Γκας Χολ (1910 – 2000)

Αµερικανός κοµµουνιστής ηγέτης, πολιτικός, ρήτορας και δηµοσιογράφος, γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1910 στο Σιέρρυ (Μινεσότα) και απεβίωσε στις 13 Οκτωβρίου 2000 στο Μανχάταν (Νέα Υόρκη).

Από 14 χρόνων εργάσθηκε ως υλοτόµος και αργότερα ως εργάτης σε χαλυβουργείο.

Το 1924 εντάχθηκε στην Κοµµουνιστική Νεολαία και το 1927 έγινε µέλος του Κοµµουνιστικού Κόµµατος των ΗΠΑ. Από το 1933 ο Χολ οργανώνει πορείες πείνας, διαδηλώσεις υπέρ των αγροτών και εργατικές απεργίες. Για τη δράση του αυτή φυλακίσθηκε για 6 µήνες και «µαυροπινακίσθηκε». Υποχρεώθηκε να µετακοµίσει στο Οχάιο, όπου ηγήθηκε απεργίας σε χαλυβουργείο, που βίαια καταστάληκε από την Αστυνοµία µε 10 νεκρούς και 90 τραυµατίες. Το FBI συνέλαβε τον Χολ µε την ψευδή κατηγορία της απόπειρας ανατίναξης του εργοστασίου, όµως υπό την πίεση εργατικών απεργιών αφέθηκε ελεύθερος.

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου υπηρέτησε ως εθελοντής στο αµερικάνικο ναυτικό στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Με την αποστράτευσή του εκλέγηκε στη Γραµµατεία της Εθνικής Επιτροπής του ΚΚ ΗΠΑ. Τον Ιούλιο 1948 κατηγορήθηκε µε άλλα 11 ηγετικά κοµµατικά στελέχη «για συνωµοσία για βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ» και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση. ∆ιέφυγε στο Μεξικό και το 1950 εκλέγηκε Εθνικός Γραµµατέας του ΚΚ ΗΠΑ. Το φθινόπωρο 1951 συνελήφθη από τις µεξικανικές Αρχές και πράκτορες του FBI. Αποφυλακίσθηκε τον Μάρτιο 1957, αλλά µέχρι τον Απρίλη 1959 υποχρεώθηκε σε κατ’ οίκον περιορισµό χωρίς δικαίωµα πολιτικής δράσης.

Το 1959 εκλέγεται Γ.Γ. του κόµµατος και καταβάλλει προσπάθειες αναδηµιουργίας του από τα πλήγµατα του Μακαρθισµού. Τον Νοέµβριο 1983 στο 23ο Συνέδριο του ΚΚ ΗΠΑ ο Χολ καταδικάζει τη µιλιταριστική πολιτική Ρέιγκαν και καλεί για τη δηµιουργία ενιαίου µετώπου όλων των δηµοκρατικών δυνάµεων. Από το 1988 ο Χολ κατείχε τη θέση του εθνικού προέδρου του κόµµατος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.