Γραμμή Κύπρος – Ρόδος από το 2020

Εξετάζεται ακτοπλοϊκή σύνδεση και με άλλες γειτονικές χώρες

Σχέδια για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας κατέθεσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας στον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ γίνονται σκέψεις για επέκταση του θεσμού με την προσθήκη γειτονικών χωρών όπως το Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία και Λίβανος. Όπως ανέφερε χθες η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδα και έχει ετοιμαστεί συγκεκριμένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και κρατική επιχορήγηση. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, η πρόταση έχει διαβιβαστεί στον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ ακολούθως θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, αφού απαιτείται και η δική της συγκατάθεση.

Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για επιλογή ανάδοχης εταιρείας. Στόχος του Υφυπουργείου είναι η υλοποίηση του έργου μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Η συχνότητα του δρομολογίου θα είναι μια φορά την εβδομάδα από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο και μία φορά ανά δεκαπενθήμερο κατά τους χειμερινούς μήνες. Η Υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι το κόστος του εισιτηρίου θα είναι φθηνότερο από το αεροπορικό, ενώ ο χρόνος μετάβασης στην Ελλάδα υπολογίζεται στις 30 ώρες.

Σημείωσε ακόμη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της τοποθέτησης ενδιάμεσου σταθμού, όπως για παράδειγμα η Ρόδος. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από την Αίγυπτο για ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κύπρο, ενώ ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια για επέκταση του θεσμού και με άλλες χώρες όπως με το Ισραήλ, Λίβανο και Ιορδανία. Σε μία άλλη εξέλιξη, επικρατεί έντονη ανησυχία για την πορεία του τουρισμού, αφού παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε τρεις από τις πιο σημαντικές αγορές για την Κύπρο (Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία). Για τη Βρετανία οι ανησυχίες εστιάζονται στο Brexit και τις επιπτώσεις τις οποίες ενδέχεται να επιφέρει στην ισοτιμία ευρώ-λίρας. Από τη Βρετανία το 2018 ήρθαν στην Κύπρο 1.327.805 τουρίστες (33,7%). Για τη Ρωσία οι ανησυχίες εστιάζονται στην αποκατάσταση των τουριστικών της σχέσεων με την Τουρκία.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, πολλά ρωσικά τουριστικά πρακτορεία έχουν αγοραστεί από Τούρκους επενδυτές. Σημειώνεται ότι από τη Ρωσία το 2018 ήρθαν 783.631 τουρίστες (20%). Ακόμη για τη Γερμανία οι ανησυχίες εστιάζονται στη δραστική μείωση των αεροπορικών θέσεων, λόγω του κλεισίματος αεροπορικών εταιρειών. Από τη Γερμανία το 2018 ήρθαν 189.200 τουρίστες (5%).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy