Γλυφοσάτη βρέθηκε σε μπίρες, κρασιά και δημητριακά

Αντικρουόμενες οι απόψεις για το εάν είναι καρκινογόνα

Δύο έρευνες δείχνουν ότι η γλυφοσάτη, που είναι βασικό συστατικό σε ζιζανιοκτόνα και έχει συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου, βρίσκεται σε μπίρες, κρασιά και δημητριακά βρώμης που κυκλοφορούν μαζικά στο εμπόριο.

Πριν από μία εβδομάδα, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι η Bayer καλείται μετά από δικαστική απόφαση να αποζημιώσει με το ποσό-μαμούθ των 2 δισ. ευρώ ένα ζευγάρι, επειδή το ζιζανιοκτόνο Roundup της θυγατρικής εταιρείας Monsanto του προκάλεσε καρκίνο. Συγκεκριμένα, σώμα ενόρκων δικαστηρίου της πόλης Όκλαντ έκρινε ότι το Roundup προκάλεσε στο ζευγάρι το λέμφωμα μη-Χότζκιν από το οποίο πάσχει. Πρόκειται για την τρίτη τέτοια απόφαση για φέτος ενάντια στην Bayer – Monsanto, ενώ η ουσία αυτή φαίνεται ότι έχει διεισδύσει και στην τροφική αλυσίδα.

Τι έδειξε έρευνα για τη γλυφοσάτη

Έρευνα που δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο από τον εκπαιδευτικό οργανισμό US PIRG έδειξε ότι η γλυφοσάτη εντοπίστηκε σε μεγάλο ποσοστό σε μπίρες και κρασιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Από τις 15 μπίρες και τα 5 κρασιά που εξετάστηκαν, η γλυφοσάτη εντοπίστηκε στα 19 από αυτά. Κάποιες από τις μπίρες που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα είναι παγκοσμίως γνωστές και κυκλοφορούν και στη χώρα μας.

Παράλληλα, μία άλλη έρευνα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Environmental Working Group έδειξε ότι σε ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βρέθηκε η ουσία σε δημητριακά, μπισκότα, μπάρες δημητριακών και προϊόντα βρώμης. Πολλά από αυτά είναι επίσης ευρέως διαδεδομένα. Οι απόψεις στην επιστημονική κοινότητα για το αν η γλυφοσάτη είναι καρκινογόνα ή όχι είναι αντικρουόμενες. Αν και οι ποσότητες γλυφοσάτης που εντοπίστηκαν στις μπίρες, τα κρασιά και τα δημητριακά από βρώμη είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, θα έπρεπε κάποιος να καταναλώνει εκατοντάδες μερίδες δημητριακών ή ποτηριών μπίρας για να απειληθεί η υγεία του.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση του US PIRG σημειώνει: «Αν και αυτά τα επίπεδα γλυφοσάτης είναι κάτω από τα όρια κινδύνου που έχει θέσει ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA) για τα ποτά, είναι πιθανό ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα γλυφοσάτης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 1 μέρος ανά τρισεκατομμύριο γλυφοσάτης έχει την ικανότητα να διεγείρει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του καρκίνου του μαστού και να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα».

Ο EPA λέει ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής έως και την καθημερινή λήψη των 2 mg/κιλό σωματικού βάρους και η Bayer, η οποία έχει εξαγοράσει τη Monsanto, ισχυρίζεται ότι η ασφάλεια της γλυφοσάτης για κατανάλωση από τον άνθρωπο έχει αποδειχτεί από πολυετείς έρευνες.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί, διαφωνεί και θεωρεί ότι η γλυφοσάτη είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy