Γκουτέρες: Κίνδυνος αποτυχίας των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την Δευτέρα το απόγευμα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας λέγοντας ότι ο κόσμος μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές προκλήσεις, από την πανδημία της COVID-19 έως την κλιματική κρίση και την αυξανόμενη ανισότητα και τις διαιρέσεις.

Η πανδημία έχει αναγκάσει περισσότερους από εκατό εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους με μικρή ή καθόλου κοινωνική υποστήριξη, καμία υγειονομική περίθαλψη, καμία προστασία εισοδήματος όταν το έχουν επειγόντως ανάγκη. Οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να αποτύχουν, είπε ο ΓΓ.

Μίλησε επίσης για την απουσία δράσεων αλληλεγγύης και ένα αίσθημα αδικίας που εξαπλώνεται, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για βιαιοπραγίες και συγκρούσεις και εξήγησε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ευάλωτες και πληγείσες από συγκρούσεις περιοχές υποφέρουν περισσότερο από όλους. Εξήγησε την ανάγκη εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα ΗΕ έτσι ώστε να επιτευχθεί αλλαγή.

Ο κ. Γκουτέρες χαιρέτισε τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ευάλωτα και επηρεασμένα από συγκρούσεις κράτη και είπε πως αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την εφαρμογή ενός σχεδίου πρόληψης κρίσεων στους πολύπλοκους και πολυδιάστατους κινδύνους που προκύπτουν από την πανδημία της COVID-19 και την ανάκαμψη, ιδιαίτερα για τις χώρες που εξέρχονται από κρίση και συγκρούσεις. Συμπλήρωσε ότι η εύθραυστη αυτή κατάσταση και οι συγκρούσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μακροοικονομικές πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την ανθεκτικότητα, με επίκεντρο τη μετάβαση στη σταθερότητα και την ατζέντα 2030 για βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη χρηματοδοτικών μέσων προσαρμοσμένων στην πολιτική των εύθραυστων κρατών και στις σωστές μακροοικονομικές πολιτικές που μπορούν να διασφαλίσουν την πρόοδο και την ειρήνη.

Η ανισότητα κατανομής των εμβολίων δεν ήταν κάτι το οποίο παρέλειψε από την ομιλία του ο κ. Γκουτέρες,  ο οποίος είπε ότι η ανισότητα είναι μια ηθική οργή που καταδικάζει τον κόσμο σε εκατομμύρια περισσότερους θανάτους και παρατείνει μια οικονομική επιβράδυνση που θα μπορούσε να κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια, χτυπώντας τις φτωχότερες χώρες πιο σκληρά από όλους. Χρειάζεται μια τολμηρή συλλογική κίνηση για τον τερματισμό της πανδημίας και την βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια ανάκαμψη, συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στις πιέσεις τις οποίες ασκεί ο ίδιος εδώ και πολύ καιρό για ένα παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμών και στη συμμετοχή του στη παγκόσμια στρατηγική εμβολιασμού για την COVID-19. Είπε ότι αυτό το κοστολογημένο, συντονισμένο και αξιόπιστο σχέδιο προβλέπει το να πάρει τα εμβόλια στο 40% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και του 70% έως τα μέσα του 2022. Προτρέπω όλες τις χώρες να στραφούν σε αυτό, είπε. Σχολίασε επίσης ότι σε χώρες που πλήττονται από κρίσεις και συγκρούσεις, ο εμβολιασμός θα απαιτήσει στοχευμένες κινήσεις και μηχανισμούς παράδοσης. Αυτό όχι μόνο θα εγγυηθεί ότι τα εμβόλια παραδίδονται γρήγορα και δίκαια.

Ο κ. Γκουτέρες μίλησε επίσης για τις προβλέψεις που δείχνουν ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας σημαντικής παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, με αύξηση του ΑΕΠ που κυμαίνεται μεταξύ 5-6% και για τους αριθμούς που αποκρύπτουν την τεράστια απόκλιση μεταξύ αναπτυσσόμενων χωρών και περιοχών που υστερούν. Αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι δεν αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές, μπορούν να τροφοδοτήσουν αυξανόμενη δυσπιστία στα διεθνή  ιδρύματα και τους οργανισμούς, να εμβαθύνουν τις ανισότητες, να αντιστρέψουν την πρόοδο και τις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης.

Ανέφερε ότι ο ίδιος βλέπει τρεις τομείς για άμεση δράση για την έναρξη μιας ανάκαμψης που ωφελεί όλους, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων κρατών. Πρώτον, τις επενδύσεις που πρέπει να κλιμακωθούν στοχεύοντας τόσο την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από την κρίση όσο και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. Ο ΓΓ επανέλαβε την έκκλησή του για επέκταση της ρευστότητας για τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Δεύτερον, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει υποστήριξη στις κυβερνήσεις, ιδίως σε χώρες που πλήττονται από την κρίση και είναι πιο εύθραυστες.  Σημείωσε ότι αυτό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις για την επίτευξη καθολικής κοινωνικής προστασίας έως το 2030 και την προετοιμασία των ανθρώπων για έναν μεταβαλλόμενο κόσμο στους τομείς της εργασίας μέσω της δια βίου μάθησης, της επανεξέτασης και των προγραμμάτων εξειδίκευσης.

Τρίτον, πρέπει να επιδειχθεί αμοιβαία αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη, είπε ο κ. Γκουτέρες, εξηγώντας ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία για την επίτευξη των κοινών στόχων. Για το σκοπό αυτό, «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε θεσμικό επίπεδο, με στόχο να συμφωνήσουμε σε μια στρατηγική εταιρική σχέση για την υποστήριξη των χωρών που βρίσκονται σε κρίση για να ανακάμψουν από την πανδημία και την εφαρμογή των ΣΒΑ και της Συμφωνίας του Παρισιού» συμπλήρωσε και κάλεσε όλους σε δράση και μεγαλύτερη δέσμευση και συνεργασία για την υποστήριξη των αδυνάτων για ένα καλύτερο και ειρηνικό μέλλον.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy