Γνωμάτευση δείχνει το δρόμο για λίστα ΓιωρκάτζηΓνωμάτευση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δείχνει το δρόμο για τη διαχείριση της λίστας Γιωρκάτζη, αφού επισημαίνει ότι είναι εφικτή η δημοσιοποίησή της υπό την προϋπόθεση ότι θα τύχει επιμέλειας ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν περιλαμβάνει ψευδή ή επιλεκτικά στοιχεία.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής, ελλοχεύει ο κίνδυνος το θέμα να εξελιχθεί σε φιάσκο και μάλιστα με νομικές προεκτάσεις, αφού αν δημοσιοποιηθούν λανθασμένα στοιχεία είναι βέβαιο ότι πρόσωπα τα οποία επηρεάζονται θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλός, προειδοποίησε χθες ότι επιφυλάσσει τα νομικά του δικαιώματα, αφού όπως ανέφερε το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη όχι για ΜΕΔ, αλλά για υπόλοιπο πιστωτικής κάρτας, ενώ και ο Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι το όνομά του λανθασμένα περιλαμβάνεται στη λίστα, αφού το δάνειό του είναι πλήρως εξυπηρετούμενο.

Δύο προτάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής

Το θέμα με τη λίστα Γιωρκάτζη θα απασχολήσει την Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής, στην Ολομέλεια θα κατατεθούν δύο προτάσεις, η πρώτη για δημοσιοποίηση της λίστας ως έχει και η δεύτερη για δημοσιοποίησή της μέχρι τις 31 Ιουλίου και αφού πρώτα τύχει επιμέλειας στη βάση και των εισηγήσεων της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι η πρώτη πρόταση προϋποθέσει ότι η Βουλή πρέπει να παρανομήσει, ενώ η δεύτερη είναι εφικτή. Μάλιστα το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου εισηγήθηκε όπως ανατεθεί η επιμέλεια στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να αποφευχθούν οι όποιοι κίνδυνοι, αλλά και να εξεταστούν κατά προτεραιότητα οι περιπτώσεις οι οποίες αφορούν βουλευτές, υπουργούς και πρόσωπα τα οποία ασκούν απευθείας εξουσία, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία.

Για να μην αφήνονται σκιές, πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα Γιωρκάτζιη για να δουν οι πολίτες τι πραγματικά συμβαίνει ανέφερε η βουλευτή του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι σκοπός δεν είναι ο λαϊκισμός, ο κανιβαλισμός και το κουτσομπολιό. Πρόσθεσε ότι μετά τη δημοσιοποίηση, θα πρέπει η λίστα να τύχει επεξεργασίας από οίκο του εξωτερικού αλλά και να εξεταστεί κατά πόσο έχουν δοθεί χαριστικά δάνεια.

Το ΔΗΚΟ δια του Μαρίνου Μουσιούττα αναφέρει ότι η λίστα Γιωρκάτζιη είναι ένα ανέκδοτο που ξεκίνησε το 2018. Σημείωσε ότι δεν περιέχει αυτά που ζητήθηκαν είναι ακταρμάς και έχει λανθασμένες πληροφορήσεις. Ήρθε και έμεινε και εδώ και δυο χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε κάποιος να ξεδιαλύνει το θέμα. είναι ανοικτός σαν άτομο να του ζητήσει οποιαδήποτε στοιχεία είτε αφορά δάνεια είναι οποιοδήποτε. Εισηγήθηκε τη δημοσιοποίηση της λίστας μέχρι τις 31 Ιουλίου με τα στοιχεία του καθενός που περιλαμβάνονται στη λίστα, με σκοπό να σταματήσει το κυνήγι των μαγισσών. Υπέδειξε ότι πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Πρόσθεσε ότι ο καιρός είναι πονηρός ελέω εκλογών σημειώνοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει   το τοπίο και ο καθένας που βρίσκεται στη λίστα να κληθεί να βάλει τα δικά του στοιχεία σε αντιπαραβολή με αυτά που αναγράφονται στη λίστα Γιωρκάτζιη.