Η GUE/NGL επαναβεβαιώνει τη συμμετοχή της στον αγώνα για την ισότητα των φύλων

Απελευθέρωση από το ζυγό της πατριαρχικής και καπιταλιστικής κυριαρχίας

 

Περίπου 50% των γυναικών του πλανήτη αναγκάζονται να παραμείνουν κλεισμένες στο σπίτι, καθώς οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, εν έτει 2021, δεν τους επιτρέπουν την έξοδο στην κοινωνική ζωή.

Αντιμέτωπες με τη βία και τις προκαταλήψεις

Το ένα τρίτο των γυναικών του πλανήτη έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από οικείο τους πρόσωπο, ενώ 140 γυναίκες σκοτώνονται από μέλος της ίδιας τους της οικογένειας κάθε μέρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι απόπειρες αυτοκτονίας γυναικών είναι μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερες από τους άντρες, το ίδιο και η θνησιμότητα αυτοκτονίας γυναικών. Οι μισές γυναίκες στις αναπτυγμένες χώρες υποχρεώνονται σε μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, σε μικρούς μισθούς, σε εξοντωτικά ωράρια μέσα και έξω από το σπίτι.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19 φαίνεται να έχει πλήξει περισσότερο τις γυναίκες, καθώς, παρά το γεγονός ότι η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, επιστήμονες και ερευνητές ανά το παγκόσμιο έχουν εντοπίσει πως οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι εμφανώς μεγαλύτερες στις γυναίκες. Η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα στις περιόδους του υποχρεωτικού εγκλεισμού, με τα θύματά της να είναι στις πλείστες περιπτώσεις γυναίκες.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι εμφανώς μεγαλύτερες στις γυναίκες

Οι εργαζόμενες γυναίκες είναι οι πρώτες που αισθάνονται τις συνέπειες της επίθεσης της αστικής τάξης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε κάθε οικονομική κρίση. Γιατί στις συνθήκες της κρίσης βιώνουν τις διακρίσεις σε βάρος τους ακόμα πιο έντονα, γιατί το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και μαζί των υποδομών στήριξης της οικογένειας περιορίζει και συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις όποιες ευκαιρίες στην εργασιακή και στην κοινωνική τους ανέλιξη.

Ως εκ τούτου, η κρίση που έφερε η πανδημία στις γυναίκες από άκρη σε άκρη της γης προκάλεσε στις γυναίκες μεγάλα προβλήματα στην εργασία, την οικογενειακή ζωή και ιδιαίτερα στο συνδυασμό των δύο. Αυτό συμβαίνει καθώς οι γυναίκες ανά το παγκόσμιο κατέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας σε τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Ανάμεσα σε άλλους το λιανικό εμπόριο, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες φροντίδας. Το γεγονός αυτό δίνει στις γυναίκες πολύ λιγότερες ευκαιρίες να εργαστούν μέσω τηλεργασίας, θέτοντάς τες την ίδια στιγμή ενώπιον του κινδύνου να νοσήσουν. Το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και των χώρων εστίασης οδήγησε στη μείωση των μισθών, στην προσωρινή ή οριστική ανεργία. Το γεγονός αυτό έπληξε ιδιαίτερα τις γυναίκες που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες, όπως οι μονογονιοί, ενώ καταγράφεται ότι πολλές γυναίκες για να μπορέσουν να επιβιώσουν, οι ίδιες και οι οικογένειές τους, έχουν προβεί σε δανεισμό ή έχουν ξοδέψει τις οικονομίες που μάζευαν για χρόνια.

Χάσμα αμοιβών και συντάξεων, ανεργία και ανασφάλεια

H πανδημία προκάλεσε το κλείσιμο των σχολείων και των δομών φροντίδας παιδιών ανά το παγκόσμιο. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες, να έχουν περισσότερες ευθύνες, όχι μόνο για τη φροντίδα και την απασχόληση των παιδιών αλλά και για την εκπαίδευσή τους, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι άντρες βρίσκονται στο σπίτι. Επιπρόσθετα, το κλείσιμο των σχολείων ανάγκασε πολλές γυναίκες να παραιτηθούν από τη δουλειά τους και να αναλάβουν τη φροντίδα και τη φύλαξη των παιδιών τους. Το ποσοστό γυναικών που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν εξαιτίας αυτής της νέας ανάγκης είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών.

Η πανδημία COVID-19 υπολογίζεται να οδηγήσει 135 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με τις γυναίκες που βρίσκονται ενώπιον αυτού του κινδύνου να είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τους άντρες. Η έμφυλη λειτουργία της αγοράς εργασίας και της ίδιας της κοινωνίας, το χάσμα αμοιβών και συντάξεων ανάμεσα στα φύλα, οι επισφαλείς εργασιακές θέσεις, η ανεργία που κτυπά περισσότερο τις γυναίκες και οι περιορισμένες κρατικές δαπάνες είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που θέτουν τη γυναίκα ενώπιον αυτού του κινδύνου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα της Αριστεράς EEA/ΒΠΑ υπογράμμισε πως η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί ευκαιρία για να επαναδιατυπώσει τη δέσμευσή της στον αγώνα για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών.

«Χωρίς τις γυναίκες οι κοινωνίες θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Χωρίς τις γυναίκες οι κοινωνίες θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία στους τομείς που μας βοήθησαν να διέλθουμε την πανδημία τη χρονιά που πέρασε, η πλειοψηφία των οποίων εργάζονται στα πιο κακοπληρωμένα, επισφαλή και υποτιμημένα επαγγέλματα, όπως οικιακές βοηθοί, νοσηλεύτριες, ταμίες και κοινωνικοί λειτουργοί. Οι αυξανόμενες ανισότητες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αγώνας των γυναικών το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολος και μακρύς».

Η GUE/NGL αγγίζει και το θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, τονίζοντας την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης κάθε μορφής παρενόχλησης και βίας κατά των γυναικών, είτε αυτή είναι στο διαδίκτυο, στο σπίτι ή στο δρόμο.

Ταυτόχρονα, δηλώνει πως είναι σημαντικό η Αριστερά να αποτρέψει τις Δεξιές κυβερνήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν την πανδημία ως δικαιολογία για να περιορίσουν τα δικαιώματα των γυναικών, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα της άμβλωσης σε Πολωνία και Σλοβακία και την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας στην Ουγγαρία.

Μάλιστα η ομάδα της Αριστεράς διοργάνωσε με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου το Φεμινιστικό Φόρουμ, το οποίο φέτος λόγω των ιδιαζόντων συνθηκών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή γυναικών από όλες της γωνιές της Ευρώπης και του κόσμου. Στόχος του Φόρουμ ήταν να βρεθούν νέοι τρόποι αμφισβήτησης όλων των δομών που καταπιέζουν τις γυναίκες, αλλά και νέοι τρόποι οργάνωσης, έτσι ώστε οι γυναίκες να αντεπιτεθούν και να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους.

Η Αριστερά στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως «η κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε σήμερα πρέπει να απελευθερωθεί από το ζυγό της πατριαρχικής και καπιταλιστικής κυριαρχίας, με μοναδικό στόχο την ισότητα και την ανθρώπινη χειραφέτηση».

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να δράσουμε για να εφαρμοστούν πολιτικές που να απελευθερώνουν τις γυναίκες, που δεν θα επιτρέπουν την εκμετάλλευσή τους. Μέτρα που να ωθούν τη γυναίκα εκτός της ιδιωτικής σφαίρας, πολιτικές αναχαίτισης της γυναικείας ανεργίας, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, μέτρα καταπολέμησης της ανισομισθίας, πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας προς τις έγκυες εργαζόμενες, στήριξη των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων μητέρων και ενίσχυση της προστασίας τους, πληρωμένη γονική άδεια, μέτρα και υποδομές που να στηρίζουν τη μητρότητα ως κοινωνική ευθύνη, μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας, πλήρης κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy