δεν θα υποχωρήσουν από τις θέσεις τους, αλλά ίσως επιβάλουν κάποιες κυρώσεις που στην ουσία δεν θα σημαίνουν τίποτε.

Η γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση, να επιμένει στο θέμα των κυρώσεων, είναι σωστή;
Όχι, σίγουρα δεν είναι σωστή. Κάθε χώρα πρέπει να έχει επίγνωση του μεγέθους της. Σίγουρα η Τουρκία συμπεριφέρεται παράνομα και θα πρέπει να υπάρξει κάποια απάντηση, αλλά από την άλλη δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να περάσεις τη θέση σου προσπαθώντας να εκβιάσεις. Δεν είναι σε θέση η Κύπρος να εκβιάζει την ΕΕ.

Θεωρείτε ότι η Κύπρος εκβιάζει την ΕΕ;

Όταν λέει ότι δεν υπογράφω αν δεν κάνεις το α’ ή το β’, είναι μια μορφή εκβιασμού. Και ταυτόχρονα έχει σαν αποτέλεσμα στην Κύπρο να δημιουργούνται αντιδράσεις. Ο πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, είχε πει ότι θα το μετανιώσουν οι Κύπριοι. Εγώ κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου ουδέποτε ήρθα σε σύγκρουση με την ΕΕ ή τα ΗΕ, προσπαθούσα να έρθω σε συνεννόηση όταν είχαμε διαφορές και σίγουρα όχι σε σύγκρουση. Διότι δεν έχεις τη δύναμη να έρθεις σε σύγκρουση. Εδώ μεγάλες χώρες και δεν έρχονται σε σύγκρουση, θα έρθει η μικρή Κύπρος;

Ακούγοντας και την ομιλία του Προέδρου στα ΗΕ, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στο θέμα των κυρώσεων κι άφησε πίσω το Κυπριακό;

Όχι, δεν θέλω να πω κάτι τέτοιο. Απλώς η κυβέρνηση μπερδεύτηκε με το θέμα των κυρώσεων και τώρα είναι δύσκολο να κάνει πίσω. Η επικέντρωση στο θέμα των κυρώσεων και στον τρόπο προβολής του θεωρώ ότι υπήρξε μεγάλη υπερβολή. Ακόμα και εφημερίδες της συμπολίτευσης διερωτώνται τι μπορούμε να πετύχουμε με την επιμονή στο θέμα των κυρώσεων. Με κυρώσεις δεν λύνεις το θέμα, δεν μπορείς να επιβληθείς με αυτόν τον τρόπο της Τουρκίας. Μπορείς να καταγγείλεις και ταυτόχρονα να δεις πώς μπορείς να λύσεις τα προβλήματά σου.

Με την κατάσταση που δημιουργείται, θεωρείτε ότι υπάρχουν προοπτικές για να επαναρχίσει ο διάλογος;

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο διάλογος είναι μονόδρομος κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Κι αλίμονό μας αν δεν προχωρήσουμε με συνομιλίες, οι οποίες μάλιστα να καταλήξουν σε λύση.

Υπάρχουν ωστόσο οι αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία λέει «ξεχάστε την ομοσπονδία, ξεχάστε το Βαρώσι, ξεχάστε τη Μόρφου».

Την Τουρκία δεν πρέπει να τη φοβόμαστε σε αυτό το θέμα, διότι έχουμε το δίκαιο μαζί μας. Είναι αρκετό να συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να εξασφαλίζει τη συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων για προώθηση των θέσεών μας. Αυτό έκανα κι εγώ όταν ήμουν Πρόεδρος.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η κάθε χώρα έχει τα συμφέροντά της. Οι χώρες δεν αποφασίζουν με βάση το δίκαιο ή το άδικο, αλλά αποφασίζουν με βάση τα συμφέροντά τους.

Με τις τουρκικές απειλές για Μόρφου και Αμμόχωστο, με την Τουρκία να δηλώνει ότι δεν ευνοεί ομοσπονδιακή λύση, όπως είπαμε προηγουμένως, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι οι προοπτικές υπάρχουν;

Η Τουρκία δεν μπορεί να πάει ενάντια στις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό θεωρώ ότι μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Χωρίς διαπραγματεύσεις θα ακούμε όλα αυτά, αλλά ακόμα και χειρότερα, ενώ με τις διαπραγματεύσεις θα αλλάξει εντελώς ο τρόπος που μιλούν.
Ούτε η διεθνής κοινότητα έχει άλλη επιλογή από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, διότι αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα σέβεται αυτές τις αποφάσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy