Οι τράπεζες θα επιλέγουν σε ποιους θα δίνουν δάνεια και ποιους όχι, ενώ υπάρχουν ρήτρες για εκποιήσεις εξπρές
Στο μικροσκόπιο της σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένεται να τεθεί σήμερα το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων και το κατά πόσο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής προτίθεται να θέσει στη σύσκεψη και το θέμα της ομαλής διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 30ης Μαΐου.
Γκρίζα σημεία περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, με σκοπό τη διοχέτευση δανείων προς τις επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, αφού βρισκόταν στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών εδώ και ένα χρόνο και κατατέθηκε στη Βουλή μόλις την περασμένη Πέμπτη, αναμένεται να οδηγηθεί προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 22 Απριλίου, η οποία είναι και η τελευταία πριν την αναστολή των εργασιών του σώματος για τις βουλευτικές εκλογές.
Αναμένεται ωστόσο ότι θα υπάρξει έντονος προβληματισμός από τα κόμματα αλλά και τροπολογίες, ώστε να διορθωθούν τα προβληματικά σημεία τα οποία εστιάζονται κυρίως στα ακόλουθα:
• Με βάση το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση, οι τράπεζες θα έχουν την απόλυτη και αποκλειστική ευχέρεια να επιλέγουν σε ποιους θα δίνουν δάνεια και ποιους όχι. Η ανησυχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι οι τράπεζες θα κόβουν τους αυτοεργοδοτούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το πρώτο δίμηνο παραχωρήθηκαν νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ύψους 202,9 εκατ. ευρώ, αλλά τα περισσότερα αφορούν τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (σ.σ.: 116.8 εκατ. ευρώ από τα πιο πάνω δάνεια είναι άνω του 1 εκατ. ευρώ το καθένα). Επισημαίνεται επίσης ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια ότι 300 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ των εγγυήσεων θα αφορά τους αυτοτελώς εργαζομένους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά το κατά πόσο θα πάρουν δάνεια εναπόκειται στις τράπεζες.
• Αποκλείονται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες κρίθηκαν προβληματικές, καθώς επίσης οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έλαβαν «ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης μέχρι και την 31/12/2019» (σ.σ. δεν διευκρινίζεται εάν η πιο πάνω αναφορά περιλαμβάνει και τις αναδιαρθρώσεις).
• Ο μηχανισμός ελέγχου, ο οποίος προνοείται στο νομοσχέδιο, παρουσιάζει ελλείψεις και αδυναμίες. Όπως αναφέρεται, το Γενικό Λογιστήριο θα ενημερώνει ανά διμηνία τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος με τη σειρά του θα ενημερώνει ανά τριμηνία την Επιτροπή Οικονομικών. Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν όπως υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ωστόσο αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση.
• Υπάρχουν ρήτρες για εκποιήσεις εξπρές, χωρίς μάλιστα να προνοείται οποιοσδήποτε μηχανισμός για αναδιάρθρωση δανείων, τα οποία ενδεχομένως να πέσουν στα μη εξυπηρετούμενα. Αντίθετα, αναφέρεται ρητά ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υποχρέωση να ολοκληρώνουν τη διαδικασία ανάκτησης χρεών».
• Στο νομοσχέδιο καθορίζεται το ανώτατο ύψος του επιτοκίου, το οποίο θα επιβάλλεται στους δανειολήπτες, αλλά δεν ρυθμίζονται οι παρεμφερείς χρεώσεις τις οποίες επιβάλλουν οι τράπεζες και οι οποίες συχνά εκτοξεύουν το κόστος δανεισμού στα ύψη. Το επιτόκιο θα είναι 0,75 – 1,5% για τους αυτοτελώς εργαζομένους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής, και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις 1-2,5%. Επίσης, στα δάνεια χωρίς εξασφάλιση θα υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης του 0,5%.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.