Παράθυρα/ Ορίζοντας

Γραπτή αποτύπωση της κυπριακής ελληνικής

Ανοικτό διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα τη γραπτή απόδοση της κυπριακής ελληνικής το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, 10:00–11:00πμ.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα προβλήματα που προκύπτουν κατά την προσπάθεια γραπτής αποτύπωσης μιας διαλεκτικής γλωσσικής ποικιλίας χωρίς τυποποιημένη ορθογραφία, όπως είναι η κυπριακή. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων της γραφής της κυπριακής, θα εξεταστούν διάφορες πρακτικές που ακολουθούνται κατά τη γραφή της με σχολιασμό για τη λειτουργικότητά τους. Θα προταθούν λύσεις στη βάση γραφογλωσσολογικών αρχών που διέπουν τη δημιουργία συστημάτων γραφής για γλώσσες/διαλέκτους (κυρίως) προφορικής παράδοσης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα στον χώρο της διαλεκτικής λογοτεχνίας, της επιμέλειας κειμένων, της διαλεκτικής λεξικογραφίας, της γλωσσολογίας, της φιλολογίας, αλλά και σε κάθε άτομο που ενδιαφέρεται για την κυπριακή.

Το σεμινάριο οργανώνεται από τον Πολυχώρο Συνεργείο στο πλαίσιο του έργου «ΑΠΟαποικοιοΠΟΙΗΣΗ» σε συνεργασία με τη Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το σεμινάριο παρουσιάζει ο Σπύρος Αρμοστής, γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, 10:00–11:00πμ

  • Δωρεάν συμμετοχή

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.