Τάσος Αναστάση – Αποστολή στο Στρασβούργο

Μεταξύ των επιτυχιών της θητείας του ο κ. Γιούνκερ συμπεριέλαβε και το θέμα της Ελλάδας. «Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει. Πολύ συχνά και για μεγάλο διάστημα ποδοπατήσαμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και θέλουμε να επαναφέρουμε τα πράγματα στην τάξη, να ξαναδώσουμε σε αυτόν τον λαό όλους τους τίτλους αξιοπρέπειας και ευγενείας που του αξίζει» είπε.

Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τις κυβερνήσεις Σαμαρά, Τσίπρα αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν αναλάβει, λέγοντας ότι προσπάθησαν να επιλύσουν τα ζητήματα. «Πολλές ήταν οι Κυβερνήσεις που δεν ήθελαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασχοληθεί με το θέμα της Ελλάδας» είπε και αναφέρθηκε σε τηλεφωνήματα πολλών Πρωθυπουργών που τον προέτρεπαν να ασχοληθεί με ζητήματα της Κομισιόν.

Είπε ότι ο ίδιος είχε την «αφελή» εντύπωση ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι Συνθήκες, που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τα γενικά συμφέροντα της Ευρώπης. «Σωστά κάναμε αυτό που κάναμε, είχαμε δίκαιο» είπε.

«Δεν αποχωρώ λυπημένος ούτε υπερβολικά ευτυχής, αλλά έχοντας τη συνείδησή μου ήσυχη διότι προσπάθησα πολύ, όπως και οι συνάδελφοί μου» είπε. Ανέφερε ακόμη ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «περηφανεύομαι να πω ότι αποτέλεσα ένα μικρό κομμάτι ενός μεγάλο συνόλου όπως είναι η Ευρώπη» κατέληξε για να εισπράξει το χειροκρότημα από τους παριστάμενους.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν πολιτικοί αρχηγοί και Ευρωβουλευτές, ενώ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ευχαρίστησε τον κ. Γιούνκερ για τη συνεργασία τους.