
Η οµάδα πρωτοβουλίας «Γυναίκες του κόσµου για την Ειρήνη ενωµένες ενάντια στο ΝΑΤΟ» πραγµατοποίησε στις 6 Ιουλίου συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου στην οποία συµµετείχαν γυναίκες από 20 χώρες. Τη συζήτηση συντόνιζε η Σκεύη Κουκουµά, Γ.Γ. της ΠΟΓΟ και κύριες οµιλήτριες ήταν οι ευρωβουλεύτριες της Οµάδας της ΕΕΑ/ΒΠΑ-Αριστερά, Clare Daly από την Ιρλανδία και Özlem Demirel από τη Γερµανία.
Η συζήτηση είχε ιδιαίτερη σηµασία, αφού έγινε λίγες µέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας και ενώ µαίνεται ακόµα ο πόλεµος στην Ουκρανία.
Τα κονδύλια για την αγορά όπλων παρακρατούνται από τα κονδύλια που αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους
Στην παρέµβασή της η ευρωβουλεύτής Özlem Demirel, αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Άµυνας και Ασφάλειας, έκανε αναφορά στην ανάγκη για άµεση αποστρατιωτικοποίηση και επιβολή της ειρήνης µόνο µε ειρηνικά µέσα. Τόνισε επίσης ότι τα κονδύλια που δίνονται για την αγορά όπλων και στρατιωτικών εξοπλισµών παρακρατούνται από τα κονδύλια που αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ανά το παγκόσµιο.
Στην παρέµβασή της η ευρωβουλευτής Clare Daly ανέφερε ότι ο πόλεµος και ο µιλιταρισµός είναι ανάθεµα για το φεµινισµό και την ισότητα. Τόνισε ότι η ισότητα, η δικαιοσύνη και η ειρήνη είναι οι αρχές που διέπουν τον αγώνα των γυναικών για ελευθερία και δεν υπάρχει χώρος µέσα σε αυτόν για µιλιταρισµό, αλλά ούτε για τη χρήση βίας για την επίτευξη των γεωπολιτικών στόχων.
Τόνισε επίσης ότι µοναδικός σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η κυριαρχία και όχι η δικαιοσύνη ή η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Κλείνοντας, ανέφερε ότι οι γυναίκες οφείλουν να αντισταθούν στις πολιτικές του ΝΑΤΟ, ζητώντας τη διάλυσή του και την αποκατάσταση της ισότητας και της ειρήνης.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο όλες σχεδόν οι συµµετέχουσες, τονίζοντας τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει κάθε µια στις χώρες τους εξαιτίας της δράσης του ΝΑΤΟ. Τονίσθηκε από όλες η ανάγκη για παγκόσµια ειρήνη, αποστρατιωτικοποίηση, για κοινωνικό κράτος και ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.
Εκ µέρους της ΠΟΓΟ τοποθετήθηκε η Αµφιτρίτη Παναγιώτου, µέλος του Γενικού Συµβουλίου, η οποία έκανε αναφορά στην τουρκική κατοχή του 37% της γης µας αλλά και στο 3% που κατέχουν οι Βρετανικές Βάσεις.
Τόνισε τον αγώνα ενάντια στη ΝΑΤΟποίηση και στρατιωτικοποίηση του νησιού µας και στον τερµατισµό της χρήσης των Βρετανικών Βάσεων για την επέκταση των αµερικανονατοϊκών σχεδιασµών στη Μεσόγειο, αφού έχουν χαρακτηριστεί ως η «εξαιρετικά πολυσύχναστη» αεροπορική βάση του Ηνωµένου Βασιλείου.
Στο πλαίσιο των δράσεων οι συµµετέχουσες συνέταξαν ∆ιακήρυξη για την Ειρήνη, η οποία θα υπογραφεί από γυναίκες ανά το παγκόσµιο και θα σταλεί στην αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Η ∆ιακήρυξη αναφέρει ανάµεσα σε άλλα:
«Είµαστε γυναίκες από όλο τον κόσµο, που αγαπάµε βαθιά τον πλανήτη µας. Εκτιµούµε τις οικουµενικές αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης που επιβεβαιώνονται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωµένων Εθνών και την Οικουµενική ∆ιακήρυξη των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων. Αγωνιζόµαστε για την επιβεβαίωση των δικαιωµάτων των γυναικών και των λαών, ενάντια σε κάθε µορφή βίας, εκµετάλλευσης και διάκρισης.
Θέλουµε να διασφαλίσουµε τη ζωή των σηµερινών και των µελλοντικών γενεών στον πλανήτη
Εδώ και δεκαετίες ασχολούµαστε µε την αναζήτηση της παγκόσµιας ειρήνης, για µια νέα παγκόσµια τάξη πραγµάτων που καταργεί τον πόλεµο.
Αναγνωρίζουµε το ρόλο που παίζει ο καπιταλισµός στη δηµιουργία του µιλιταρισµού και του πολέµου και θέλουµε µια νέα, µη στρατιωτικοποιηµένη ασφάλεια, για να διασφαλίσουµε τη ζωή και την υγεία των σηµερινών και των µελλοντικών γενεών όλων σε αυτόν τον πλανήτη -και του ίδιου του πλανήτη.
Η φιλοδοξία µας για ειρήνη απειλείται σήµερα από την κλιµάκωση της κούρσας των εξοπλισµών και τον κίνδυνο πυρηνικού πολέµου, την ενίσχυση των στρατιωτικών συµµαχιών και τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων. Όλα αυτά κινδυνεύουν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στην καταστροφή. Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ από το 1991 και µετά ευθύνονται σε µεγάλο βαθµό για αυτή την αναπτυσσόµενη παγκόσµια αντιπαράθεση. Το τελευταίο στάδιο αυτής της πολιτικής διαδικασίας είναι η λεγόµενη Νέα Στρατηγική Αντίληψη, η οποία συµφωνήθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022.
Η Νέα Στρατηγική Αντίληψη συνεχίζει να καθορίζει ρόλους και καθήκοντα που υπερβαίνουν κατά πολύ τους αρχικούς “αµυντικούς” σκοπούς του ΝΑΤΟ, αντικαθιστώντας λειτουργίες και καθήκοντα που αποτελούν αποκλειστική αρµοδιότητα των Ηνωµένων Εθνών.
Το όλο και πιο παγκόσµιο ΝΑΤΟ, που ενεργεί προς το συµφέρον των πλούσιων εθνών της “∆ύσης”, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον Ειρηνικό. Επιδιώκει να επιβάλει ένα “µοντέλο πολιτισµού” πολύ πέρα από την ευρωατλαντική περιοχή της αρχικής Συνθήκης. Η Νέα Στρατηγική Αντίληψη έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε το “πνεύµα του Ελσίνκι” που επιδιώκει την ειρηνική συνεργασία µεταξύ των κρατών και την απόρριψη της απειλής ή της χρήσης βίας.
Ως γυναίκες της ειρήνης απορρίπτουµε το ΝΑΤΟ και την κοσµοθεωρία του. Υποδαυλίζει την αστάθεια και επιδεινώνει τις διεθνείς συγκρούσεις. Είναι ασυµβίβαστο µε την αρχή µας να φροντίζουµε τον κόσµο -µια αρχή που προσπαθούµε να επιβεβαιώσουµε σε παγκόσµιο επίπεδο.
Η εποχή της αποικιοκρατίας και του ιµπεριαλισµού έχει παρέλθει. Η εποχή της διεκδίκησης της ∆ύσης για µονοπολική κυριαρχία και “ηθική υπεροχή” έχει παρέλθει.
Σήµερα καλωσορίζουµε µια νέα πολυπολική παγκόσµια τάξη που βασίζεται σε κοινές αποφάσεις, στην κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, στην κοινή χρήση πόρων και τεχνολογιών, στη µετάβαση σε µηδενικά στρατιωτικά οπλοστάσια.
– ΟΧΙ στο παγκόσµιο ΝΑΤΟ, ΟΧΙ στα όλο και πιο στρατιωτικοποιηµένα µπλοκ, ΟΧΙ στον πόλεµο ως τρόπο επίλυσης διεθνών διαφορών.
– Όχι στη στρατιωτικοποίηση της επιστηµονικής έρευνας. Η νέα γενιά έχει δικαίωµα σε µια κοσµική και δηµοκρατική εκπαίδευση, εµπνευσµένη από τις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης µεταξύ λαών και κρατών.
– Όχι στην εµπλοκή των γυναικών στα πολεµικά σχέδια της πατριαρχίας. Όχι σε οποιαδήποτε “προσέγγιση του φύλου” στο ΝΑΤΟ. Η τοποθέτηση γυναικών σε κορυφαίους ρόλους σε έναν πολεµοκάπηλο στρατιωτικό οργανισµό δεν θα κάνει τίποτα για την προώθηση των αρχών της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης που διέπουν τους αγώνες των γυναικών για ελευθερία».
