Χαμένος στις προσφυγές ο Βιολογικός Σταθμός, πέντε χρόνια μετά την προκήρυξη προσφορών

Ακόμα και για τα δεδομένα της Κύπρου, η υπόθεση του αποχετευτικού συστήματος Κοκκινοχωριών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στην περίπτωση αυτή το κυπριακό κράτος με τα όργανά του μπορούν να διεκδικήσουν βραβείο τσαπατσουλιάς και κακής διαχείρισης για το άνευ προηγουμένου μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με το έργο του αποχετευτικού των δέκα δήμων και κοινοτήτων της περιοχής Κοκκινοχωριών και ελεύθερης Αμμοχώστου.

Ενώ, λοιπόν, το σύστημα αγωγών στις δέκα κοινότητες και δήμους έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, θα παραμείνει ανενεργό για τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος είναι ότι κατασκευάστηκε μεν το δίκτυο, αλλά δεν υπάρχει σταθμός επεξεργασίας λυμάτων στον οποίο να συνδεθεί για να αρχίσει να λειτουργεί. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αποκαλύπτει το κυπριακό κράτος στα χειρότερά του, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών υπογειοποίησης των αγωγών λυμάτων διαπράχθηκε ένα όργιο κακοτεχνιών.

Στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων, ωστόσο, η κακή διαχείριση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την προκήρυξη των προσφορών για την κατασκευή και λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού όχι μόνο δεν έχει ακόμα γίνει κατορθωτή η κατακύρωση προσφοράς, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό. Οι προσφορές έχουν μπλέξει σ’ ένα άνευ προηγουμένου γαϊτανάκι προσφυγών και κόντρα προσφυγών από τις οποίες δεν βγάζει άκρη κανείς. «Από τη στιγμή που υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες προσφυγών και δικαστικές διαδικασίες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» ανέφερε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (που είναι η Αναθέτουσα Αρχή), Ανδρέας Μανώλη. «Πρόκειται για γόρδιο δεσμό από τον οποίο δεν ξέρω πώς μπορούμε να βγούμε» παραδέχθηκε εμφανώς απογοητευμένος ο κ. Μανώλη. Ανέφερε επίσης ότι έχει γίνει εισήγηση στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για ακύρωση του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξη, αλλά δεν υπάρχει απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, είτε με συνέχιση της υφιστάμενης διαδικασίας είτε με ακύρωση, το αποχετευτικό σύστημα των Κοκκινοχωριών δεν μπορεί να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έργο το οποίο, με βάση συμβατικές υποχρεώσεις της Κύπρου, έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015!

«Πόλεμος» προσφυγών από το 2014!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσφορές για κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων προκηρύχθηκαν στις 16 Ιουλίου του 2013! Η πρωτοβάθμια κατακύρωση έγινε τον Ιούλιο του 2014 και έκτοτε άρχισε ένας «πόλεμος» προσφυγών των τριών εταιρειών που διεκδίκησαν το έργο, ο οποίος μοιάζει με το λαβύρινθο. Η προσφορά κατακυρώθηκε στην εταιρεία Cybarco και ακολούθησαν προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από τους δύο άλλους προσφοροδότες, τη Νέμεσις και τη γερμανική WTE. Τον Ιανουάριο του 2015 η ΑΑΠ έκανε αποδεκτή την προσφυγή της Νέμεσις, ακυρώνοντας την κατακύρωση στη Cybarco, ωστόσο στη συνέχεια ενεπλάκη ο Γενικός Εισαγγελέας, κληθείς να γνωματεύσει για το νόμιμο της συμμετοχής της Νέμεσις λόγω της εμπλοκής της εταιρείας στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Τον Μάιο του 2015 το ΤΑΥ απέρριψε την προσφορά της Νέμεσις και αποφάσισε να κατακυρώσει εκ νέου το συμβόλαιο (ύψους περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ) στη Cybarco. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στην ΑΑΠ, η οποία εκ νέου ακύρωσε την ανάθεση του έργου, με αποτέλεσμα η διαμάχη να οδηγηθεί στο Διοικητικό Δικαστήριο. Το δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2017 ακύρωσε την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών λόγω παράτυπης συμμετοχής μέλους της ΑΑΠ στη διαδικασία.

Πρόκειται για μπέρδεμα ενδεχομένως χωρίς προηγούμενο, τα μοναδικά θύματα του οποίου είναι οι κάτοικοι της περιοχής Κοκκινοχωριών οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία τα τελευταία χρόνια.

Το «Αποχετευτικό Έργο του Συμπλέγματος Κοκκινοχωριών» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Βασικές Υποδομές στον Τομέα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» και έχει μεταφερθεί στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 λόγω ακριβώς της αδυναμίας υλοποίησης του έργου εντός της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Η υλοποίηση του πιο πάνω Έργου επιβάλλεται για την εναρμόνιση της Κύπρου με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα, που απαιτεί την κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών συστημάτων μέχρι το έτος 2012, σε κοινότητες με ισοδύναμο πληθυσμό (το σύνολο του μόνιμου, εποχιακού και τουριστικού πληθυσμού) μεγαλύτερο από 2.000. To σύστημα καλύπτει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και τις Κοινότητες Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδειας, Άχνας, Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους και Βρυσούλων-Αχερίτου.

Τάσος Περδίος