Γνώριζαν για την κομπίνα αλλά δεν έπραξαν τίποτα

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Η διαδικτυακή διευθέτηση ραντεβού στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης σταματά καθώς διαπιστώθηκε κατάχρηση της σχετικής πλατφόρμας από ατζέντηδες και πλέον ισχύουν άλλες ρυθμίσεις για τα ραντεβού, δήλωσε προχθές ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Είναι λοιπόν εδώ που διερωτάσαι τι άλλο θα ακούσουμε, ιδιαίτερα όταν φαίνεται πως οι καταγγελίες ήταν γνωστές στους αρμόδιους, ακόμη και στον προηγούμενο ΥΠΕΣ. Μετά από συγκεκριμένα παράπονα πολιτών εδώ και πέντε μήνες που υπέβαλαν στο Κανάλι Έξι και το οποίο με τη σειρά του προχώρησε στις ανάλογες ενέργειες προς τον τότε υπουργό Νίκο Νουρή φαίνεται ότι τίποτα δεν έγινε. Κάποιοι επιτήδειοι που λειτουργούσαν σαν ατζέντηδες έκλειναν διαδικτυακά ραντεβού και έπειτα τα πωλούσαν με ταρίφες που ξεκινούσαν από 200 ευρώ. Εκτός από αλλοδαπούς που τύγχαναν εκμετάλλευσης φαίνεται ότι ακόμη και κάποια ιδιωτικά γραφεία εργασίας που έπρεπε να εξασφαλίσουν ραντεβού «αναγκαστικά» απευθύνονταν σε αυτούς τους επιτήδειους. Βέβαια, όπως κατήγγειλε μιλώντας στην εκπομπή του OMEGA «Ενημέρωση Τώρα» ο Αντώνης Ορθοδόξου, πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Γραφείων Εργασίας, το πρόβλημα αυτό ήταν γνωστό στους αρμόδιους εδώ και ένα χρόνο και είχε καταγγελθεί περισσότερες από μία φορές. Μάλιστα, όπως είπε, το όλο θέμα τέθηκε ενώπιον και του προηγούμενου Υφυπουργού Καινοτομίας, ενώ όπως σημείωσε «όλοι γνωρίζαν, αλλά δεν έκαναν τίποτα». Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι και μέλη τους αναγκάστηκαν να αγοράσουν ραντεβού από συγκεκριμένα πρόσωπα για να μη χάσουν πελάτες. Η δικαιολογία βέβαια που λέχθηκε από αρμόδιους, όπως είπε, ήταν ότι ήθελαν να δώσουν χρόνο στην πλατφόρμα να δουλέψει. Προφανώς όμως έδωσαν χρόνο και με το παραπάνω στην πλατφόρμα όχι μόνο να δουλέψει, αλλά να «δουλέψει» και πολύ κόσμο.

Όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν εύλογες υποψίες γιατί δεν λήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα; Γιατί δεν νοιάστηκε κάποιος αρμόδιος νωρίτερα, ώστε να προλάβει τους όποιους επιτήδειους να θησαυρίζουν εις βάρους άλλων; Επίσης, αστείες είναι τουλάχιστον οι δικαιολογίες που ακούσαμε από κάποιους υπεύθυνους εκ μέρους του Τμήματος. Δηλαδή από τη μια τα ρίξαμε στον κορονοϊό που «ανάγκασε» το συγκεκριμένο κυβερνητικό τμήμα να προβεί σε αλλαγές με διευθέτηση ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και από την άλλη θεωρούμε ότι η κατάργηση των όποιων διευθετήσεων ηλεκτρονικά και μόνο με φυσική παρουσία θα λύσει όλα τα προβλήματα. Αν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι η τεχνολογική εξέλιξη είναι από μόνη της προβληματική. Προφανώς και θα έπρεπε να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας και σε αυτή την περίπτωση και σε πολλές άλλες.

Τα ζητήματα της ολιγωρίας, της αδιαφορίας και της εκμετάλλευσης δεν έχει να κάνει ούτε με την τεχνολογική εξέλιξη ούτε με τις «τρύπες» που μπορεί να παρουσιαστούν σε κάποια συστήματα. Έχει κυρίως να κάνει με τη νοοτροπία που επικρατεί σε αυτόν τον τόπο και διαιωνίζεται. Όχι από όλους, από αρκετούς όμως που ναι θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται καταστάσεις, αφού δεν υπάρχει τιμωρία, που θα συνεχίσουν να προσπερνούν καταγγελίες, αφού δεν υπάρχει λογοδοσία. Στο χέρι μας είναι επιτέλους να αλλάξουν όλα αυτά. Να μπει ένα τέρμα σε αυτά τα φαινόμενα και σε άλλα φαινόμενα διαφθοράς που έχουν πλήξει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy