Γνώριζαν για χρόνια και είχαν «εφτασφράγιστο μυστικό» τη λίστα με τους αγνοουμένους

Ειρήνη Χαραλαμπίδου: «Ένα κράτος που δεν επέδειξε καμιά ευαισθησία... υπάρχουν ευθύνες και να διερευνηθούν»

Έλα στο Google News

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής ποινικής διερεύνησης για παραλείψεις που βαραίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα ή για πολιτικές αποφάσεις, καθώς και για τη διαχρονική διαχείριση του θέματος των αγνοουμένων συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκαν οι δικαστικές υποθέσεις των πεσόντων Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά και Χαράλαµπου Πάλµα, με τα μέλη της Επιτροπής να ζητούν από τους εμπλεκόμενους φορείς τακτική ενημέρωση για τους μηχανισμούς, που θα αναπτύξει η Πολιτεία, μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, για προσφορά θεραπείας στις υπόλοιπες περιπτώσεις πεσόντων, που δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι εξαιτίας παραλείψεων του κράτους.

Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, είπε ότι «είναι γνωστό ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του ’74, όταν πραγματοποιήθηκαν οι μαζικές ταφές πεσόντων και δολοφονηθέντων από τον τουρκικό στρατό στα κοιμητήρια Κωνσταντίνου και Ελένης και Λακατάμειας, οι πλείστες από αυτές τις ταφές έγιναν πρόχειρα δυστυχώς και με ανορθόδοξο τρόπο, πιθανόν και λόγω του χάους και των συνθηκών που επικρατούσαν ένεκα της τουρκικής εισβολής». Συνέχισε λέγοντας ότι «εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε πόσες άλλες υποθέσεις υπάρχουν», για να δηλώσει κατηγορηματικά ότι «στα κοιμητήρια Κωνσταντίνου και Ελένης και Λακατάμειας δεν υπάρχουν άλλοι πεσόντες, που δεν έχουν εκταφεί και δεν έχουν δοθεί τα οστά στους συγγενείς τους». Σημείωσε ότι «οι εκταφές σε αυτά τα δύο κοιμητήρια έχουν ολοκληρωθεί το 2000», ωστόσο σημείωσε ότι παραμένουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες όπως τα ψεκασμένα με χημικές ουσίες οστά, που μπορεί να ανήκουν σε πέραν των 50 πεσόντων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι «μετά από 25 χρόνια σιωπής, μετά από 25 χρόνια που δεν ήξεραν πού βρίσκονταν οι δικοί τους, που ήταν θαμμένοι, δηλωμένοι αγνοούμενοι, ενώ βρίσκονταν στις ελεύθερες περιοχές, στο κοιμητήριο Λακατάμειας έχουμε και άλλα 19 χρόνια δικαστικής διαμάχης με ένα κράτος που δεν επέδειξε καμιά ευαισθησία σε αυτές τις οικογένειες που πλήρωσαν με αίμα την προδοσία αυτού του τόπου». Ανέφερε ακόμα πως «κάποιοι γνώριζαν και δεν μίλησαν», συμπληρώνοντας πως «το τραγικό είναι ότι ο κατάλογος των αγνοουμένων μέχρι το 2000 ήταν απόρρητος». Επίσης, η κα Χαραλαμπίδου είπε ότι δεν θα ήταν αντίθετη σε μια ποινική διερεύνηση για παραλείψεις που βαραίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα ή για πολιτικές αποφάσεις.

Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι ως κράτος, ως υπηρεσίες και ως αξιωματούχοι είχαμε δείξει μια αναλγησία απέναντι στον πόνο αυτών των ανθρώπων και στο δικαίωμά τους να γνωρίζουν πραγματικά τι έγιναν οι άνθρωποί τους. Έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση» του θέματος των αγνοουμένων, γι’ αυτό όπως συμπλήρωσε «κρατούσαμε μυστικό τον κατάλογο και δεν δίναμε πληροφορίες στους συγγενείς των αγνοουμένων».

Το κράτος δεν έκανε το καθήκον του προς τις οικογένειες των πεσόντων τόνισε ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ την Τρίτη, διερωτήθηκε γιατί χρειάστηκε 25 χρόνια προκειμένου να ανοίξουν οι τάφοι των πεσόντων και να δοθούν τα λείψανα στους συγγενείς. Επίσης τόνισε ότι η δικαστική πορεία που αντιμετώπισε η οικογένεια Ππασιά για 19 χρόνια, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Σημείωσε δε ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε άλλους συγγενείς θυμάτων και να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση του θέματος, προσθέτοντας ότι είναι αμείλικτα τα ερωτήματα.Επίσης επανέλαβε ότι πρέπει να συσταθεί μια Επιτροπή Αλήθειας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.