Ορίζοντας/ Γραμμές

Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης

Συμμορία

Εκδόσεις Κενό, 2019 

 

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 7.30, στο Καφενείο Πρόζακ «ο Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης με ένα τίποτα θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο. Η Ειρήνη μια θαμώνας του Πρόζακ θα αρπάξει ένα βιβλίο από τον πάγκο και εντελώς τυχαία θα διαβάσει το κεφάλαιο 11.»

 

[…] Ο Τάκης ο Μπάμπουρας, παιδί της γενιάς Χ. Το χι το ελληνικό. Χαμένη, χαζή, χρεοκοπημένη, χειραγωγημένη, κοινώς αποδεκτό, Χεσμένη γενιά. Άξιο τέκνο αυτής της χώρας, δημιούργημα παλαιότερης γενιάς που ξεκίνησε επαναστατικά αλλά στην πορεία τα έκανε χάλια και γι’ αυτό αποκάλεσαν τα παιδιά τους γενιά του Χι.

Η μάνα του Τάκη, καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης, παιδί του Πολυτεχνείου. Φοιτήτρια του Παιδαγωγικού της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών στα γεγονότα του ΄73, στρατευμένη στην ΚΝΕ, κάπου μέσα, κάπου έξω από το Πολυτεχνείο (οι γνώμες διίστανται), τότε που μπήκε το τανκ.

Γέννημα θρέμμα Μυτιληνιά. Ναι! Η πρωτεύουσα της Λέσβου για όσους δεν το ξέρουν. Κατέβηκε στην Αθήνα για σπουδές και έμεινε. Έμεινε χάρη στο κόμμα. Ήταν γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ της γειτονιάς, που επί τη εποχή της κατάφερε να φτάσει στο ρεκόρ των 23 εγγεγραμμένων.

Στην κατάμεστη αίθουσα της τοπικής οργάνωσης η κεντρική επιτροπή του κόμματος απένειμε το σιδηρούν σφυροδρέπανο του Στάλιν στη μάνα του Τάκη για την επιτυχία της στον πόλεμο κατά του ιμπεριαλισμού. Λίγο καιρό μετά σε μια πορεία για το δίκιο του εργάτη γνώρισε και τον άντρα της. Έτρωγε αμέριμνος την μπουγάτσα του σε ζαχαροπλαστείο που βρισκόταν σε δρόμο από τον οποίο περνούσε η πορεία και όπου είχαν αποφασίσει οι ματατζήδες να κάνουν ντου. Η μάνα του Τάκη για να τη γλιτώσει, κάθεται στο τραπέζι του και τον φιλά στα γεμάτα άχνη ζάχαρη χείλη του. Γλυκάθηκε αυτός, γλυκάθηκε κι εκείνη, της έδωσε και το υπόλοιπο της μπουγάτσας και ύστερα από έναν χρόνο παντρεύτηκαν.

Ο πατέρας του Τάκη, δημοτικός υπάλληλος, παιδί του ΄68. Η μόνη επαφή που είχε με τα γεγονότα του Παρισιού ήταν μέσω του αθλητισμού. Καταδίκασε την εξέγερση με έντονα θυμωμένο τρόπο. Ο λόγος ήταν η ακύρωση του αγώνα Paris Saint Germain – Paris Saint Christophe, ντέρμπι με φαβορί τη δεύτερη, λόγω των επεισοδίων. Αυτό σήμαινε ότι στο Προ-πο που είχε παίξει στανταράκι διπλό, έγινε κλήρωση που έβγαλε τον άσσο και έτσι έχασε το εντεκάρι. Από τότε καταδίκαζε κάθε ριζοσπαστική κίνηση, κι ας μην του επηρέαζε το δελτίο.

Φανατικός οπαδός του Φωστήρα. Ο φονεύς των μεγάλων, προσωνύμιο που πήρε όταν κατάφερε στο Champions League να περάσει πρώτος στον όμιλο πάνω από Real Madrid και Juventus. Γέννημα θρέμμα Σερραίος. Δεξιός λόγω οικογένειας και όχι από επιλογή. Κάθε πρωί πριν πάει σχολείο φιλούσε την εικόνα του θείου βρέφους και του Μεγάλου Εθνάρχη Καραμανλή. Τελειώνοντας τον στρατό, ο πατέρας του προσπάθησε να τον βολέψει κάπου. Έτσι ο Τάκης βρέθηκε στην Αθήνα με ένα μπαούλο που είχε μέσα όλα του τα υπάρχοντα, την εικόνα του θείου βρέφους και την εικόνα του Εθνάρχη.

Ο “θείος” τον είχε βολέψει κηπουρό σε δημοτικό μέγαρο. Δύσκολη κι επίπονη δουλειά για έναν νέο. Έπρεπε καθημερινά να ποτίζει, ενίοτε να κλαδεύει, να ψεκάζει και να λιπαίνει δεκαοκτώ γλάστρες. Μην φανταστείτε εκείνες τις μικρές που έχετε στα σπίτια σας. Μιλάμε για κάτι θηρία 500 x 1000 x 500 χιλιοστά. Στα τρία δίωρα διαλείμματα που δικαιούτο μελετούσε πάντα τα αθλητικά και έπαιζε Προ-πο. Αγαπημένη του φράση: «Ωχ! Δεν βαριέσαι αδελφέ!». Αγαπημένη του εποχή, όλες, αρκεί να μπορούσε να κάθεται και να ξεκουράζεται διαβάζοντας την εφημερίδα του…

(Απόσπασμα)

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.