Γκουτέρες για COP26: Συμφέροντα και αντιφάσεις – Η πολιτική βούληση δεν ήταν αρκετή

Η κλιματική καταστροφή εξακολουθεί να μας χτυπά την πόρτα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημείωσε ότι η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα είχε ως αποτέλεσμα “καλοδεχούμενα βήματα προς τα εμπρός, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι τα κείμενα που εγκρίθηκαν είναι ένας συμβιβασμός.

Πρόσθεσε ότι αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα, την κατάσταση, τις αντιφάσεις και τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πολιτική βούληση στον κόσμο και σημείωσε ότι δυστυχώς η συλλογική πολιτική βούληση δεν ήταν αρκετή προκειμένου να ξεπεραστούν βαθιές αντιφάσεις.

Αναφερόμενος στους στόχους που δεν κατάφεραν να πετύχουν σε αυτή τη διάσκεψη, ο κύριος Γκουτέρες έκανε λόγο για το τέλος των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων, την έξοδο από τον άνθρακα, τον ορισμό μιας τιμής για τον άνθρακα” και την οικονομική βοήθεια στις πιο φτωχές χώρες.

Τόνισε ότι οι παρούσες δεσμεύσεις για μειώσεις εκπομπών δεν επιτρέπουν να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας “αρκετά κάτω” από τους 2 βαθμούς ή ακόμα κάτω από τον ‘ιδανικό’ στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.