55μελής αντιπροσωπεία από την Κύπρο σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με αίτημα τον τερματισμό του αμερικανικού αποκλεισμού της Κούβας

Του Τάσου Αναστάση

  • Η διοίκηση Τραμπ ενίσχυσε το διαχρονικό αποκλεισμό της Κούβας, επαναφέροντας μέτρα τα οποία υπό προεδρίας Ομπάμα είχαν αποσυρθεί μερικώς
  • Η αλληλεγγύη δεν είναι αρκετή και πρέπει να ληφθούν πιο πρακτικά μέτρα
  • Ο αποκλεισμός των ΗΠΑ δεν απέτρεψε ποτέ την Κούβα να πρωτοπορήσει και να δημιουργήσει με την τεχνογνωσία και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του λαού της εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει τα κενά σε πολλούς τομείς, όπως ο ιατρικός και θέματα υποδομών που προέκυψαν από τον αποκλεισμό

Στην παρουσία της πενηνταπενταμελούς αποστολής του ΑΚΕΛ και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η 2η εκδήλωση της ομάδας της Αριστεράς, GUE/NGL, με τίτλο: «Τερματισμός του αποκλεισμού της Κούβας – Αλληλεγγύη με την Κούβα».

Στην αποστολή από την Κύπρο συμμετείχαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι από το ΑΚΕΛ, τον Κυπροκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και άλλες οργανώσεις και κινήματα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη σκιά των νέων, αυστηρών μέτρων που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ, τα οποία ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας.
Ανάμεσα σε άλλους, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, GUE/NGL, Γκάμπι Ζίμμερ, η πρέσβειρα της Κούβας στην ΕΕ, N. Coicochea Estenoz, βουλευτές από την Κούβα, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, άλλοι ευρωβουλευτές της ΕΕΑ/ΒΠΑ, καθώς και εκπρόσωποι κινημάτων αλληλεγγύης από την Ευρώπη.

Η κα Ζίμμερ στην εισαγωγή της αναφέρθηκε στις προσπάθειες της GUE/NGL για τερματισμό του αποκλεισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και 60 χρόνια αλλά και στην άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε αυτές να ξεφύγουν από τις πολιτικές που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.
«Καταφέραμε μετά από μακροχρόνιο αγώνα της ομάδας μας να βάλουμε φρένο στον αποκλεισμό της Κούβας από την ΕΕ», ανέφερε η κα Ζίμμερ, για να τονίσει ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ΗΠΑ του Τραμπ ενίσχυσαν την πίεση και τον αποκλεισμό στην Κούβα. «Είδαμε την Κούβα να εξισώνεται από τις ΗΠΑ με θεοκρατικά και δικτατορικά καθεστώτα, με απώτερο σκοπό να δικαιολογηθεί η επιβολή ακόμα πιο σκληρών μέτρων», είπε η Γκ. Ζίμμερ. Η διοίκηση Τραμπ ενίσχυσε το διαχρονικό αποκλεισμό της Κούβας, επαναφέροντας μέτρα τα οποία υπό προεδρίας Ομπάμα είχαν αποσυρθεί μερικώς.

Η Γκ. Ζίμμερ ανέφερε ότι αντιπροσωπεία της GUE/NGL επισκέφτηκε την Αβάνα για να διαπιστώσει από κοντά τις επιπτώσεις του αποκλεισμού στη χώρα. «Εκεί είχαμε επαφές με αντιπροσωπεία της κουβανικής ομάδας STOP EMBARGO και είδαμε τις άμεσες επιπτώσεις που έχει ο αποκλεισμός στην Κούβα, όπως για παράδειγμα στο χώρο της ιατρικής, στον οποίο υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις, ιδιαίτερα στο θέματα φάρμακων και ιατρικού εξοπλισμού». Άλλωστε, οι ΗΠΑ με απειλές, εκβιασμούς αλλά και επιβολή προστίμων σε εταιρείες εμποδίζουν την εισαγωγή τέτοιων υλικών στην Κούβα, τα οποία θα αναβάθμιζαν την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών και θα κάλυπταν βασικές ανάγκες των Κουβανών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο πολλές εταιρείες διστάζουν να συνάψουν εμπορικές και άλλες σχέσεις με την Κούβα υπό το φόβο αυτών των κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ, «πεθαίνουν παιδιά λόγω του αποκλεισμού».
Αναφέρθηκε επίσης στον νεοεκλεγέντα ακροδεξιό Πρόεδρο της Βραζιλίας και τον πόλεμο που εξαπέλυσε στους Κουβανούς γιατρούς που δραστηριοποιούνταν στη χώρα προσφέροντας την πολύτιμη βοήθειά τους σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της Βραζιλίας. Τόνισε έτσι ότι ο πόλεμος που δέχεται η Κούβα δεν είναι μόνο βορειοαμερικανικής προέλευσης. Κλείνοντας, η Γκάμπι Ζίμμερ δεσμεύτηκε ότι η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο θα δραστηριοποιηθεί ακόμα περισσότερο για τερματισμό του αποκλεισμού και ενίσχυση της αλληλεγγύης στην Κούβα.

Ο αποκλεισμός κόστισε 130 δις δολάρια μέχρι σήμερα
Στο χαιρετισμό της, η πρέσβειρα της Κούβας στην ΕΕ, N. Coicochea Estenoz, ευχαρίστησε την ομάδα GUE/NGL για την εκδήλωση αλλά και για τον διαρκή αγώνα που δίνει για τον τερματισμό του αποκλεισμού. Η πρέσβειρα, επικαλούμενη σχετική έκθεση του ΟΗΕ για τερματισμό του αποκλεισμού της Κούβας, είπε ότι μέχρι σήμερα ο αποκλεισμός κόστισε 130 δις δολάρια στην Κούβα.
«Η αλληλεγγύη δεν είναι αρκετή και πρέπει να ληφθούν πιο πρακτικά μέτρα. Ωστόσο ο αποκλεισμός των ΗΠΑ δεν απέτρεψε ποτέ την Κούβα να πρωτοπορήσει και να δημιουργήσει με την τεχνογνωσία και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του λαού της εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψει τα κενά σε πολλούς τομείς, όπως ο ιατρικός και θέματα υποδομών που προέκυψαν από τον αποκλεισμό» είπε η N. Coicochea Estenoz. Ολοκληρώνοντας την έντονα φορτισμένη παρέμβασή της, υποσχέθηκε ότι ο λαός της Κούβας ποτέ δεν θα υποκύψει, αλλά θα μείνει αλύγιστος και έκλεισε με το σύνθημα: Πατρίδα ή θάνατος!

Διαδικτυακός πόλεμος
Ο αντικουβανικός πόλεμος των ΗΠΑ δεν περιορίζεται στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα. Ο αποκλεισμός επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την εκπαίδευση, αφού το εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας στερείται, για παράδειγμα, υλικοτεχνικά εργαλεία για την ειδική εκπαίδευση Κουβανών νέων με μαθησιακές δυσκολίες. Επιπλέον, περισσότερες από 150 εκπαιδευτικές ιστοσελίδες με προέλευση την Κούβα έχουν μπλοκαριστεί λόγω αποκλεισμού, με αποτέλεσμα χιλιάδες ερευνητές στον κόσμο να μην έχουν πρόσβαση σε ακαδημαϊκό υλικό.

Ο αποκλεισμός δεν σταματά εδώ. Λόγω των περιορισμών στην μετακίνηση των Κουβανών πολιτών, τομείς όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός πλήττονται σε μεγάλο βαθμό. Όπως είπε η πρέσβειρα της Κούβας, πολλοί αθλητές και καλλιτέχνες δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς εκδηλώσεις και να προβάλουν τον πολιτισμό και αθλητισμό της Κούβας. Ωστόσο, οι Κουβανοί αθλητές και καλλιτέχνες συνεχίζουν δυναμικά να αγωνίζονται και να πετυχαίνουν επιτεύγματα διεθνούς αναγνώρισης.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ, Νεοκλής Συλικιώτης, παρέθεσε σειρά τρόπων με τους οποίους εφαρμόζεται ο αποκλεισμός κατά της Κούβας και η εξωεδαφική του ισχύς μέσα από τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε επιχειρήσεις και τραπεζικά ιδρύματα άλλων χωρών που συναλλάσσονται με την Κούβα. Τέλος, ο γραμματέας του Κυπροκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, επεσήμανε ότι η αλληλεγγύη στην Κούβα δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και τους αριστερούς, για τους οποίους η Κούβα είναι διεθνές σύμβολο, αφού συνεχίζει να κρατά ψηλά τα λάβαρα του σοσιαλισμού. Η αλληλεγγύη στην Κούβα είναι καθήκον κάθε δημοκράτη σε όλο τον κόσμο, γιατί είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει το δρόμο κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της χώρας του.