Γκάφα… στη σύμβαση λιμανιού Λάρνακας

Έντονη δυσφορία για τη νέα παράταση στις υπογραφές


Νέα καθυστέρηση στις διαδικασίες που αφορούν την πολύκροτη ενοποιημένη ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας προκύπτει με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού. Το θέμα επρόκειτο να τεθεί την περασμένη Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για τελική έγκριση για υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Αιτία, όπως πληροφορούμαστε, είναι λάθος που έγινε στη σύμβαση εκχώρησης του λιμανιού από την Αρχή Λιμένων προς το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων για σκοπούς νομικής διευθέτησης ιδιοκτησιακού χαρακτήρα προτού πέσουν οι υπογραφές.

Όπως πληροφορούμαστε, η νέα παράταση προκάλεσε εντονότατη δυσφορία στην πλευρά της κοινοπραξίας που αναμένει ειδοποίηση από το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων για την ημερομηνία και το χώρο της τελετής υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης. Όπως είχαμε γράψει στις 6 Οκτωβρίου, οι επενδυτές είχαν ενημερωθεί ότι οι υπογραφές θα έπεφταν στις 15 ή 16 του τρέχοντος μήνα, ωστόσο δεν συνέβη κάτι τέτοιο και πάλι με ευθύνη της κυβέρνησης. Αμέσως μετά τις υπογραφές θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες παράδοσης του λιμανιού από την Αρχή Λιμένων Κύπρου στην κοινοπραξία Kition Ocean Holding Ltd.

Οι διαδικασίες αυτές θα διαρκέσουν μέχρι και ένα χρόνο και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προσαρμογή των υφιστάμενων χρηστών στα νέα δεδομένα, κάτι που αποτελεί καυτό ζήτημα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2021, δεδομένου ότι δεν θα συνεχιστούν τα προβλήματα στο τελικό στάδιο των διαδικασιών. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει όλη την απαιτούμενη υποδομή συμπεριλαμβανομένου νέου δρόμου που θα συνδέσει τη λεωφόρο Αθηνών στις Φοινικούδες με τη λεωφόρο Αμμοχώστου.

Προβλέπονται επίσης επέκταση της μαρίνας ώστε να φτάσει η χωρητικότητα στα 650 σκάφη μήκους μέχρι 150 μέτρων και όλη η υποδομή για την επέκταση του λιμανιού, συμπεριλαμβανομένης νέας αίθουσας επιβατών εμβαδού 500 τ.μ. Στη δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν οι χερσαίες τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις στο χώρο της μαρίνας, καθώς και μια παραδοσιακή αγορά τοπικών προϊόντων. Στην τρίτη φάση θα κατασκευαστούν 45 επαύλεις πολυτελείας σε καινούργιο κυματοθραύστη με ιδιωτικούς χώρους ελλιμενισμού σκαφών, καθώς και οικιστικός φάρος με διαμερίσματα με θέα 360 μοιρών. Η τέταρτη φάση αφορά το δυτικό μέρος του έργου που περιλαμβάνει κτίρια γραφείων, χώρους στάθμευσης και διαμερίσματα μικρού μεγέθους για φοιτητές.

Τάσος Περδίος

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News