Γυναίκες από όλη την Κύπρο ενώθηκαν στη Φύτη της Πάφου δείχνοντας έμπρακτα πως δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν

Το «Φυθκιώτικο Υφαντό» έλαβε την πιστοποίηση εθνικού προτύπου

Η αγάπη για την παράδοση και το κέντημα, αλλά και η έγνοια για ειρήνη στην Κύπρο ένωσαν γυναίκες και από τις δύο κοινότητες στο χωριό Φύτη της Πάφου.

Στις 23 Οκτωβρίου, πέραν των 60 γυναικών από πέντε οργανώσεις από όλη την Κύπρο, συναντήθηκαν στο -ξακουστό για το «Φυθκιώτικο Υφαντό»- χωριό Φύτη της Πάφου, οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής από τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού.

Σημειώνεται ότι το «Φυθκιώτικο Υφαντό» έχει κατοχυρωθεί ως εθνικό πρότυπο από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS). Αναμένεται όμως να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αποδοθεί επίσημα το έγγραφο πιστοποίησης.

Screenshot 2022 10 31 074946

Οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις για τα παραδοσιακά υφαντά και κεντήματα και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, συμμετείχαν σε εργαστήριο υφαντικής του «Φυθκιώτικου Υφαντού», παρουσίασαν το δικό τους έργο και συζήτησαν για την ανάγκη συνέχισης αυτής της συνεργασίας, που θα βοηθήσει στην αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ειδικά των γυναικών.

Η δράση έγινε στο πλαίσιο του δικοινοτικού προγράμματος «Ενδυναμώνοντας τον Δικοινοτικό Διάλογο», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνάντηση έγινε δυνατή με την υποστήριξη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Σε αυτή συμμετείχαν, εκτός από τις γυναίκες της Φύτης και οργανώσεις από την κατεχόμενη Λεύκα, την κατεχόμενη Αμμόχωστο, τη Δερύνεια και τις Πλάτρες.

Η κυρία Διαμάντω Διομήδους, μία από τις γυναίκες της Φύτης που παρουσίασε τον τρόπο δημιουργίας των υφαντών, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι «ήταν μεγάλη χαρά και τιμή που φιλοξενήσαμε γυναίκες από όλη την Κύπρο.

Τους δείξαμε πώς γίνεται το ‘‘Φυθκιώτικο’’ και είπαμε την ιστορία του». Εξέφρασε ανυπομονησία για τις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν στα άλλα χωριά. Σχετικά με τη συνέχεια που πρέπει να έχει αυτή η παράδοση, μας ανέφερε πως είναι η πιο μικρή ηλικιακά που ξέρει αυτή την τέχνη και σημείωσε ότι υπάρχουν άλλες περίπου 10 γυναίκες στην ηλικία της μητέρας της. Περίπου 80 χρονών.

Εξέφρασε την ελπίδα να μη χαθεί αυτή η τέχνη και να συνεχίσει, γι’ αυτό η ίδια κάνει ό,τι μπορεί. Όπως μας ανέφερε, συμμετέχει σε προγράμματα του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο επιχορηγεί μαθήματα και έτσι προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει αυτή την τέχνη. Ακόμη και να μην επιχορηγείται, όμως, είπε ότι είναι διαθέσιμη να δείξει σε όποιον θέλει.

Ο κοινοτάρχης Φύτης, Κυριάκος Σωτηρίου, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Φυθκιώτικο έχει κατοχυρωθεί και σημείωσε ότι «είναι κάτι όπως το Λευκαρίτικο κέντημα. Πλέον, οι τουρίστες θα επισκέπτονται το χωριό για να δουν αυτό το παραδοσιακό προϊόν». Όταν η κοινότητα πάρει και επίσημα το χαρτί, τότε θα γίνουν και οι ανάλογες εκδηλώσεις, ανέφερε.

Από το Δίκτυο Θεματικών Κέντρων Τροόδους που εδρεύει στις Πλάτρες, η κα Γιούλα Μιχαηλίδου ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι η εκδήλωση ήταν άψογη και έδωσε την ευκαιρία στις γυναίκες του νησιού να δικτυωθούν και να συνδεθούν μεταξύ τους.

Πρόσθεσε ότι η μέρα ήταν γεμάτη ζεστασιά, δημιουργικές τέχνες, γεύσεις και αρώματα, φιλία και χαρά.

Όπως σημείωσε, «οι τέχνες και οι χειροτεχνίες συνδέουν και ενώνουν τις δύο κοινότητες και αποτελούν μέρος της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία πρέπει να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε».

Screenshot 2022 10 31 074911

Μέσω αυτών των δράσεων και με την υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επεσήμανε η κα Μιχαηλίδου, θα μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για την κοινή μας κουλτούρα και να βρούμε τρόπους και εργαλεία για να συνδέσουμε τις δύο κοινότητες και να δημιουργήσουμε μια δυναμική ομάδα δημιουργικών γυναικών.

Ε/κ και Τ/κ δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν – Μπορούν να ζουν αρμονικά

Η κα Φλώρα Χατζηγεωργίου, από την οργάνωση «Κλωθώ» της Δερύνειας, ανέφερε πως ως οργάνωση ξεκίνησαν δειλά-δειλά τις επαφές με τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Αμμοχώστου» και σιγά-σιγά αναπτύχθηκε μια στενή συνεργασία.

Σχετικά με την εκδήλωση μάς ανέφερε ότι ήταν πάρα πολύ ωραία και ότι υπήρχε μια ζεστή ατμόσφαιρα με όλους τους συμμετέχοντες. Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις θα γίνονται περίπου ανά δίμηνο και πως η επόμενη θα γίνει στη Δερύνεια εντός Δεκεμβρίου. Επίσης, η κα Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι πρέπει να διευρυνθούν αυτές οι επαφές και να συμμετέχει περισσότερος κόσμος σε δικοινοτικές εκδηλώσεις.

«Είναι πολύ ωραία τα δικοινοτικά προγράμματα που μας δείχνουν ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν αρμονικά. Δεν έχουν τίποτα που να τους χωρίζει. Πρέπει να συμμετέχει περισσότερος κόσμος, ιδιαίτερα η νεολαία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ομάδα Γυναικών Χειροτεχνίας της Λεύκας

Sezgin Yalciner: Θέλουμε να επισκεφτούμε περισσότερα χωριά στο νότο και να προωθήσουμε την ενότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Umran Huseyin: Μου άρεσε το εργαστήριο, βλέποντας τις γυναίκες να υφαίνουν τον αργαλειό.

Aysen Ozrecberoglu: Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να βρεθούν μαζί οι δύο πλευρές.

Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμοχώστου

Dudu Kılıç Cumaoğulları: Ως ένας σύλλογος 30 ετών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμοχώστου ασχολείται με δικοινοτικές δραστηριότητες και προγράμματα από τα πρώτα του χρόνια. Ήταν χαρά για μας να βρεθούμε, για άλλη μια φορά, με δημιουργικές γυναίκες από διάφορες περιοχές και κοινότητες της Κύπρου με την υποστήριξη και τη βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις γυναίκες του χωριού Φύτη και τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου για τη φιλοξενία και τη θετική τους προσέγγιση στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ γυναικών και από τις δύο κοινότητες.

Είναι στο χέρι μας να ασχοληθούμε περισσότερο και να γνωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας και να βοηθήσουμε στη διατήρησή της, συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και υποστηρίζοντάς τις.

Η ελπίδα μας είναι να ζήσουμε χωρίς διαχωρισμούς, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν ελεύθερα να διακινούνται και να μαθαίνουν ο ένας για τον άλλον και για τις κατά τόπους παραδόσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy