Γλαύκος Κληρίδης, εκ περιτροπής προεδρία και ΕυρώπηΤου Θεοχάρη Μασούρα*

Πατέρας της εκ περιτροπής προεδρίας είναι ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος την πρότεινε κατά την πρώτη του διακυβέρνηση και περιλήφθηκε για πρώτη φορά στη έκθεση του Σερζ Αμπού το 1995.

Ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός με πρόεδρο τότε τον Νίκο Αναστασιάδη δεν αντέδρασε, μόλις ανέβηκε στην εξουσία ο Δημήτρης Χριστόφιας το 2003, του τη φόρτωσαν! Με αποτέλεσμα, ως σήμερα, πολλοί να πιστεύουν ότι είναι πράξη του Χριστόφια. Η υπόμνηση γίνεται χάρη της αλήθειας και μόνο και όχι για να μειωθεί το όνομα ενός έντιμου και αδιάφθορου πολιτικού, που παρόλα αυτά επέτρεψε στον περίγυρό του να δημιουργήσει τεράστιες περιουσίες και επιπλέον όταν ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού εργοδότησε στελέχη της Ε.Ο.Κ.Α. Β’, περιλαμβανομένου του αρχηγού της, μετά το θάνατο Γρίβα!


Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε πρόεδρος της Κύπρου από το 1993-2003. Διεκδίκησε και τρίτη θητεία για 16 μόνο μήνες, έλεγε, για να λύσει το Κυπριακό! Ο σύμβουλός του όμως, Αλέκος Μαρκίδης, δεν πείστηκε για την ειλικρίνεια της πρόθεσής του και κατήλθε ανθυποψήφιός του. Ο Κληρίδης έχασε. Κερδισμένος εξήλθε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπέγραψε στη στοά Αττάλου, την 1 Μαΐου του 2004, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη.

Είναι αλήθεια ότι ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ο πρώτος Κύπριος πολιτικός που μίλησε για ομοσπονδία, μιλώντας στην Γκαλερί Αργώ, το 1976. Αλήθεια όμως είναι και το γεγονός πως δεν πάλεψε για την προώθησή της: Στη μεν πρώτη διακυβέρνηση του τόπου συνεργάστηκε με το ΔΗΚΟ, απορρίπτοντας τις ιδέες του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκάλι ενώ κατά τη δεύτερη διακυβέρνηση «πίστεψε» ότι η λύση θα ερχόταν μέσα από σύγκρουση με την Τουρκία, γι’ αυτό αγόρασε τους S-300, με τη γνωστή περιπέτεια των πυραύλων. Εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη και σήμερα ασυντήρητοι και σκουριασμένοι βρίσκονται σε αχρηστία.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εξελίχθηκε σε μέγα λαϊκιστή, αναφερόμενος στον μέντορά του, όπως αποκαλεί τον Κληρίδη, έκανε την εξής δήλωση: «Και τίποτε άλλο να μην είχε κάνει, το γεγονός ότι ενέταξε την Κύπρο στην Ευρώπη αξίζει τα πάντα». Πέραν του γεγονότος ότι η παραπάνω άποψη δεν τεκμαίρεται από τα γεγονότα, αποτελεί και ασέβεια προς τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, που ως υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατά τη διακυβέρνηση Σημίτη, μεθόδευσε και εργάστηκε σκληρά για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη. Επιτέλους πρέπει να μάθουμε να λέμε την πάσα αλήθεια και κυρίως να μην προσπαθούμε να καρπωθούμε τους κόπους και τα οράματα άλλων.

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι κουτόφραγκοι. Εάν καταλάβαιναν από τότε τους σχεδιασμούς μας δεν θα μας έβαζαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με άλυτο το Κυπριακό. Ας μην έχει αυταπάτες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στην Τουρκία επειδή δεν σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο! Στο κάτω κάτω είναι οι πρώτοι, μαζί με τους Αμερικανούς, που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός των χωρών τους, γιατί αυτό υπαγορεύουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Το δίκιο και η ηθική ούτε τώρα αλλά ούτε και στο παρελθόν ίσχυσαν. Είναι γι’ αυτό που επιμένουμε ότι ο τόπος χρειάζεται Πρόεδρο που να κατέχει τη μαρξιστική Διαλεκτική, η οποία ορίζει ότι οι κατέχοντες τα μέσα παραγωγής επέβαλαν το δικό τους δίκαιο, διαχρονικά και διατοπικά. Το δίκιο δηλαδή που έμεινε στην Ιστορία ως δίκιο του ισχυρού. Οι πολιτικοί επίγονοι, ας αφήσουν τον Κληρίδη να «κοιμηθεί» ήσυχα. Θα κριθεί από την Ιστορία όπως ο καθένας, από το αποτέλεσμα όσων έπραξε αλλά και όσων δεν έπραξε.

*Φιλόλογος, πρώην διευθυντής σχολείων Μ.Ε.