Οι προοπτικές για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός προβλεπόμενου χρονικού ορίζοντα παραμένουν ζωντανές, ωστόσο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία στους όρους αναφοράς, επισημαίνει στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο γγ γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην έκθεση η οποία δόθηκε αργά χθες βράδυ ανεπίσημα προς τα μέλη του Συμβουλίου ο γγ προτρέπει τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και τις εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την εποικοδομητική δέσμευση τους προς τα Ηνωμένα Έθνη, υπογραμμίζοντας ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο.

Ο κύριος Γκουτέρες αναφέρεται στις πρόσφατες επαφές της κυρίας Λουτ με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, ενώ σε γενικές γραμμές η έκθεση είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη.

Ο γγ κάνει αναφορά στις ναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα των υδρογονανθράκων επισημαίνοντας ότι αποτελούν σημείο περιφερειακής συνεργασίας αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουν να αποτελούν πηγή χαμηλού επιπέδου έντασης.

Υπογραμμίζει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να διαδραματίζει απαραίτητο ρόλο στην πρόληψη των εντάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης και παρεμπόδιση του διαλόγου και εισηγείται την ανανέωση της θητείας της για άλλους έξι μήνες.

Ο κύριος Γκουτέρες παροτρύνει τους δυο ηγέτες να προχωρήσουν στην εφαρμογή και άλλων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να προχωρήσουν στη διάνοιξη και άλλων σημείων διέλευσης και ζητά περισσότερες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος στο νησί.