Γονατίζει τους καταναλωτές η ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιµές των καυσίµων


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


  • «Κάποιες συνήθειες έχουν υποχρεωτικά αλλάξει ώστε να καλυφθεί το πόσο των καυσίµων, αλλά και των υπόλοιπων αγαθών που είναι και αυτά σε συνεχή άνοδο»
  • H µόνη διέξοδος για να νιώσει ο καταναλωτής µείωση της τιµής των καυσίµων είναι η µείωση του ΦΠΑ

 

Του Σταύρου Σταύρου

 

Καταναλωτές και πρατηριούχοι συµφωνούν ότι οι υψηλές τιµές έφεραν µείωση στην κατανάλωση

«Ένα σηµαντικό κονδύλι που θα χρησιµοποιούσα για άλλες καταναλωτικές ανάγκες έχει διατεθεί στο επιπλέον κόστος που επέφερε η αύξηση των καυσίµων. Τώρα προσπαθώ να οργανώσω τις µετακινήσεις µου ώστε να µην κάνω άσκοπες κινήσεις µέσα στην πόλη ή να πηγαίνω σε ώρες εκτός αιχµής ώστε να µην σπαταλώ άσκοπα καύσιµα», είπε καταναλωτής, ενώ κάποιοι συνέκριναν τις µετακινήσεις εντός Κύπρου µε… ταξίδι στο εξωτερικό.

«Είναι υπέρογκο το ποσό που χρειαζόµαστε για βενζίνη για να πάµε από τη Λευκωσία στον Πρωταρά. Με το ίδιο κόστος (και τη διαµονή) µπορούµε να ταξιδέψουµε για τριήµερο σε άλλη χώρα».

Επιπλέον, πολλοί και πολλές έχουν µειώσει στο ελάχιστο και τα έξοδα για την ψυχαγωγία τους.

«Έχω περιορίσει τις µετακινήσεις που αφορούσαν την ψυχαγωγία. Ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι η θάλασσα είναι απαραίτητη, όµως πλέον πολλές φορές λέω να µείνω Λευκωσία για να µη χρειαστεί να βάλω δυο φορές βενζίνη την εβδοµάδα», δήλωσε νεαρή φοιτήτρια που διαµένει στη Λευκωσία.

Την απογοήτευση για τις συνεχόµενες αυξήσεις στα καύσιµα εξέφρασε επίσης νεαρή εργαζόµενη γυναίκα, τονίζοντας πως «πλέον στερούµαι και αποκόπτω αρκετές προσωπικές µου ανάγκες γιατί ο µηνιαίος µου µισθός έχει πέσει κατά πολύ, αφού δίνω τα διπλάσια λεφτά στη βενζίνη».

Από πλευράς τους, οι πρατηριούχοι σηµειώνουν ανήσυχοι τη µείωση στην κατανάλωση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ιδιοκτήτης πρατηρίου, «στο πρατήριό µου, αλλά και στα περισσότερα πρατήρια υπάρχει 30% µείωση της κατανάλωσης σχετικά µε πέρσι. Ο κόσµος προβληµατίζεται, βάζει λιγότερη βενζίνη, ενώ ελάχιστοι πελάτες γεµίζουν τα αυτοκίνητά τους».

Επίσης, πρατηριούχος στο κέντρο της Λευκωσίας απηύθυνε έκκληση ώστε να µειωθεί ο φόρος στα καύσιµα τονίζοντας ότι «αν µειώσει στα µισά το φόρο η κυβέρνηση, θα δούµε καλύτερα αποτελέσµατα».

 

Οι τιµές των καυσίµων συνεχίζουν να καλπάζουν κάνοντας πολύ δύσκολη τη ζωή των πολιτών, ενώ έντονος είναι ο προβληµατισµός που επικρατεί στους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν την αγοραστική τους δύναµη να µειώνεται αισθητά. Φρένο στις συνεχείς αυξήσεις προσπαθεί να βάλει η πρόταση του ΑΚΕΛ που ανοίγει το δρόµο για επιβολή πλαφόν στα πετρελαιοειδή από το Υπουργείο Ενέργειας, στις περιπτώσεις στις οποίες επικρατούν δύσκολες οικονοµικές συνθήκες για προστασία των καταναλωτών. Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολοµέλεια της Βουλής στις 7 Ιουλίου. Παράλληλη πρόταση του ΑΚΕΛ για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιµα, ώστε να µειωθούν οι τιµές, παραµένει σε εκκρεµότητα.

Με τις τιµές των καυσίµων να καίνε, οι πολίτες προσπαθούν να περιορίσουν τις άσκοπες µετακινήσεις µε τα οχήµατά τους και πλέον συµβιβάζονται µε τις απολύτως απαραίτητες.

Η «Χαραυγή» βρέθηκε σε πρατήρια της Λευκωσίας και κατέγραψε τις αντιδράσεις των καταναλωτών. Η κίνηση στα πρατήρια ήταν αρκετά µειωµένη, µε τους καταναλωτές να βάζουν βενζίνη απλά για τις απαραίτητες µετακινήσεις τους. Επίσης, οι πρατηριούχοι δήλωσαν πως ελάχιστοι πελάτες γεµίζουν τα αυτοκίνητά τους.

Petr1

 

Χριστόδουλος Χριστοδούλου: Να µειωθούν άµεσα οι φορολογίες στα καύσιµα

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου των πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σχολίασε πως «υπάρχει µείωση της κατανάλωσης από τα πρατήρια γύρω στο 30%». Σε ό,τι αφορά τις λύσεις που προτείνουν για να αντιµετωπιστεί η κατάσταση, είπε ότι η µείωση του ΦΠΑ θα μειώσει τη ροή Ελληνοκυπρίων που πάνε στα κατεχόµενα για να βάλουν καύσιµα. Αν, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση µειώσει επιπροσθέτως στο 10% το φόρο στα καύσιµα, τότε ένα µεγάλο ποσοστό θα σταµατήσει να πηγαίνει στα κατεχόµενα για να γεµίζει το αυτοκίνητό του.

«Το πρώτο πράγµα που προτείνουµε, για το οποίο παίρνουµε και µέτρα και θα προχωρήσουµε και νοµικά, αφορά τα καύσιµα στα κατεχόµενα. Πρέπει να σταµατήσουν οι πολίτες να βάζουν καύσιµα από τα κατεχόµενα. Είναι παράνοµο, δηµιουργείται πρόβληµα στην οικονοµία στις ελεύθερες περιοχές και εµείς αποφασίσαµε να κινηθούµε νοµικά µε τον κανονισµό της πράσινης γραµµής», είπε ο κ. Χριστοδούλου.

Σε ερώτηση σχετικά µε τις διαφορετικές τιµές που συναντούµε στα πρατήρια, ο κύριος Χριστοδούλου είπε πως δεν υπάρχει αισχροκέρδεια από τους πρατηριούχους. «Υπάρχει αθέµιτος ανταγωνισµός που τον κάνουν οι εταιρείες και αναγκάζουν τους ιδιώτες πρατηριούχους να ρίχνουν τις τιµές. Υπάρχουν πάρα πολλά πρατήρια που δεν µπορούν να αγοράσουν καύσιµα µε τα σηµερινά δεδοµένα και αυτό γίνεται επειδή ρίχνουν την τιµή».

Σχετικά µε την επιβολή πλαφόν, ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων ανέφερε ότι «µε το να µπει πλαφόν δεν επηρεάζονται τα πρατήρια γιατί αν διασφαλιστεί το κέρδος των πρατηριούχων µε το πλαφόν, θα είµαστε στο ίδιο σηµείο. Μπορώ να πω και αντίθετα αν µειωθεί η τιµή, ο κόσµος θα αρχίζει να βάλει περισσότερα καύσιµα. Αν δεν µας διασφαλίσουν το κέρδος µας στην περίπτωση επιβολής πλαφόν, τότε θα κλείσουµε τα πρατήρια παγκύπρια».

«Ήµουν στη Βουλή σε όλες τις συνεδριάσεις για το πλαφόν και βλέπω ότι η κυβέρνηση είναι διστακτική στο να το επιβάλει. Απ’ ό,τι κατάλαβα από τις δηλώσεις όλων των κοµµάτων, ήδη ο φόρος κατανάλωσης είναι από τους χαµηλότερους στην Ευρώπη και οι τιµές συγκριτικά µε άλλες χώρες είναι καλές. Με αυτά τα δεδοµένα, εµφανίζονται διστακτικοί για το πλαφόν», τόνισε.

Καταλήγοντας, σηµείωσε ότι οι προβλέψεις είναι ότι πάλι η τιµή των καυσίµων θα αυξηθεί επειδή η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα διακόψει τελείως το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η στροφή στη χρήση πετρελαίου αντί φυσικού αερίου θα επιφέρει, φυσιολογικά, αυξήσεις στην τιµή του πετρελαίου.

Istockphoto 1352872900 612X6121 1

Μάριος ∆ρουσιώτης: Το 2023 θα αρχίσει να καλυτερεύει η κατάσταση

 

Κληθείς να σχολιάσει το ντόµινο της ακρίβειας των καυσίµων ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσµου Καταναλωτών, Μάριος ∆ρουσιώτης, τόνισε ότι κανείς δεν µπορεί να αναχαιτίσει την ακρίβεια στα καύσιµα.

«Η εκτίµησή µου είναι ότι πλαφόν δεν θα επιβληθεί στα καύσιµα, γι’ αυτό να µην κοροϊδεύουµε τους καταναλωτές», είπε υπογραµµίζοντας πως εκείνο που µπορεί να γίνει, «που προσωπικά δεν το βλέπω να γίνεται, είναι να αποφασίσει το κράτος να µειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιµα».

Όσο για το αν υπάρχει διέξοδος, ο κ. ∆ρουσιώτης επέµενε πως η µόνη διέξοδος για να νιώσει ο καταναλωτής µείωση της τιµής των καυσίµων, είναι η µείωση του ΦΠΑ.

Ο κ. ∆ρουσιώτης αναφέρθηκε και στη µείωση της αγοράς καυσίµων που παρουσιάζεται στα πρατήρια σηµειώνοντας ότι «ο µέσος όρος της φετινής χρονιάς είναι περίπου 25% µείωση στο σύνολο των πρατηρίων. Ο κυριότερος λόγος της µείωσης είναι οι αγορές από τα κατεχόµενα. Αν µειωθεί ο ΦΠΑ, ο κόσµος που πηγαίνει και βάζει καύσιµα από τα κατεχόµενα θα µειωθεί σε µεγάλο ποσοστό», υπέδειξε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν καταγγελίες από τους καταναλωτές για τις τιµές στα καύσιµα, ο κ. ∆ρουσιώτης είπε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα από πολλούς πολίτες πως δεν µπορούν να πληρώσουν τα καύσιµα. «Από 1.1.2022 µέχρι σήµερα αυξήθηκε η τιµή στη βενζίνη κατά 51 σεντ, 56 σεντ το πετρέλαιο κίνησης και 56 σεντ το πετρέλαιο θέρµανσης. Αυτά είναι τα στοιχεία για να αντιληφθεί κάποιος την αύξηση», σηµείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσµου Καταναλωτών.

Ο Σύνδεσµος Καταναλωτών συστήνει στους καταναλωτές να παρατηρούν στη διαδροµή που χρησιµοποιούν καθηµερινά τις τιµές σε τρία ή τέσσερα πρατήρια και να επιλέγουν το πιο φθηνό. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί µε τις αυξήσεις των 10-15 σεντ από εταιρεία σε εταιρεία, µπορεί να υπάρχουν µέρες που το ένα πρατήριο να αγόρασε σήµερα µε αυξηµένη τιµή και το επόµενο να αγοράσει αύριο ή µεθαύριο.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.