«Γονατίζουν» οι γεωργοί από την ακρίβεια

Ζητούν χαμηλότερες τιμές σε ρεύμα και νερό, ώστε να μπορούν να σπείρουν

 

Οι χαμηλοί μισθοί, η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα τους αγρότες που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν τις δύσκολες αυτές ώρες. Δυστυχώς, όπως αναφέρουν, η όποια ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης φαντάζει μηδαμινή, αφού το βάρος που κουβαλούν είναι μεγάλο. Συγκεκριμένα, σωρεία προβλημάτων παρατηρούνται και στον τομέα της γεωργίας λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που σαρώνει τα πάντα στο διάβα της. Είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας που επηρεάστηκαν πάρα πολύ, με τις τιμές των προϊόντων να έχουν αύξηση πέραν του 50% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021.

Μιλήσαμε με γεωργούς και παραγωγούς για τα προβλήματα που επικρατούν στον τομέα της γεωργίας και έχουν να κάνουν με το ράλι ακρίβειας που παρατηρείται από το 2020 ελέω του κορονοϊού και γιγαντώθηκε το 2022 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι ενέργειες της κυβέρνησης για να περιορίσουν κατά κάποιον τρόπο την ανεξέλεγκτη αύξηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας δεν έφεραν αποτελέσματα, με τον τομέα της γεωργίας να μη μένει ανεπηρέαστος.

Ο γεωργός Σόλωνας Βασιλείου τόνισε μιλώντας στη «Χαραυγή» πως η φετινή χρονιά είναι από τις χειρότερες από τον καιρό που ξεκίνησε να ασχολείται με τον τομέα της γεωργίας. «Είναι απίστευτα δύσκολη η φετινή χρονιά, επηρεαστήκαμε πάρα πολύ και τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ένας γεωργός είναι οι τιμές του ρεύματος που αυξήθηκαν κατακόρυφα και επηρεάζουν τον γεωργό λόγω του νερού για να ποτίσει τις καλλιέργειές του, οι τιμές των πετρελαίων που και αυτές είναι στα ύψη, καθώς επίσης και οι αυξήσεις στα λιπάσματα».

Από την πλευρά του ο παραγωγός Ανδρέας Ηρακλέους δήλωσε στη «Χαραυγή» πως παρατηρούνται τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των πετρελαίων, το ρεύμα επίσης διπλασιάστηκε.

«Αυξήθηκαν οι τιμές στα πετρέλαια, αυξήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, αυξήθηκαν τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα. Ο παγετός τον Μάρτιο κατέστρεψε τη σοδειά μας, ενώ έχει καθυστερήσει και την παραγωγή πατάτας. Τα σιτάρια, τα κριθάρια καταστράφηκαν, δεν μαζέψαμε ούτε τη μισή σοδειά φέτος σε σχέση με πέρσι. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να μπορέσει να σπείρει, δεν θα μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Επίσης και στην κτηνοτροφία η εικόνα δεν είναι καλύτερη και εκεί τα πράγματα είναι άσχημα. Αυτό που ζητούμε είναι να μειωθεί η τιμή του ρεύματος και η τιμή του νερού, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις παραγωγών και καταναλωτών που επίσης με τη σειρά τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν από τις υψηλές τιμές.

Παναγιώτης Βασιλείου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.