Αναγκαίο για την αποκατάσταση της εικόνας του δικαστικού σώματος

 

Σε άμεση συμμόρφωση με τις συστάσεις της κάλεσε την κυβέρνηση η Διακρατική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης Κατά της Διαφθοράς (GRECO). Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της GRECO, αποτελούμενο από τον πρόεδρό της κ. Marin Mrcela, τον εκτελεστικό γραμματέα της κ. Gianluca Esposito και το μέλος της γραμματείας της GRECO κ. Roman Chlapak, σε συνέντευξη Τύπου χθες επεσήμανε εκ νέου ότι οι συστάσεις της δεν είναι προαιρετικές και προέτρεψε την κυπριακή κυβέρνηση να δράσει άμεσα για την όσο το δυνατό γρηγορότερη υιοθέτησή τους και κυρίως εφαρμογή των συστάσεων που εκκρεμούν. Ο πρόεδρος της GRECO, Marin Mrcela, τόνισε ότι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό εξαιτίας των πρόσφατων καταγγελιών για αποκατάσταση της εικόνας του δικαστικού σώματος στην Κύπρο.

Απαντώντας για τα χρονικά περιθώρια συμμόρφωσης, επεσήμανε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η GRECO επιμένει μέχρι την πλήρη εφαρμογή όλων των συστάσεών της. Σημείωσε ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις, όμως διαθέτει τα μέσα άσκησης πίεσης. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η επίσκεψή της δεν σχετίζεται με διερεύνηση των καταγγελιών για το δικαστικό σύστημα επειδή δεν είναι πολιτικός θεσμός. Την αναγκαιότητα για άμεση εφαρμογή των συστάσεων και όχι απλώς την ετοιμασία προσχεδίων για νομοθετήματα επανέλαβε αρκετές φορές τόσο ο πρόεδρος της GRECO, όσο και ο εκτελεστικός της γραμματέας Gianluca Esposito.

 

Αναγκαίος ο κώδικας για σύγκρουση συμφερόντων

Ο κ. Mrcela σημείωσε ότι ο καταρτισμός κώδικα σύγκρουσης συμφερόντων αποτελεί πάγια σύσταση της GRECO και μάλιστα σε διάφορους τομείς αξιολόγησης. Επεσήμανε ότι η ίδια σύσταση υπήρξε και για τους βουλευτές, όπως ακριβώς και στην περίπτωση των δικαστών.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον Οδηγό Δεοντολογίας που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Mrcela σχολίασε ότι δεν πρόκειται για κώδικα αλλά σύνολο βασικών αρχών. Τόνισε ότι είναι επιβεβλημένος ο καταρτισμός ενός κώδικα σύγκρουσης συμφερόντων που να περιλαμβάνει πειθαρχικές κυρώσεις όπου επιβάλλεται και πως η σύσταση της GRECO καταδεικνύει ακριβώς την ανάγκη ύπαρξής του.

Τι ακολουθεί

Στην επόμενη αξιολόγηση, την 5η, αποκάλυψε ο κ. Esposito ότι στο μικροσκόπιο της GRECO θα βρεθεί η Αστυνομία και η έκτη αξιολόγηση θα έχει ως αντικείμενό την εκτελεστική εξουσία στο υψηλότερό της επίπεδο.

Οι πιο πάνω αξιολογήσεις δεν αναμένονται σύντομα, αφού προηγείται η πλήρης συμμόρφωση και εφαρμογή όλων των συστάσεων του τέταρτου κύκλου αξιολόγησης που αφορά στη νομοθετική και δικαστική εξουσία.

Ο κ. Mrcela σημείωσε επιπρόσθετα ότι είθισται μετά το πρώτο χρονοδιάγραμμα των 18 μηνών για συμμόρφωση, δίδεται άλλος ένας χρόνος για τον ίδιο λόγο και κανένας κύκλος δεν ολοκληρώνεται πριν από την πλήρη εφαρμογή των συστάσεων. Γι’ αυτό το σκοπό θα αξιολογήσει την επίσκεψή της και τα όσα συζητήθηκαν μέχρι τον Ιούνιο και όχι μέχρι τον Δεκέμβριο όπως η προθεσμία, επισπεύδοντας με αυτό τον τρόπο και το δικό της έργο.

 

Άννα Μισιαούλη