Γκουτέρες για Βαρώσια: «Η θέση των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αμετάβλητη»

Έλα στο Google News

Ζητά να αποφεύγονται ενέργειες που προκαλούν εντάσεις και περιπλέκουν τις πιθανότητες εξεύρεσης κοινού εδάφους

 

Αναφορά στα Βαρώσια και τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων και Τ/κ αξιωματούχων περιλαμβάνει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο.

«Έχω τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων, που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις πιθανότητες εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των μερών ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις», αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Προσθέτει επίσης ότι: «Επαναλαμβάνω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή της πόλης και υπενθυμίζω ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αμετάβλητη».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθυμίζει την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου της 9ης Οκτωβρίου 2020 και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), και τη σημασία της πλήρους τήρησης αυτών των ψηφισμάτων.

Ενδεικτικός πάντως είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει στο προοίμιο της έκθεσης τις εξελίξεις στα Βαρώσια.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς υπήρξαν επανειλημμένες περιπτώσεις όπου Τ/κ και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν δημόσια την πρόθεσή τους να αναπτύξουν τα Βαρώσια με τέτοιον τρόπο που, κατά την άποψή τους, θα ενδυνάμωναν την οικονομία στο βορρά, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης του τουρισμού. Αυτές οι δηλώσεις και εξελίξεις προκάλεσαν αντιρρήσεις από Ελληνοκύπριους, οι οποίοι τόνισαν ότι οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα Βαρώσια παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των 550 (1984) και 789 (1992), καθώς και της προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας της 9ης Οκτωβρίου 2020 για το θέμα. Όπως σημειώνεται στην έκθεσή μου για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι εξελίξεις επί του εδάφους συνέχισαν να παρατηρούνται στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων», αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.