Γκουτέρες: ΗΠΑ και Ιράν να βρουν λύση στο αδιέξοδο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, παρότρυνε χθες Πέμπτη τις ΗΠΑ και το Ιράν να εργαστούν μαζί για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο όσον αφορά τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν περιμένει να υπάρξει λύση γρήγορα.

Η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές πως έχει πρόθεση να επανενταχθεί στη συμφωνία – επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) – από την οποία η χώρα αποσύρθηκε με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ το 2018, όμως Ουάσινγκτον και Τεχεράνη μοιάζουν να περιμένουν η μια από την άλλη να κάνει το πρώτο βήμα.

“Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει” και “δεν περιμένω (ότι θα υπάρξει) λύση άμεσα”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ενδεχόμενο να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

“Πιστεύω ότι οι πάντες, όλοι όσοι προσυπογράφουν το ΚΟΣΔ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, πρέπει να εργαστούν μαζί για να μειωθούν οι αβεβαιότητες, να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια”, πρόσθεσε, αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση εάν θα αναλάμβανε μεσολαβητικό ρόλο.

Ζητούμενο γι` αυτόν είναι “προοδευτικά να κινηθούμε προς μια κατάσταση στην οποία θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία που είναι απαραίτητη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Κόλπο και σε ολόκληρο τον κόσμο”, εξήγησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Τη συμφωνία του 2015 για να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ιράν να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου υπεγράφη από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Γερμανία, ήταν “μεγάλη διπλωματική νίκη”, “στοιχείο απαραίτητο για την ειρήνη και τη σταθεροποίηση του Κόλπου”, και “λυπούμαστε (…) που έχει τεθεί εν αμφιβόλω”, επέμεινε.

Αντιδρώντας στην αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΚΟΣΔ και την επιβολή σαρωτικών αμερικανικών κυρώσεων, το Ιράν αποφάσισε να αθετήσει πολλές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, διαβεβαιώνοντας πάντως πως οι κινήσεις αυτές είναι αντιστρέψιμες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.