Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ: «Ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών»

cof

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ διοργάνωσε συζήτηση- δημόσια διαβούλευση με θέμα την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις υπό τον τίτλο «Ποινικοποίηση της Αγοράς Σεξουαλικών Υπηρεσιών.

Στη συζήτηση ομιλητές ήταν η Σκεύη Πασιά, Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας ΠΟΓΟ, ο Γιώργος Λουκαΐδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΑΚΕΛ, η Σκεύη Κουκουμά, Γ.Γ ΠΟΓΟ – Βουλεύτρια ΑΚΕΛ και η Ρίτα Σούπερμαν, Ανεξάρτητη Διεθνής Εμπειρογνώμονας για τα θέματα εμπορίας προσώπων. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κάτια Σάββα και συμμετείχαν γυναικείες οργανώσεις, οργανισμοί που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς οι οποίοι κατέθεσαν χρήσιμες απόψεις και προβληματισμούς, οι οποίοι θα ληφθούν υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση της πρότασης νόμου.

Στην εισαγωγική ομιλία, η Σκεύη Πασιά, Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας ΠΟΓΟ, αναφέρθηκε στη συλλογιστική που οδήγησε την ΠΟΓΟ στην ανάδειξη της υπό συζήτηση πρότασης νόμου λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «στο πλαίσιο της διεκδίκησης της ουσιαστικής ισότητας και της ισοτιμίας των φύλων, της ενδυνάμωσης της θέσης της γυναίκας σε κάθε πτυχή της κοινωνικοοικονομικής ζωής και της καταπολέμησης σεξιστικών στερεοτύπων και πρακτικών, στη βία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμπορία προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι η πορνεία αποτελεί εμπόδιο στην ισοτιμία των φύλων.»

Ο Γιώργος Λουκαΐδης, αναφέρθηκε στους λόγους που το κόμμα του στηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση. «Το υφιστάμενο καθεστώς είναι ίσως το χειρότερο που θα μπορούσε να υπάρξει. Τα «ναι μεν, αλλά», που υπάρχουν στο ζήτημα της πορνείας στην Κυπριακή Νομοθεσία έχουν δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε η πορνεία σήμερα στη χώρα μας να κινείται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο σκοτάδι αφήνοντας εκατοντάδες γυναίκες στο έλεος του υπόκοσμου.»

Στη συνέχεια η Σκεύη Κουκουμά, ανέλυσε την πρόταση νόμου εστιάζοντας στο σημαντικότερο κατά την άποψη της σημείο: «H ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του Στρατηγικού Σχεδίου Εξόδου. Αυτό, θεωρούμε ότι απαντά στον λογικό προβληματισμό «και τι θα κάνουν οι γυναίκες και οι άντρες που βρίσκονται στην πορνεία;». To κράτος θα πρέπει να σταθεί δίπλα και μαζί τους χωρίς όρια, χωρίς περιορισμούς, χωρίς οικονομίστικες προσεγγίσεις, για να τους στηρίξει ψυχολογικά και να φροντίσει για την ένταξη τους στην κοινωνία και την οικονομική τους αποκατάσταση.

Η κυρία Σούπερμαν παρουσίασε μέσα από τη δική της εμπειρία αλλά και μελέτες σε διεθνές επίπεδο σημαντικά στοιχεία σε σχέση με τη σωματεμπορία. Η ίδια τάχθηκε υπέρ της υπό συζήτηση πρότασης νόμου, ως ένα πρώτο βήμα για να διορθωθούν πολλά κακώς έχοντα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, οι πιθανότητες ένας διακινητής να χτυπηθεί από κεραυνό είναι περισσότερες από τις πιθανότητες σύλληψής του… Ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη για την νομοθεσία που συζητούμε ».

Δείτε την εκδήλωση εδώ: https://www.facebook.com/gynaikeiokinima.pogo/videos/660703131496518

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy