Γιουσούφ Οσμάν: Όταν οι νέοι αναζητούν τρόπους επανένωσης

Γιουσούφ Οσμάν: Υπάρχει μια γενιά που δεν έχει βιώσει τον πόλεμο και βλέπει τα πράγματα με μια εντελώς διαφορετική ματιά

 

 

Των Hatice Kerlo και Ελένης Κωνσταντίνου

 

«Χαραυγή» και διαδικτυακή εφημερίδα VOICE OF THE ISLAND είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Νεολαίας του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) Γιουσούφ Οσμάν (Yusuf Osman). Ο Γιουσούφ Οσμάν αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να εξευρεθούν τρόποι επανένωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και για τις γέφυρες επικοινωνίας που έχει αναπτύξει η οργάνωση νεολαίας με την ΕΔΟΝ.

 

  • Τα μάτια του Τουρκοκύπριου είναι γυρισμένα στη Δύση και μπορούμε να δούμε ό,τι συμβαίνει στη Δύση
  • Είναι απαράδεκτη η αποδοχή ήττας του Κυπριακού, πρέπει να βρεθεί μια λύση

 

Ο Γιουσούφ Οσμάν, πρόεδρος της οργάνωσης νεολαίας του TDP και εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος στο βόρειο μέρος της Κύπρου από το 2007, μιλώντας για τις δικοινοτικές συνεργασίες εξήγησε ότι «χωρίς να έχουν κομματικές προθέσεις μέσα από αυτές τις συνεργασίες προσπαθούν να προωθήσουν τις ιδέες τους σε όσους νέους μπορούν». Ο Οσμάν δήλωσε πως συνεργάζονται ενεργά με την Οργάνωση Νεολαίας ΕΔΟΝ και ότι το τελευταίο διάστημα ασχολούνται με τη διοργάνωση ενός δικοινοτικού φεστιβάλ του οποίου σύντομα θα μαζέψουν τους καρπούς.

Ο Γιουσούφ Οσμάν τόνισε πως «ο κύριος στόχος μας είναι να αναζητήσουμε τρόπους επανένωσης αυτών των δύο κοινοτήτων και σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε την πορεία μας με κάθε ενδιαφερόμενο που θα συναντάμε.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια γενιά που δεν έχει βιώσει τον πόλεμο και βλέπει τα πράγματα με μια εντελώς διαφορετική ματιά. Σήμερα οι άνθρωποι δεν αναζητούν πια εχθρότητα αλλά έναν κοινό παρονομαστή και πλέον έχουν ιδέα και για τον έξω κόσμο, χάρη τόσο στην τεχνολογία όσο και στα εργαλεία επικοινωνίας. Για παράδειγμα, τα μάτια του Τουρκοκύπριου είναι γυρισμένα στη Δύση και μπορούμε να δούμε ό,τι συμβαίνει στη Δύση. Τι ζούνε τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε τι επίπεδα ζουν και το πώς εξασφαλίζουν την αγοραστική τους δύναμη. «Οι άνθρωποι δεν βρίσκουν κάποια λογική εξήγηση στο γιατί δεν μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε και εμείς αυτά, δηλαδή υπάρχει συνεχώς η ερώτηση στο μυαλό των νέων γιατί να μην μπορούμε και εμείς να το έχουμε, γιατί να μην μπορούμε να το πετύχουμε;».

Μιλώντας για την τριμερή άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019, ο Οσμάν είπε πως «από κάπου χρειάζεται να ξεκινήσει πάντα. Στο Βερολίνο ήταν μια άτυπη συνάντηση, αλλά από κάπου χρειάζεται να ξεκινήσει. Θέλω να πω, πως δεν πρέπει να πετάξουμε μια ολόκληρη διαδικασία εξαιτίας μιας ήττας. Είναι απαράδεκτη η αποδοχή ήττας του Κυπριακού, πρέπει σίγουρα να βρεθεί μια μέση λύση. Η 25η Νοεμβρίου ήταν μια πολύ σημαντική ημερομηνία, ειδικότερα η δήλωση του κύριου Γκουτέρες ότι δεν θα είναι μια συνάντηση όπως οι προηγούμενες, έδωσε σε όλους ελπίδες. Και με την αφοσίωση και τον αγώνα που έδειξε ο κύριος Ακιντζί πιστεύω πως δεν υπάρχει εμπόδιο ώστε να μην μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα».

Αναφερόμενος στην επικείμενη διαδικασία για ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ο Γιουσούφ Οσμάν σημείωσε το πόσο σημαντική είναι αυτή για την κυπριακή κοινότητα.

Η εκλογή του ηγέτη της τ/κ κοινότητας και σε διεθνές επίπεδο «σημαίνει ότι επιλέγουμε στην ουσία το πρόσωπο που θα μας εκπροσωπήσει. Και όταν παρατηρούμε ότι η κοινωνία μας δεν έχει διεθνή αναγνώριση καθιστά αυτό το ζήτημα ακόμη σημαντικότερο για εμάς. Επειδή, εμείς γνωρίζουμε ότι αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές, είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεχίσουμε το σωστό, να σταθούμε δίπλα στον κύριο Ακιντζί και να φέρνουμε κάθε μέρα και περισσότερο στην επικαιρότητα τη βούλησή μας για τη λύση του Κυπριακού».

Για τη διοργάνωση δραστηριοτήτων ή σεμιναρίων σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική μορφή για τους νέους, τις μελλοντικές γενιές ως Οργάνωση Νεολαίας ο πρόεδρος της TDP Yusuf Osman είπε, μεταξύ άλλων: «Μέχρι σήμερα ως Οργανισμός Νεολαίας, δεν κάναμε καθόλου σεμινάρια ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα σχολεία σχετικά με τα εθνικά ζητήματα. Ωστόσο, στα σχολεία που δεν καλύπτονται από τον φιλανθρωπικό οργανισμό “Her Çocuk Gülene Kadar” (Μέχρι να γελάσει το κάθε παιδί), με την εθελοντική συνεισφορά της Οργάνωσης Νεολαίας TDP ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα για το βάψιμο των τοίχων, την αγορά βιβλίων και σχεδιασμό παιδικής χαράς. Έχουμε φέρει εις πέρας το έργο αυτό, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίδρα και στο Προσχολικό κέντρο Ριζοκάρπασο, για να βοηθήσουμε κυρίως τα παιδιά μας στις αγροτικές περιοχές».

 

  • Το κοινό αυτό ρεπορτάζ, Χαραυγής και VOICE OF THE ISLAND, είναι αποτέλεσμα της ανταλλαγής δημοσιογράφων από τη μια κοινότητα στην άλλη, που προωθούν η Ένωση Συντακτών Κύπρου και οι τ/κ δημοσιογραφικές οργανώσεις, Σύνδεσμος Τ/κ δημοσιογράφων και η Συντεχνία Εργατών Τύπου BASIN SEN, υπό την αιγίδα του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy