Γιούνκερ: Επιτυχία η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για πρόσφυγες


Την πρόοδο στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας περιγράφει σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, έξι μήνες μετά την υπογραφή της και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ καταγράφει ότι η Κομισιόν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει τα προς το ζην και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, σε συνεργασία με τους συνεργάτες της επί του εδάφους, με το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης που διατίθεται στο πλαίσιο της διευκόλυνσης να ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 2,2 δις €, με πάνω από 1,2 δις να έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω συγκεκριμένων συμβάσεων.

Σημειώνει μάλιστα ότι από το ποσό αυτό, € 467.000.000 έχει εκταμιευθεί στους εταίρους υλοποίησης και το υπόλοιπο θα καταβληθεί σταδιακά, όπως η υλοποίηση των έργων προχωράει, κάνοντας “απτή διαφορά στις ζωές των πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενούνται από την Τουρκία”.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ κάνει ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία του Επιτρόπου Στυλιανίδη στις 26 Σεπτεμβρίου, για το “επείγον κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας”, το οποίο υλοποιείται μαζί με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και τις τουρκικές αρχές στην Άγκυρα, ως “το μεγαλύτερο και πλέον καινοτόμο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ ποτέ”

“Με € 348 εκατομμύρια στη χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό, ένα εκατομμύριο από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες στην Τουρκία, θα λάβουν μια χρεωστική κάρτα, με μια μηνιαία μεταφορά μετρητών. Αυτό θα τους βοηθήσει να καλύψουν τις βασικές ανάγκες όπως τροφή ή καταφύγιο, καθώς και βοηθώντας τους να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο”.

Ακόμα ο Πρόεδρος αναφέρει ότι στις 27 Σεπτεμβρίου, δύο σημαντικές συμβάσεις για την εκπαίδευση και την υγεία υπογράφηκαν υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Johannes Hahn με τις τουρκικές αρχές και αφορούν δύο άμεσες επιχορηγήσεις αξίας € 600.000.000 συνολικά.

Η πρώτη σύμβαση παρέχει σε σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά από τη Συρίας πρόσβαση σε κανονικά σχολεία και η δεύτερη παρέχει σε περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα από τη δημιουργία πάνω από 500 εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και αποκατάστασης, αλλά και παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας .

“Είναι δίκαιο να πούμε ότι ο μηχανισμός είναι σε πλήρη λειτουργία και να βοηθήσει τους πρόσφυγες”, καταλήγει ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News