Γροιλανδία: «Οι θερμοκρασίες δεν ήταν τόσο υψηλές εδώ και τουλάχιστον 1.000 χρόνια»

Οι θερμοκρασίες σε μέρη της Γροιλανδίας είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν εδώ και 1.000 χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονα από Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης που συνέγραψε μελέτη για το θέμα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής κλιματικής φυσικής Bo Mollesoe Vinther, από το Ινστιτούτο Niels Bohr δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τα άσχημα νέα που ήδη γνωρίζουμε ως ανθρωπότητα.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την θέρμανση προκειμένου να σταματήσουμε το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας», σημείωσε.

Χρησιμοποιώντας ειδικές μεθόδους με διάτρηση στο φύλλο πάγου για να ανακτήσουν δείγματα χιονιού και πάγου από εκατοντάδες χρόνια πριν, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακατασκευάσουν τις θερμοκρασίες από τη βόρεια και την κεντρική Γροιλανδία από το έτος 1000 μ.Χ. έως το 2011.

Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, δείχνουν ότι η θέρμανση που καταγράφηκε τη δεκαετία 2001-2011 «υπερβαίνει το εύρος της προβιομηχανικής μεταβλητότητας θερμοκρασίας την περασμένη χιλιετία με εικονική βεβαιότητα».

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η θερμοκρασία ήταν «κατά μέσο όρο 1,5 βαθμός Κελσίου θερμότερη από τον 20ο αιώνα», διαπίστωσε η μελέτη.

Το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας οδηγεί ήδη σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κατά μήκος των ακτών που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό τις επόμενες δεκαετίες ή αιώνες.

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας είναι επί του παρόντος ο κύριος παράγοντας για τη διόγκωση των ωκεανών της Γης, σύμφωνα με τη NASA, με την περιοχή της Αρκτικής να θερμαίνεται με ταχύτερους ρυθμούς από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Σε μια έκθεση-ορόσημο του 2021 για την επιστήμη του κλίματος, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) είπε ότι το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας θα συνεισφέρει έως και 18 εκατοστά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως το 2100, σύμφωνα με το σενάριο υψηλότερων εκπομπών.

Το τεράστιο στρώμα πάγου, πάχους δύο χιλιομέτρων, περιέχει αρκετό παγωμένο νερό για να ανυψώσει το ύψος στις παγκόσμιες θάλασσες κατά περισσότερα από επτά μέτρα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy