Γουάνγκ Σιενκ στη «Χ»: Η Κίνα θα διαφυλάξει με κάθε μέσο την εδαφική της ακεραιότητα

  • «Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν αναπόφευκτα αντίκτυπο και στις εμπορικές ροές»
  • Εδώ και πολλά χρόνια οι ΗΠΑ ισχυρίζονται στα λόγια ότι υποστηρίζουν την αρχή της Μίας Κίνας, αλλά συνεχίζουν να υπαναχωρούν στην πράξη
  • Αντιµέτωπη µε την κακόβουλη πρόκληση των ΗΠΑ, η Κίνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγωνιστεί και να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της

Συνέντευξη στον Κυριάκο Λοΐζου

Τις τελευταίες δεκαετίες, για να διατηρήσουν την ηγεµονική τους θέση, οι ΗΠΑ επιµένουν σε µια ψυχροπολεµική νοοτροπία, συνεχίζουν να δηµιουργούν φανταστικούς εχθρούς, να προκαλούν οµαδικές αντιπαραθέσεις, να εφαρµόζουν µια πολιτική δύο µέτρων και δύο σταθµών και αυθαίρετα να αποχωρούν από τις διεθνείς συνθήκες και οργανισµούς.

Επιπλέον, σχηµατίζουν διάφορες συµµαχίες, καταχρώνται τις οικονοµικές κυρώσεις και υποκινούν τις «έγχρωµες επαναστάσεις», µε αποτέλεσµα να διαταράσσεται η παγκόσµια τάξη, καθώς και να αυξάνεται η διεθνής σύγκρουση. Αυτά αναφέρει µεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο αναπληρωτής Πρέσβης της Λαϊκής ∆ηµοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, Γουάνγκ Σιενκ, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι «οποιαδήποτε απόπειρα από πλευράς της Ταϊβάν για ανατροπή της ιστορικής τάσης, θα βρει απέναντί της τον κινεζικό λαό». Επιπλέον, ο κ. Σιενκ έκανε αναφορά στο εµπόριο, σηµειώνοντας ότι «είναι λογικό να επηρεάζεται ο τοµέας από περιφερειακές εντάσεις».

 

Ποιος είναι κατά τη γνώµη σας ο απώτερος σκοπός ή στόχος των ΗΠΑ, καθώς βλέπουµε να εµπλέκονται άµεσα στο ζήτηµα της Ταϊβάν, έστω και µε κάποια επικάλυψη;

Η χρήση της λέξης «επικάλυψη» στην ερώτησή σας είναι πολύ ακριβής. Αδιαφορώντας για τις έντονες ενστάσεις και σοβαρές αιτιάσεις της Κίνας, η Πελόζι επισκέφτηκε την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Η συµπεριφορά της µαζί µε την προφορική δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι µε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών η εκτελεστική εξουσία δεν µπορεί να περιορίσει το Κοινοβούλιο, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα λεγόµενο two-man show, ο ένας µπροστά στη σκηνή και ο άλλος πίσω.

Τέτοιες δηλώσεις δεν µπορούν να κρύψουν την πραγµατικότητα. Ότι δηλαδή οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πρώτες τις πολιτικές προκλήσεις εναντίον της Κίνας στο ζήτηµα της Ταϊβάν και παραβίασαν κατάφωρα την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.

Εδώ και πολλά χρόνια οι ΗΠΑ ισχυρίζονται στα λόγια ότι υποστηρίζουν την αρχή της Μίας Κίνας, αλλά στην πράξη υπαναχωρούν. Η αµερικανική πλευρά, σε μια προσπάθεια να χρησιµοποιήσει την Ταϊβάν για να περιορίσει την Κίνα, συνεχίζει να διαστρεβλώνει, να συσκοτίζει και να αποκρύπτει την αρχή της Μίας Κίνας, εντείνει τις επίσηµες αλληλεπιδράσεις µε την Ταϊβάν, βάζει δηµοσίως στο τραπέζι το «Taiwan Relations Act» και τις «Έξι Εγγυήσεις» των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν που η Κίνα δεν αναγνώρισε ποτέ, πουλάει περισσότερα όπλα στην Ταϊβάν και διαδίδει τη λεγόµενη ιδέα ότι «το καθεστώς της Ταϊβάν είναι απροσδιόριστο», ενισχύοντας έτσι τις αυτονοµιστικές δραστηριότητες της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», γεγονός το οποίο µπορεί να περιγραφεί ως διπροσωπία.

Τι είναι αυτό που επιδιώκει η Κίνα στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού;

Για µεγάλο χρονικό διάστηµα η Κίνα διαδραµατίζει το ρόλο του οικοδόµου της ειρήνης, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και υπεράσπιση της διεθνούς τάξης στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

Η Κίνα έχει ενσωµατωθεί ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού και το ποσοστό συνεισφοράς της στην οικονοµική ανάπτυξη Ασίας-Ειρηνικού έχει ξεπεράσει το 58%. Το 62% του εµπορίου της Κίνας, το 86% της πραγµατικής χρήσης ξένων κεφαλαίων και το 73% των άµεσων ξένων επενδύσεών της σχετίζονται µε µέλη της APEC, συµβάλλοντας αναντικατάστατα στην ανάπτυξη και την ευηµερία της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Ένα θέµα που θέλω να τονίσω είναι ότι η Κίνα είναι πάντα ανοιχτή στη συµµετοχή άλλων χωρών στις υποθέσεις Ασίας-Ειρηνικού.

Η Κίνα καλεί όλες τις χώρες να αλληλεπιδράσουν θετικά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, να σέβονται τα νόµιµα δικαιώµατα και συµφέροντα η µία της άλλης, να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέµου και την αντιπαράθεση στρατοπέδων, να πραγµατοποιήσουν την ανοιχτή περιφερειοκρατία και τη γνήσια πολυµέλεια και να ανταποκριθούν από κοινού στις παγκόσµιες προκλήσεις, όπως η πανδηµία και η οικονοµική ανάκαµψη µετά την πανδηµία, ώστε να ενώσουν τα χέρια για να χτίσουν µαζί ένα καλύτερο µέλλον Ασίας-Ειρηνικού.

Πάντως, και µε γνώµονα τη συνέχιση των στρατιωτικών γυµνασίων, αλλά και τις ασκήσεις του σώµατος του Πυροβολικού της Ταϊβάν, είναι λογικό να υπάρχει η ανησυχία µιας σύρραξης.

Η κρίση προκλήθηκε από τις Ηνωµένες Πολιτείες µονοµερώς. Οι Ηνωµένες Πολιτείες αδιαφόρησαν για τις επανειληµµένες και επίσηµες ενστάσεις και αιτιάσεις της Κίνας και συναίνεσαν και υποστήριξαν την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν της Κίνας. Αντιµέτωπη µε την κακόβουλη πρόκληση των ΗΠΑ, η Κίνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγωνιστεί και να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.

Η θέση µας είναι δίκαιη, λογική και νόµιµη, τα αντίµετρά µας είναι σταθερά, ισχυρά και κατάλληλα, τα στρατιωτικά γυµνάσιά µας είναι ανοιχτά, διαφανή και επαγγελµατικά, όλα βασισµένα στους εσωτερικούς νόµους της Κίνας, το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική.

Η τρέχουσα ένταση στα στενά της Ταϊβάν έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι η αρχή της Ταϊβάν συµπλέκεται µαζί µε εξωτερικές δυνάµεις για να επιδιώκει συνεχώς τη λεγόµενη «ανεξαρτησία». Προειδοποιούµε επισήµως τις Αρχές της Ταϊβάν ότι οποιαδήποτε απόπειρα να πάει ενάντια στην ιστορική τάση και να «απορρίψει την επανένωση µε τη βία» θα βρει αντιµέτωπο σθεναρά όλο τον κινεζικό λαό και είναι καταδικασµένη να αποτύχει.

Επειδή η αφορµή για την ένταση ήταν η επίσκεψη της ΝάνσΙ Πελόζι στην Ταϊβάν, γιατί πιστεύετε ότι επέλεξε τη συγκεκριµένη χρονική περίοδο να το κάνει; Συνδέεται κατά κάποιο τρόπο µε το ουκρανικό ζήτηµα;

Η επικίνδυνη και προκλητική συµπεριφορά της Πελόζι έχει σχεδιαστεί εδώ και πολύ καιρό και ο σκοπός της είναι πολύ απλός: είναι πράγµατι µια προσπάθεια χειραγώγησης του ζητήµατος της Ταϊβάν για να κερδίσει το δικό της πολιτικό κεφάλαιο και την πολιτική κληρονοµιά, για να ωφεληθεί η ίδια στις ενδιάµεσες εκλογές στις Ηνωµένες Πολιτείες.

Η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο µέρος της Κίνας. Το ζήτηµα της Ταϊβάν δεν έχει οµοιότητα µε το Ουκρανικό, η ουσία της φύσης του διαφέρει.

Αν θέλουµε να βρούµε κάποιες διασυνδέσεις, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουµε ότι η κατάσταση στα στενά της Ταϊβάν και η κρίση στην Ουκρανία αποτελούν αποδείξεις ότι οι Ηνωµένες Πολιτείες δηµιουργούν σκόπιµα εντάσεις σε όλο τον κόσµο εδώ και πολύ καιρό. Τα τελευταία χρόνια, για να διατηρήσουν την ηγεµονική τους θέση, οι ΗΠΑ επιµένουν σε µια ψυχροπολεµική νοοτροπία, συνεχίζουν να δηµιουργούν φανταστικούς εχθρούς, να προκαλούν οµαδικές αντιπαραθέσεις, να εφαρµόζουν µια πολιτική δύο µέτρων και δυο σταθµών και να αποχωρούν αυθαίρετα από διεθνείς συνθήκες και οργανισµούς.

Επιπλέον, σχηµατίζουν διάφορες συµµαχίες, καταχρώνται τις οικονοµικές κυρώσεις και υποκινούν τις «έγχρωµες επαναστάσεις», µε αποτέλεσµα να διαταράσσεται η παγκόσµια τάξη και να αυξάνεται η διεθνής ένταση. Οι Ηνωµένες Πολιτείες λένε ότι «δεν επιδιώκουν ένα νέο Ψυχρό Πόλεµο», αλλά κάνουν ακριβώς το αντίθετο στην πράξη.

Είναι πολλά τα γεγονότα που έχουν αποδείξει ότι οι ΗΠΑ είναι ο µεγαλύτερος καταστροφέας των διεθνών κανόνων και της παγκόσµιας τάξης.

Τι σχέση µπορεί να έχει το εµπόριο µε τη σηµερινή συγκυρία στην περιοχή;

Οι περιφερειακές εντάσεις θα έχουν αναπόφευκτα αρνητικό αντίκτυπο στις εµπορικές ροές. Όµως όλα αυτά προκλήθηκαν από την πλευρά των ΗΠΑ και όλες οι ευθύνες βαραίνουν την αµερικανική πλευρά.

Ο σύμβουλος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ουάνγκ Γι, επεσήµανε πριν από λίγες ηµέρες ότι η κατάσταση στα στενά της Ταϊβάν εξακολουθεί να αναπτύσσεται και πρέπει να είµαστε σε εγρήγορση, γιατί οι Ηνωµένες Πολιτείες δεν θα δεχτούν πρόθυµα την αποτυχία τους. Θα µπορούσαν, για παράδειγµα, να συγκεντρώσουν κάποιους εταίρους για να ρίξουν λάδι στη φωτιά, δηλαδή να ενισχύσουν τις περιφερειακές στρατιωτικές παρατάξεις, να κλιµακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να προσπαθήσουν να δηµιουργήσουν νέες και µεγαλύτερες κρίσεις.

Εάν αυτό γίνει, δυστυχώς, πραγµατικότητα, τότε θα µπορούσε να επιφέρει ακόµα µεγαλύτερο αντίκτυπο και δυσκολίες στο περιφερειακό εµπόριο, κάτι το οποίο δεν επιθυµεί ούτε η Κίνα ούτε άλλες χώρες της περιφέρειας, ακόµα και όλες οι ειρηνικές χώρες στον κόσµο.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.