Γραμμές/ Ορίζοντας

Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης

Ο Σάντσο Πάντσα Ζει!

Εκδόσεις Κενό, 2021

[…]

Όλα είναι άσπρα. Είμαι μέσα σε έναν κύβο που οι εσωτερικές του πλευρές είναι άσπρα τετράγωνα. Αυτά τα άσπρα τετράγωνα χωρίζονται σε μικρότερα άσπρα τετράγωνα. Είμαι σίγουρος όσο και να θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο οι «Κύριοι» με τα άσπρα, δεν είναι όλα άσπρα. Δεν είναι όλα μαύρα. Δεν είναι γκρι. Δεν είναι οι αποχρώσεις του γκρι. Είναι όλα μαζί και χώρια. Υπάρχουν και δεν υπάρχουν, όπως υπάρχουμε και δεν υπάρχουμε κι εμείς οι ίδιοι. Τελικά ποιος αποφασίζει για τα χρώματα; Εμείς ή οι «Κύριοι» με τα άσπρα;

Όλα είναι πολύχρωμα. Όπως το καινούριο εμπριμέ πουκάμισο που ο Σάντσο αγόρασε πριν εγκαταλείψει το νησί του Δούκα. Ναι. Γιατί ο Σάντσο Πάντσα ζει! Δεν είναι όλα άσπρα «Κύριοι» με τα άσπρα. Είναι αδύνατο να είναι όλα άσπρα. Θα ήταν όλα τόσο μονότονα «Κύριοι» με τα άσπρα. Όπως αυτό το άσπρο δωμάτιο με τα άσπρα τετράγωνα στους τοίχους.

Οι «Κύριοι» με τα άσπρα, για παραδειγματισμό (έτσι είπαν), μου απήγαγαν τη Ροζινάντε. Τώρα πώς θα ψάξω για τον Σάντσο; Ναι, γιατί ο Σάντσο Πάντσα ζει! Γιατί «Κύριοι» με τα άσπρα; Αφού ήταν άσπρη! Δεν πρόλαβα να την βάψω καφέ. Τι είναι αυτός ο παραδειγματισμός; Γιατί πιστεύετε ότι εσείς είστε οι σωστοί; Επειδή είστε περισσότεροι «Κύριοι» με τα άσπρα; Είστε περισσότεροι, αλλά δεν θα κερδίσετε. Η ήττας σας είναι προδιαγεγραμμένη. Η φύση είναι πολύχρωμη και θα σας κερδίσει. Είτε ζω, είτε δεν ζω.

Θα γίνω μια Δουλτσινέα. Θα φορέσω άσπρο φόρεμα, έτσι για να σας πικάρω. Θα βγω στους δρόμους και θα προσφέρω αγάπη κι έρωτα σε όλους τους ανθρώπους. Σε ανθρώπους πολύχρωμους. Με καρδιά και ψυχή.

Για να γίνει όλη η ανθρωπότητα πολύχρωμη.

Γιατί ο κόσμος δεν είναι άσπρος «Κύριοι» με τα άσπρα. Όσο και να προσπαθείτε για το αντίθετο. Θα σας δείχνω την υποκρισία σας. Θα σας πετώ την αλήθεια κατάματα, θα σπάνε οι μάσκες σας και από το φόβο σας, από την άγνοιά σας, θα με κυνηγάτε. Θα με κατηγορείτε ότι σκότωσα τον Σάντσο. Αλλά ο Σάντσο Πάντσα ζει!

Ίσως με πιάσετε… Το άσπρο φόρεμα θα γίνει κόκκινο. Όχι από θαύμα. Εσείς «Κύριοι» με τα άσπρα θα το προκαλέσετε. Το κόκκινο θα γίνει το χρώμα της ελπίδας. Το κόκκινο χρώμα πάνω σε μαυρισμένο από τα καυσαέρια και τη βρώμα πεζοδρόμιο. Γιατί, δυστυχώς, μόνο αν το λευκό φουστάνι βαφτεί κόκκινο και κυλιστεί στο μαύρο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο…

                                                              (αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο)
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.