Γρίπη και Κορωνοϊός: Πού μοιάζουν, πού διαφέρουν

Τα συμπτώματα της γρίπης και του COVID-19 είναι παρόμοια κι αυτό είναι λογικό, καθώς πρόκειται και στις δύο περιπτώσεις για νόσους του αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, οι δύο ασθένειες, παρ’ όλες τις ομοιότητές τους, έχουν σημαντικές διαφορές, αφού προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Ο μεν COVID-19 προκαλείται από το μικρόβιο του νέου κορονοϊού ή SARS-CoV-2 (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο Κορονοϊός 2), ενώ η γρίπη προκαλείται από οποιοδήποτε στέλεχος του ιού Influenza.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την διευθύντρια Πρόληψης Λοιμώξεων του Τζονς Χόπκινς Λίζα Λόκερντ-Μαραγκάκη, τόσο η γρίπη όσο και ο COVID-19 προκαλούν τυπικά πυρετό, βήχα, μυαλγίες, κόπωση και κάποιες φορές έμετο και διαρροϊκό σύνδρομο. Αμφότερες οι ασθένειες μπορούν να πλήξουν κάποιον στην ελαφρά ή βαρύτερη μορφή τους και μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, οδηγώντας ακόμη και στον θάνατο.

Όσον αφορά στη μετάδοσή τους κι εκεί υπάρχουν ομοιότητες, αλλά και σοβαρές διαφορές. Όπως επισημαίνει η Λόκερντ-Μαραγκάκη, αμφότερες οι ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αεροσταγονιδίων που προκαλούνται από τον βήχα, τον πταρμό ή και την ομιλία, ενώ η μετάδοση μπορεί να γίνει από έναν ασθενή και στη φάση της επώασης, δηλαδή μέρες πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Ωστόσο, ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί και μέσω σταγονιδίων που θα παραμείνουν στον αέρα, ακόμη κι όταν η πηγή της μετάδοσης, δηλαδή ο ασθενής, δεν βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο.

Καμία εκ των δύο ασθενειών δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, τα οποία δουλεύουν, λέει η Λόκερντ-Μαραγκάκη, μόνο σε περιπτώσεις βακτηριακών μολύνσεων. Επιπλέον, και στις δύο περιπτώσεις η θεραπεία συνίσταται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όπως η μείωση του πυρετού, ενώ ειδικά ως προς τη γρίπη η αντιική αγωγή μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια της ασθένειας. Ειδικά όσον αφορά στον COVID-19, δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα αντιικών φαρμάκων στη συμπτωματική θεραπεία. Σε πιο σοβαρές μορφές ίσως απαιτηθεί νοσηλεία ή ακόμη και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου εναντίον του COVID-19, ενώ ήδη υπάρχει εμβόλιο κατά των πιο επικίνδυνων μορφών της γρίπης. Όμως από τη στιγμή που ο COVID-19 προκαλείται από έναν νέο ιό, δεν υπάρχει ανοσία σε αυτόν. Γιατροί και ερευνητές εργάζονται για να καθορίσουν τη θνητότητα της νόσου, η οποία προς το παρόν φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από εκείνη των περισσοτέρων στελεχών του ιού της γρίπης. Ενδεικτικά αναφέρεται (με στοιχεία της 29ης Μαρτίου 2020) ότι, επί συνόλου σχεδόν 680.000 κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως, καταγράφηκαν περίπου 31.700 θάνατοι, ενώ σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο κρούσματα γρίπης παγκοσμίως σημειώθηκαν το πολύ 646.000 θάνατοι.

Υπογραμμίζονται οι ομοιότητες και των δύο ασθενειών όσον αφορά στην πρόληψή τους. Αμφότερες μπορούν να προληφθούν με σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, με προφύλαξη των γύρω μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στον αγκώνα ή σε ένα χαρτομάντηλο, το οποίο εν συνεχεία πετούμε σε κλειστό κάδο απορριμμάτων, και κυρίως με το να μένουμε σπίτι στην περίπτωση δικής μας νόσησης ή με το να περιορίζουμε τις επαφές μας με νοσούντα άτομα. Στην περίπτωση δε του COVID-19, το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να περιορίσει τη μετάδοσή του εντός της κοινότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy