«Γονάτισαν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι

 

• Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξής τους εν μέσω πανδημίας και lockdown

Του Γιάννη Κακαρή

Το δεκάμηνο μερικό ή και ολικό lockdown έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, οι οποίες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Κατά κοινή ομολογία, οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να γίνουν πιο έντονες το 2021. Ως εκ τούτου, οι επαγγελματικοί κλάδοι ζητούν άμεσα από το κράτος περαιτέρω ενίσχυση έτσι ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν οι επιχειρήσεις τους και μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ), σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και οικονομικές δραστηριότητες ήδη ένα ποσοστό του 10% έχει βάλει λουκέτο και αναμένεται δραματική αύξηση αυτού του ποσοστού τους επόμενους μήνες. Σημειώνει επίσης ότι η μεσαία τάξη, την οποία όλοι αναγνωρίζουμε ως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, κινδυνεύει.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανο Κουρσάρη, με τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας επιτεύχθηκε η συγκράτηση της ανεργίας και η προστασία των θέσεων εργασίας σε ικανοποιητικό βαθμό.

 

Περισσότερο τα μέτρα δημιουργούν εντυπώσεις

Ωστόσο, σημειώνει ότι τα μέχρι σήμερα εξαγγελθέντα μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων είναι ανεπαρκή και δεν έχουν προσφέρει ικανοποιητική και ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις.

Η ΠΟΒΕΚ διαμαρτύρεται και εκφράζει την απογοήτευσή της για τα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τα ως «περισσότερο μέτρα δημιουργίας εντυπώσεων, παρά ουσιαστική παρέμβαση στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τόπου».

Ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι η ΠΟΒΕΚ ζητά αναστολή των εξώσεων και επιμερισμό των ενοικίων, μεταξύ κράτους, ενοικιαστών και ιδιοκτητών ενοικίων. Επίσης, ζητούν παράταση της αναστολής των δόσεων και των εκποιήσεων, χαρακτηρίζοντας ότι είναι δώρο άδωρο το γεγονός ότι όποιος συμπλήρωσε ή συμπληρώσει τους 9 μήνες, τότε δεν δικαιούται άλλης αναστολής. Σημειώνεται ότι βρισκόμαστε ήδη στον 11ο μήνα από τότε που κάποιες επιχειρήσεις έκλεισαν.

Επιπρόσθετα, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ υπέδειξε ότι είναι αδιανόητο, ακόμα και σήμερα, 11 μήνες μετά την επιβολή των πρώτων μέτρων, να παραμένουν εκτός σχεδίων στήριξης οι συνταξιούχοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διατηρούν με νύχια και με δόντια ανοικτές τις επιχειρήσεις τους.

Την ίδια ώρα, δεν παρέλειψε να επαναφέρει το αίτημα, όπως σταματήσει το παράλογο και άδικο το ισοπεδωτικό τέλος των €350 προς τον Έφορο Εταιρειών.

 

Συμπερίληψη κλάδου εστίασης και διασκέδασης στο τουριστικό προϊόν

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης, Νίκος Βασιλείου, αναφέρει ότι συνεπεία των περιοριστικών μέτρων, ο κλάδος υπέστη απώλεια εσόδων 150 εκατ. ευρώ. Εκφράζει ικανοποίηση για τα πακέτα μέτρων που ανακοινώθηκαν για κάλυψη των πάγιων εξόδων των επιχειρήσεων, ωστόσο παρέθεσε σειρά αιτημάτων των επιχειρήσεων διασκέδασης όπως αυτές συνοψίστηκαν σε υπόμνημα που διανεμήθηκε στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος ζητά μείωση ΦΠΑ στο 5% μέχρι το τέλος του έτους, μείωση 60% της εξαγοράς χώρων στάθμευσης, ανανέωση αδειών από το Υφυπουργείο Τουρισμού και τους δήμους χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση, καθώς στην ουσία πέρσι δεν εργάστηκαν και συμπερίληψη των κέντρων διασκέδασης στις τουριστικές καμπάνιες στην Κύπρο και το εξωτερικό.

 

«Κόβουν» το μέλλον των παιδιών

Η πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Χορού, Μύρια Στυλιανού, επεσήμανε ότι από την αρχή της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις απώλεσαν ακόμη και το 80% του κύκλου εργασιών τους, ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις σε ενοίκια, δάνεια και άλλα έξοδα διογκώνονται και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «σε κάποια στιγμή το μπαλόνι θα εκραγεί».

Πρόσθεσε ότι μετά τα εισοδήματα των σχολών χορού συρρικνώθηκαν στην προσπάθεια να συμβαδίσουν με τα μέτρα. Μεταξύ άλλων μειώθηκαν οι μαθητές στις τάξεις, ενώ όπως ανέφερε, μετά το lockdown αναμένεται πολλοί μαθητές να μην επιστρέψουν.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι πολλοί τελειόφοιτοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, καθώς τους απαγορεύεται η άσκηση. Έτσι δεν μπορούν να παρακαθίσουν σε διεθνείς εξετάσεις που γίνονται Φεβρουάριο – Μάρτιο για να κατακτήσουν μια θέση σπουδών στο χορό.

 

Γυμναστές: Μείωση ΦΠΑ σε 5% όπως έγινε στα γυμναστήρια

Από τους πρώτους κλάδους που υποχρεώθηκαν να μπουν σε «καραντίνα» ήταν οι γυμναστές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γυμναστών, κ. Αντώνης Αλεξόπουλος, επεσήμανε ότι έχουν πληγεί όλοι οι αυτοτελώς εργαζόμενοι γυμναστές. Οι γυμναστές ζητούν περαιτέρω διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα αναστολές ή εκπτώσεις σε οφειλές αυτοεργοδοτουμένων σε ΦΠΑ και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και κατέθεσε αίτημα για αλλαγή του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες ενός γυμναστή από το 19% στο 5%, όπως παραχωρήθηκε στα γυμναστήρια.

 

Κάποια αθλητικά κέντρα θα κλείσουν ή θα αλλάξουν χέρια

Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών γηπέδων ποδοσφαίρου, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κώστα Πιτσιλλίδη να προειδοποιεί ότι εάν συνεχίσουν να παραμένουν κλειστά, τότε κάποια θα κλείσουν μόνιμα.

«Μέχρι πού θα πάει αυτό το κλείσιμο και πότε θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και πότε θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που χρωστούν; Κάποια αθλητικά κέντρα θα κλείσουν ή θα αλλάξουν χέρια», ανέφερε ο κ. Πιτσιλλίδης.

Επεσήμανε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δώσει λύση η κυβέρνηση είναι το ζήτημα των ενοικίων καθώς, πολλοί πληρώνουν ενοίκια των 5.000 ευρώ και 6.000 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλλίδη, οι ζημιές από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα στις επιχειρήσεις του κλάδου κυμαίνονται από τις 30.000 ευρώ ως τις 150.000 ευρώ.

Επίσης, έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση, η οποία λαμβάνει αποφάσεις χωρίς συζήτηση με τους επηρεαζόμενους. Όπως είπε, «ο βασιλιάς που αποφασίζει χωρίς να μας ενημερώσει και χωρίς να μας αποζημιώσει πρέπει να πληρώσει τη νύφη. Δεν μπορούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα».

 

Πρόταση ΑΚΕΛ για απευθείας ενίσχυση μικρομεσαίων

Κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, το ΑΚΕΛ διά στόματος του βουλευτή Κώστα Κώστα πρότεινε αντί η κυβέρνηση να επαναφέρει την κρατική εγγύηση στις τράπεζες για χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις (δηλαδή και πάλι τα εκατομμύρια που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να πάνε στις τράπεζες), να δώσει τα λεφτά αυτά απευθείας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν στήριξη και όχι νέα δάνεια. Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν νέα δάνεια, τα οποία έτσι και αλλιώς οι τράπεζες δεν θα τους τα δώσουν λόγω των κριτηρίων που θέτουν.

Εξηγώντας περαιτέρω είπε ότι η «επιστρεπτέα προκαταβολή» εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Δηλαδή να παραχωρηθεί οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις, το ύψος της οποίας καθορίζεται ανάλογα με τη μείωση του κύκλου εργασιών και τον αριθμό των εργοδοτουμένων και με βασική προϋπόθεση να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021.

Το 50% του ποσού της ενίσχυσης που θα λάβουν δεν θα επιστραφεί και το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρωθεί από την 1/1/2022 σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προεξάρχουσας της ΠΟΒΕΚ, ζητούν απευθείας στήριξη.

 

Αποπαίδι ο Πολιτισμός

Το ΑΚΕΛ καταθέτει πρόταση

Τελευταίος στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι ο Πολιτισμός, με τον διευθυντή του Παττίχειου Θεάτρου, Βάσο Αργυρίδη, να αναφέρει ότι τα επιδόματα που δίνονται στους καλλιτέχνες δίνονται για να ζήσουν οι οικογένειές τους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για στήριξη του Πολιτισμού. Ως προς τούτο, είπε, θα μπορούσαν να γίνουν προγράμματα στήριξης του Πολιτισμού.
Την ίδια ώρα, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σημειώνει ότι έχουν δημιουργηθεί τόσο οικονομικά προβλήματα όσο και οργανωτικά, ενώ ζητά από το Υπουργείο Εργασίας να στηρίξει και τους εργαζομένους στο χώρο του θεάτρου.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τη Βουλή, «το Υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει σχέδια στήριξης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα της οικονομίας πλην του θεάτρου και αφορούν την περίοδο από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020».
Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΑΚΕΛ επεξεργάζεται προτάσεις και αναμένεται σύντομα να τις καταθέσει δημόσια. Πρόκειται για προτάσεις που να στηρίζουν έμμεσα και άμεσα όλο το καλλιτεχνικό φάσμα, όπως η αγορά υπηρεσιών από τους δήμους και η διαδικτυακή προβολή.
Επίσης, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο και τους αρμόδιους υπουργούς, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Μασκαρίνι, το Θέατρο Δέντρο, το Flea Theatre, το Θέατρο Ανεμώνα, το Θέατρο Ένα και το Θέατρο Διόνυσος καλούν την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των χώρων Πολιτισμού.
Σημειώνουν ότι οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από το κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επισημαίνουν δε ότι μη λήψη μέτρων στήριξης μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία και συνακόλουθα στη φτωχοποίηση της πολιτιστικής ζωής του τόπου, της οποίας αναπόσπαστο μέρος αποτελούν και οι συγκεκριμένοι χώροι πολιτισμού.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy