Γυμνάσιο Εμπας: Εκτονώθηκε η ένταση, αλλά υποβόσκει ρατσισμός και ξενοφοβία

Σύνδεσμοι γονέων και εκπαιδευτικοί ζητούν ουσιαστικά μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας για να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά

 

Αν και το επεισόδιο στο Γυμνάσιο της Έμπας, στο οποίο τραυματίστηκε 13χρονος μαθητής, δεν ήταν καθαρά ρατσιστικό, ωστόσο υποβόσκει η ξενοφοβία και έμμεσα υποθάλπεται από την αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ομαλή ένταξη στην εκπαίδευση των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία. Στο Γυμνάσιο της Έμπας το ¼ των μαθητών είναι αλλόγλωσσοι και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν ξέρουν ελληνικά, με αποτέλεσμα ακόμη και η συνεννόηση μαζί τους να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στο συγκεκριμένο γυμνάσιο οι μαθητές «τσουβαλιάζονται» στις αίθουσες, ενώ 4 τμήματα είναι μετακινούμενα και αλλάζουν κάθε ώρα αίθουσα. Το εκπαιδευτήριο είναι με προδιαγραφές να φιλοξενεί 350 μαθητές και φέτος είναι 500. Λόγω των νέων εγγραφών, στις αρχές Σεπτεμβρίου αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν 9ο τμήμα στην Α’ τάξη.

Μετά το επεισόδιο χθες το εκπαιδευτήριο λειτούργησε ομαλά και χωρίς να σημειωθεί κανένα επεισόδιο. Τρεις μαθητές που συμμετείχαν στη συμπλοκή τιμωρήθηκαν από τη διεύθυνση του σχολείου με αποβολή, ενώ λήφθηκαν και άλλα παιδαγωγικού χαρακτήρα μέτρα, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.  Παρούσα ήταν χθες στο σχολείο και η μονάδα αντιμετώπισης της βίας στα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επεισόδιο προκλήθηκε στο πρώτο διάλειμμα όταν ένας μαθητής έσπρωξε κάποιον και αυτός ανταπέδωσε το σπρώξιμο με γροθιά. Το επεισόδιο ξεκίνησε στο πρώτο διάλειμμα και συνεχίστηκε μετά τον αγιασμό που έγινε στο σχολείο. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν έφθασε στο σχολείο ο πατέρας του μαθητή που είχε δεχθεί την επίθεση.

Την ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπιση των περιστατικών βίας στα σχολεία από το αρμόδιο υπουργείο και την πολιτεία γενικότερα επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, Χριστόδουλος Δημητρίου. Ο κ. Δημητρίου καταδίκασε το περιστατικό βίας και εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίποινα ή ακόμη και βεντέτα ανάμεσα στους μαθητές. Ήδη, όπως ανέφερε, η Σχολική Εφορεία έχει τοποθετήσει με δικά της έξοδα φρουρό ασφάλειας για χθες και σήμερα, ενώ με επείγουσα επιστολή στο Υπουργείο ζητά να εγκριθεί κονδύλι για την πρόσληψη μόνιμου φρουρού στο σχολείο από την ερχόμενη εβδομάδα. Υποστήριξε ότι στο σχολείο δημιουργούνται προβλήματα κυρίως συνεννόησης και ανέφερε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, την οποία δεν γνωρίζει ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών.

Τα τελευταία χρόνια η βία στα σχολεία έχει πάρει διατάσεις και τα επεισόδια είναι σχεδόν καθημερινά, ανέφερε το μέλος της επαρχιακής επιτροπής της ΟΕΛΜΕΚ Γιώργος Γιαλούρης. Σχολιάζοντας το περιστατικό στο Γυμνάσιο Έμπας, επέρριψε ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας για τα όσα συμβαίνουν στα σχολεία, σημειώνοντας ότι τα σχολεία είναι ανοχύρωτα και με σοβαρές ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό και συνοδούς.

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy