Δεν γνωρίζουν, δεν είδαν, δεν άκουσαν για σεξουαλική παρενόχληση στον Αθλητισμό

150 περιστατικά για σεξουαλικού τύπου καταγγελίες τη σχολική χρονιά ’19–’20

Τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στο χώρο του Αθλητισμού, συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή το σάλο που ξέσπασε μετά τις καταγγελίες των αθλητριών Σοφίας Μπεκατώρου στην Ελλάδα και της Άντρης Ελευθερίου στην Κύπρο. Η Αστυνομία ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι υποθέσεις για σεξουαλικής φύσης αδικήματα στο χώρο του Αθλητισμού που διερευνά είναι κάτω των δέκα περιπτώσεων.

Επίσης, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας, κατά τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 υπήρξαν 150 περιστατικά αναφοράς για γενικής φύσεως σεξουαλικού τύπου καταγγελίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, κάποιες από τις καταγγελίες αφορούν σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και διακίνηση υλικού σεξουαλικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ή παρενόχληση μεταξύ μαθητών. Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, Μαίρη Παπαμιλτιάδους, ανέφερε ότι τα τελευταία 4 χρόνια υπήρξαν 5 – 6 καταγγελίες που αφορούν λεκτική βία και απρεπή συμπεριφορά προπονητών σε ομοσπονδίες.

Το αρμόδιο γραφείο, σημείωσε, διερεύνησε αυτά τα περιστατικά και μετά από παραπομπή στην αρμόδια ομοσπονδία, σε μία περίπτωση αποβλήθηκε προπονητής. Ωστόσο, όπως ανέφερε, ο ΚΟΑ δεν έχει γίνει δέκτης καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση ούτε υπέπεσε κάτι στην αντίληψή του. Το ίδιο ανέφερε και ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. Επίσης, και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή δηλώνει ότι δεν έχει εις γνώσιν της τέτοια περιστατικά. Εξήγησε ότι έχει συσταθεί εσωτερικός μηχανισμός για καταγγελίες που αφορούν διάφορες μορφές βίας, ενώ μετά και από τις πρόσφατες καταγγελίες προγραμματίζονται συναντήσεις με την πρόεδρο του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.

Ενημέρωσε επίσης για τον κώδικα καλής διακυβέρνησης που υπάρχει, αλλά σημείωσε ότι η εφαρμογή του από τις διάφορες ομοσπονδίες τυγχάνει εφαρμογής σε εθελοντική βάση και ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να εξευρεθούν ρυθμίσεις, μέσα από τις πρόνοιες των οποίων θα διασυνδεθεί η εφαρμογή του κώδικα ώστε να καταστεί ευρύτερη και αποτελεσματικότερη η εφαρμογή του. Η πρόεδρος της «ΦΩΝΗΣ», Αναστασία Παπαδοπούλου, δήλωσε ότι το «Σπίτι του Παιδιού» διαχειρίστηκε τα τελευταία τρία χρόνια τρία περιστατικά που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση νεαρών κοριτσιών στον αθλητισμό και συγκεκριμένα σε τρεις διαφορετικές ομοσπονδίες.

Σε δήλωση της βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι «δεν γνωρίζουν, δεν είδαν, δεν άκουσαν» είναι οι έξι λέξεις που χαρακτηρίζουν τη στάση του ΚΟΑ και της Ολυμπιακής Επιτροπής σε σχέση με τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον Αθλητισμό. Πρόσθεσε ότι ο ΚΟΑ από το 2014 ενημέρωνε ότι ετοιμάζει κώδικα για τη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, τελικά παρουσιάζει Οδηγό 6 χρόνια μετά.

Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώνεται ανεπάρκεια μέτρων και ενεργούς εμπλοκής από το Υπουργείο Παιδείας, τον ΚΟΑ και την Ολυμπιακή Επιτροπή στα ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης στον Αθλητισμό και πρόσθεσε ότι σε εκείνο στο οποίο συμφώνησαν σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι είναι η ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy