Γράμμα από Κομισιόν για τα δώρα στους «επενδυτές» των χρυσών διαβατηρίων

Παράτυπη η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στις κατοικίες

Σε νέες φουρτούνες μπήκε η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω των πρακτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στην υπόθεση με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Η Κομισιόν έστειλε προειδοποιητική επιστολή για το «κόλπο», το οποίο εφαρμόστηκε με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% στην αγορά κατοικιών, υποδεικνύοντας ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για κοινωνική πολιτική και όχι για επενδυτικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι οι αγορές ακινήτων μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος αποτελούσαν εξ ορισμού επενδυτικές πράξεις και κανονικά έπρεπε να υπόκεινται σε ΦΠΑ 19%. Μάλιστα, το 2012 (επί της διακυβέρνησης Χριστόφια) εκδόθηκε εγκύκλιος από το Τμήμα Φορολογίας, στην οποία αναφέρετο ρητά ότι η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που η αγορά ή ανέγερση κατοικίας αφορά επένδυση. Ωστόσο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ο νέος Έφορος Φορολογίας άλλαξε την ερμηνεία της εγκυκλίου, υποστηρίζοντας ότι «η φιλοσοφία της επιβολής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% σε σχέση με την απόκτηση κατοικίας στη Δημοκρατία αποτελεί δικαίωμα κάθε προσώπου που επιλέγει να αποκτήσει στη Δημοκρατία μόνιμη κατοικία για σκοπούς διαμονής του σε αυτή όταν είναι στη Δημοκρατία. Ως εκ τούτου», όπως ισχυρίστηκε, να επιβάλλεται «και στις περιπτώσεις αιτητών οι οποίοι πολιτογραφούνται στη Δημοκρατία, από τη στιγμή που δεν υπάρχει οποιαδήποτε διάταξη στην περί ΦΠΑ νομοθεσία που να εξαιρεί τις περιπτώσεις αυτές». Μάλιστα, η πιο πάνω πρακτική εφαρμόστηκε σε μεγάλο αριθμό αγοραπωλησιών, με αποτέλεσμα να χαριστούν εκατομμύρια ευρώ σε μεσάζοντες και ξένους επενδυτές.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ που έμεινε στα συρτάρια

Η Κύπρος μπορούσε να γλιτώσει τα χειρότερα, εάν ψηφιζόταν η πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ από το 2019, δηλαδή δύο χρόνια πριν από την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν (διαβιβάστηκε τον Ιούλιο του 2021). Παρά ταύτα, δεν υπήρξε η αναγκαία βούληση από την κυβέρνηση και την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών. Έτσι η πρόταση, η οποία απέκλεισε τους επενδυτές από τη χρήση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 5%, έμεινε στα συρτάρια και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ επιχείρησε επανειλημμένα να επαναφέρει την πρότασή του, ωστόσο οι αρμόδιοι από το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Κομισιόν.

Νομοσχέδιο άρον-άρον

Μετά την επιστολή της Κομισιόν και υπό τον κίνδυνο πλέον να βρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμέτωπη με κυρώσεις, η κυβέρνηση κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρον-άρον αλλαγή της νομοθεσίας. Μάλιστα, στη σχετική έκθεση υπάρχει παραδοχή ότι η κυπριακή νομοθεσία δεν είναι εναρμονισμένη με τη σχετική οδηγία της ΕΕ.

Με τη νέα νομοθεσία -όταν αυτή θα ψηφιστεί- θα επωφελούνται με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% τα 140 τ.μ. κατοικιών των οποίων το συνολικό εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.