Γνώριζαν για τα άθλια λεωφορεία, αλλά αδιαφορούσαν – Τι λέει η Υπουργός Μεταφορών

Ο τραυματισμός μαθήτριας στη διαδρομή για το σχολείο καθιστά υπεύθυνους Υπουργείο και άλλους φορείςΠολύ καλά γνωστό ήταν και είναι στο Υπουργείο Μεταφορών και σε όλους τους αρμόδιους, κυβερνητικούς και άλλους φορείς, το γεγονός ότι αρκετά λεωφορεία που μεταφέρουν καθημερινά μαθητές, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο της Λεμεσού, εγκυμονούν κινδύνους, ωστόσο, παρά τις αλλεπάλληλες αναφορές και επισημάνσεις των οργανωμένων γονέων, αυτοί που έχουν την ευθύνη της ασφαλούς διακίνησης μαθητών και άλλων επιβατών επιδείκνυαν πλήρη αδιαφορία.

Μετά και το προχθεσινό περιστατικό με τον τραυματισμό 14χρονης μαθήτριας μέσα στο λεωφορείο που τη μετέφερε στο σχολείο της, οι οργανωμένοι γονείς θέτουν τους αρμοδίους για μια ακόμα φορά προ των ευθυνών τους.

Για τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζουν τα παλιά λεωφορεία τα οποία πραγματοποιούν διαδρομές κυρίως στην ύπαιθρο, η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Η απάντηση που δινόταν ήταν ότι «τα λεωφορεία είναι μια χαρά». Κάτι που διαψεύδεται σχεδόν καθημερινά με την ταλαιπωρία που υφίστανται μαθητές και άλλοι κάτοικοι των ορεινών περιοχών που είναι υποχρεωμένοι να διακινούνται με αυτά τα λεωφορεία.

Ο πατέρας της μαθήτριας που τραυματίστηκε, θέτοντας επιτακτικά το θέμα της έλλειψης ελέγχου καταλληλότητας και ασφάλειας των λεωφορείων, ανέφερε ότι το παιδί του χτυπήθηκε στο κεφάλι όταν έπεσε από χώρο τοποθέτησης αποσκευών πάνω από το κάθισμα, μεταλλικό αντικείμενο το οποίο, όπως ανέφερε, χρησιμεύει στο να πατούν τα πόδια τους οι επιβάτες και θα έπρεπε να ήταν βιδωμένο στο πάτωμα του λεωφορείου.

Από το κτύπημα, η μαθήτρια υπέστη διάσειση και οίδημα στον αυχένα και νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική. Εκφράζοντας αγανάκτηση και αυξημένη ανησυχία για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετά υπέργηρα λεωφορεία, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, υποδεικνύει ότι επιτέλους οι αρμόδιοι έχουν υποχρέωση να επιληφθούν άμεσα του θέματος, τονίζοντας ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι οργανωμένοι γονείς δεν θα δεχτούν την εκτέλεση δρομολογίων από λεωφορεία τα οποία θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.

 

Την λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην ασφαλή μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους, αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έγινε χθες στο Υπουργείο Μεταφορών.
Η σύσκεψη έγινε αφού προηγήθηκε τραυματισμός μαθήτριας σε σχολικό λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο προς τη Σχολή Μιτσή.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη ανέφερε ότι ανάμεσα σε άλλα αποφασίστηκε όπως εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για μείωση της ηλικίας του στόλου των σχολικών λεωφορείων.

Πρόσθεσε ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα με τις νέες συμβάσεις για τα λεωφορεία, που θα υπογραφούν τον Ιούλιο του 2020.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες, έχουν ως εξής:

  • α) τοποθέτηση συνοδών σε όλα τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές της δημόσιας δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης.
  • β) Eντατικοποίηση των τεχνικών ελέγχων στα λεωφορεία ώστε να επισημαίνονται όσα οχήματα ενδέχεται να είναι ακατάλληλα για να αποσύρονται από τις διαδρομές και να αντικαθίστανται από κατάλληλα οχήματα.
  • γ) Tοποθέτηση ζωνών ασφαλείας σε όλα τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές.