Είμαι Γυναίκα. Να οργανωθώ;

Της Ανθούλας Μενελάου*

Τα τελευταία χρόνια ζητήµατα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωµάτων κατακτούν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις συζητήσεις που αναπτύσσονται τόσο ανάµεσα σε οργανωµένα σύνολα όσο και στην ίδια την κοινωνία. Είναι θέµατα τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά και στην ατζέντα διεθνών θεσµών και οργανισµών όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωµένα Έθνη.

Εκ των πραγµάτων, όλα τα θέµατα που πραγµατεύεται το γυναικείο κίνηµα και η έµφυλη διάσταση που έχουν οι διεκδικήσεις του, εµπίπτουν σε αυτές τις συζητήσεις. Ενώ λοιπόν όλες και όλοι καταλήγουµε σε µια κοινή διαπίστωση, ότι δηλαδή η γυναίκα υφίσταται πολλαπλή καταπίεση, εντούτοις αδυνατούµε να κατανοήσουµε γιατί συµβαίνει αυτό και ποια είναι η πραγµατική διέξοδος.

Οι οργανωµένοι αγώνες του γυναικείου κινήµατος έχουν πάρει την κοινωνία µας βήµατα προς τα µπρος. Παρόλα αυτά οι αριθµοί εξακολουθούν και σήµερα να επιβεβαιώνουν το δίκιο των αιτηµάτων µας. Η πατριαρχική αντίληψη και το εκµεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστηµα αναγκάζουν τις γυναίκες να βιώνουν πολλαπλή καταπίεση. Εξακολουθεί να υπάρχει χάσµα ανάµεσα στους µισθούς αντρών και γυναικών, οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τα ελαστικά ωράρια εργασίας, από την εργασία τις Κυριακές. Οι γυναίκες είναι αυτές που αναγκάζονται πιο συχνά να µένουν εκτός εργασίας αλλά και κοινωνικής και πολιτικής ζωής, για να φροντίσουν κάποιο οικογενειακό θέµα ή κάποιο εξαρτώµενο άτοµο της οικογένειάς τους. ∆υστυχώς εκατοµµύρια γυναίκες σε όλο τον κόσµο είναι θύµατα έµφυλης βίας. Οι γυναικοκτονίες, ο σεξισµός, η σωµατεµπορία, η εκδικητική πορνογραφία αποτελούν καθηµερινό µαζικό φαινόµενο.

Καµιά και κανένας δεν έχει δικαίωµα να παραµένει απαθής στη συνεχιζόµενη εξαθλίωση και εξευτελισµό της γυναίκας, ειδικά σήµερα που υπάρχει πληροφόρηση, που έχουµε καταφέρει να έχουµε στα χέρια τόσα εργαλεία µέσα από τις νοµοθεσίες και όχι µόνο. Ως Γυναικείο Κίνηµα, η ΠΟΓΟ παραµένει από την ίδρυσή της αταλάντευτα πιστή στον αγώνα για ειρήνη, επανένωση της Κύπρου, για κοινωνική δικαιοσύνη, για χειραφέτηση των γυναικών, για ισότητα και ισοτιµία. Την ίδια ώρα, ως αναπόσπαστο κοµµάτι του Λαϊκού Κινήµατος συµµετέχει αδιάκοπα στους πολιτικούς και ταξικούς αγώνες που δίνει το ΑΚΕΛ. Αντιλαµβανόµαστε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόµος από αυτόν της οργανωµένης ταξικής πάλης για να διεκδικήσουµε τα αυτονόητα.

Ως ΠΟΓΟ οργανώνουµε αυτή την περίοδο εκστρατεία σύνδεσης µε το κίνηµά µας µε σύνθηµα: «Οι γυναίκες µπροστά! Μαζί για ισότητα και ισοτιµία στο σπίτι, στην εργασία, στη ζωή. Μαζί στον αγώνα για επανένωση και ειρήνη». Καλούµε κάθε γυναίκα να συνδεθεί µαζί µας σε αυτή την προσπάθεια. Καλούµε κάθε γυναίκα που θέλει αποκατάσταση κάθε αδικίας που βιώνουν οι γυναίκες όλου του κόσµου, αλλά και κάθε γυναίκα στον τόπο µας, Ελληνοκύπρια και Τουρκοκύπρια, Αρµένισσα, Μαρωνίτισσα, Λατίνα, µαθήτρια, φοιτήτρια, εργαζόµενη, αγρότισσα, οικοκυρά, µονογονιό, συνταξιούχο, µετανάστρια, γυναίκα ΛΟΑΤΙ+, να συστρατευτεί σε αυτή την προσπάθεια γιατί καµιά δεν είναι µόνη σε αυτόν τον αγώνα, γιατί µόνο µέσα από οργανωµένη, συλλογική και µαζική πάλη θα βρουν δικαίωση οι διεκδικήσεις µας.

* Μέλος Γενικού Συµβουλίου ΠΟΓΟ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.