Γρασίδι: Η απλή λύση για ένα κήπο ολόχρονα καταπράσινο

Του Τρύφωνα Τρύφωνος*

Ο άνθρωπος ανέκαθεν λάτρευε τους χλοοτάπητες, είτε αυτοί προέρχονταν από γρασίδι είτε από άλλα είδη χλόης. Αρκεί πολύ απλά να αναφερθούμε στους κήπους των κάστρων και παλατιών που, πριν ακόμα τον 14ο αιώνα, χρησιμοποιούσαν χλοοτάπητα, για να δημιουργήσουν κήπους στολίδια και χώρους θαυμασμού. Αλλωστε, μία έκταση από χλοοτάπητα, όσο απλή και αν φαίνεται, πάντα είναι επιβλητική. Περίπου στο 1600, στο Λονδίνο, άρχισε και η χρησιμοποίηση του χλοοτάπητα σε ιδιωτικές κατοικίες με τη δημιουργία του «κλειστού χλοοτάπητα», σχεδόν σε κάθε κήπο. Αυτή η λατρεία για το γρασίδι και το πράσινο συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Σχεδόν σε όλους τους κήπους που σχεδιάζουμε, ανεξαρτήτως μεγέθους, μας ζητείται να δημιουργήσουμε ένα χώρο με γρασίδι. Πολλές φορές, όμως, υπάρχουν απορίες όσον αφορά την επιλογή γρασιδιού: να βάλουμε φυσικό ή συνθετικό γρασίδι; Τι είδος και ποικιλία γρασιδιού να χρησιμοποιήσουμε; Πόση συντήρηση χρειάζεται τελικά;

Αυτές τις ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε πιο κάτω, ώστε να έχετε μία ξεκάθαρη άποψη για το γρασίδι σας και να μπορείτε να διαλέξετε εκ των προτέρων αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Πάμε να τις δούμε λοιπόν.

Φυσικό vs συνθετικό γρασίδι

1. realvsartificial_60x40mm

Ισως η πιο συχνή ερώτηση: να διαλέξω φυσικό ή συνθετικό γρασίδι; Πρέπει να αντιληφθούμε ότι και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους. Για τα πλεονεκτήματα του καθενός δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά, αφού είμαι σίγουρος ότι όλοι τα γνωρίζουμε, οπότε θα αναφερθώ στα δυο σημαντικότερά τους μειονεκτήματα. Το φυσικό γρασίδι χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό, ενώ το συνθετικό γρασίδι δεν αποστραγγίζει (και άρα συγκρατεί τις ακαθαρσίες), ενώ δεν έχει την αίσθηση του ζωντανού φυσικού περιβάλλοντος όπως τον υπόλοιπο κήπο. Προσωπικά, θεωρώ ότι σε όλες τις περιπτώσεις το φυσικό γρασίδι υπερτερεί έναντι του συνθετικού λόγω του ότι η αίσθηση που αφήνει δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με το συνθετικό, ενώ δένει και πολύ καλύτερα με τον υπόλοιπο κήπο.

Εάν επιλέξουμε συνθετικό γρασίδι, όμως, τα δύο χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε είναι η πυκνότητα και το ύψος του γρασιδιού. Γενικά όσο πιο πυκνό και ψηλότερο το συνθετικό μας γρασίδι τόσο το καλύτερο. Προτιμήστε το γρασίδι σας να έχει πάνω από 2500col/m2 και 35-40mm ύψος.

Σχεδιασμός και κατασκευή του χώρου γρασιδιού

2. grassdesign_60x40mm

Η κατασκευή του χώρου γρασιδιού μας μπορεί να είναι εύκολη, η διατήρησή του όμως είναι δύσκολη υπόθεση. Το 99% της επιτυχίας (ή αποτυχίας) του γρασιδιού μας κινείται σε τρεις άξονες:
• Τη σωστή επιλογή του γρασιδιού
• Το υπόστρωμα και
• Τη σωστή άρδευσή του.

Οπως αναλύουμε και πιο κάτω στα είδη του γρασιδιού, διαφορετικές ποικιλίες γρασιδιού έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, οπότε η επιλογή των σπόρων είναι σημαντική απόφαση για τη διατήρησή του. Επίσης, το υπόστρωμα που θα τοποθετηθεί το γρασίδι μας πρέπει να είναι σε αναλογία πάνω από 50% αμμώδες, ώστε να μπορεί να αποστραγγίζει και να προσφέρει τις κατάλληλες αναερόβιες συνθήκες στο ριζικό του σύστημα, όπως εξηγήσαμε και σε προηγούμενά μας άρθρα. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το σωστό πότισμα του γρασιδιού μας. Ο σχεδιασμός της άρδευσης του γρασιδιού μας πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις ανάγκες του γρασιδιού μας και την πίεση του νερού μας πριν καν σπείρουμε το γρασίδι, ώστε να μπορούμε να τοποθετήσουμε τα ακροφύσιά μας (pop-up) στις σωστές θέσεις για μία διασταυρωμένη άρδευση και ομοιόμορφη κατανομή του νερού σε όλη την επιφάνεια του γρασιδιού μας. Σε περίπτωση που δεν έχουμε τις γνώσεις για τα πιο πάνω, το ιδανικότερο είναι να καλέσουμε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα μας βοηθήσει στον αρχικό σχεδιασμό, ώστε το γρασίδι μας να είναι εύκολο να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση ολόχρονα.

Είδη φυσικού γρασιδιού

3. typesofgrass_50x70mm

Υπάρχουν πολλά είδη/κατηγορίες γρασιδιού, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι μας με το καθένα απ’ αυτά να είναι διαθέσιμο σε διάφορες ποικιλίες. Τα πιο συνηθισμένα είδη γρασιδιού που χρησιμοποιούμε στην Κύπρο είναι το Κικούγιου και το Φεστούκα, καθότι και τα δυο είναι ανθεκτικά στις καιρικές μας συνθήκες, ενώ διατηρούν το καταπράσινό τους χρώμα ολόχρωμα. Τα δύο αυτά είδη επίσης συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους, γι’ αυτό άλλωστε συνήθως συστήνουμε το συνδυασμό τους, δηλαδή το γρασίδι μας να έχει σπόρο αναμειγμένο τόσο από Κικούγιου όσο και από Φεστούκα.

Αλλες συνήθεις κατηγορίες είναι το Λόλιουμ και το Βερμούδα (Αγριάδα). Το Λόλιουμ είναι χειμωνιάτικο γρασίδι και διατηρεί το πράσινό του χρώμα την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου, ενώ το Βερμούδα είναι καλοκαιρινό, πυκνό και λεπτόφυλλο γρασίδι που διατηρείται πράσινο ολόκληρη τη καλοκαιρινή περίοδο. Τα δύο συνδυάζονται μεταξύ τους και έτσι ο συνδυασμός τους και το γεγονός ότι το Λόλιουμ έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και δεν επηρεάζει το Βερμούδα κατά την αλλαγή της περιόδου μάς επιτρέπουν να έχουμε πράσινο γρασίδι ολόχρονα. Μία ιδιαίτερη ποικιλία του Βερμούδα είναι το γρασίδι TIFF, ένα αμερικανικό υβρίδιο, το οποίο είναι και το είδος που χρησιμοποιείται στα στάδια. Πρόκειται για εντυπωσιακό, βελούδινο γρασίδι, το οποίο όμως μπορεί μόνο να πολλαπλασιαστεί με στόλωνες και όχι με σπορά. Δεν αρέσκεται στις χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό από τον Οκτώβριο και μετά χρειάζεται επανασπορά, ενώ, όντας ποικιλία Βερμούδα, μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με το Λόλιουμ.

Αξίζει να αναφερθούμε και στο γρασίδι Four Seasons, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μείγμα σπόρων από διάφορες ποικιλίες γρασιδιού σε διάφορες αναλογίες, το οποίο δημιουργήθηκε από τους εμπόρους, ώστε να μπορεί να γίνει σπορά από αρχάριους με την εντύπωση ότι θα είναι ολόχρονα πράσινο. Η σπορά τέτοιου γρασιδού, όμως, δεν συστήνεται από τους γεωπόνους ούτε και είναι επαγγελματικά σωστή πρακτική.

Συντήρηση του γρασιδιού μας

4. grassmaintenance_50x70mm

Το γρασίδι μας θέλει κούρεμα μια φορά τη βδομάδα. Εάν δεν κουρεύεται συχνά, όταν το κουρέψουμε, θα φαίνεται κιτρινωπό και ξερό λόγω του ότι το σημείο που τώρα είναι στην επιφάνεια, πριν δεν ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι το χειμώνα δεν το κουρεύουμε πολύ χαμηλά, διότι λόγω της αργής του ανάπτυξης, δεν θα έχουμε το πράσινο που επιθυμούμε, ενώ αποφεύγουμε και το πολύ χαμηλό κούρεμα όταν υπάρχει καύσωνας. Πολύ χαμηλά επιβάλλεται να το κουρέψουμε αρχές της άνοιξης, για να πάρει το ύψος και το επίπεδο που θέλουμε για όλο καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε συχνά τις λεπίδες της μηχανής κουρέματος του γρασιδιού μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι αρκετά κοφτερές και μπορούν να κάνουν ένα «καθαρό κόψιμο».

Επίσης, το γρασίδι μας χρειάζεται λίπανση τουλάχιστον μία φορά κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο-Μάρτιο) και μία φορά το μήνα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι ψεκασμοί γίνονται ανάλογα με την προσβολή του από ασθένειες, κυρίως όμως θα χρειαστεί ψεκασμό από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Για τα σωστά φάρμακα, όπως είπαμε πολλές φορές, ρωτάμε πάντα τους ειδικούς γεωπόνους και τηρούμε ευλαβικά τις δοσολογίες που αναγράφονται στο κουτί.

*BSc Γεωπονίας, MSc Αρχιτεκτονικής Κήπων, Διευθύνων Σύμβουλος, Green Forest
Αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Γεωπόνων,
Πρόεδρος της Ενωσης Γεωπόνων Πάφου
Τ: 99675101 / Ε: [email protected]

5. Ad275x90mm

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy