Γυναίκες στον κόσμο, γυναίκες στην πρώτη γραμμή

Από την αντίσταση στην κατοχή μέχρι τις διαμαρτυρίες, από την κλιματική δικαιοσύνη στο δικαίωμα στη γη, από το ρατσισμό μέχρι την εξάλειψη της έμφυλης βίας, οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για ένα καλύτερο μέλλον.

Από τις πιο δυνατές φωτογραφίες γυναικών που αντιστάθηκαν σε όλο τον κόσμο τη δεκαετία 2010 – 2019.

Στη Χιλή, οι γυναίκες συγκλονίζουν με τη δύναμή τους. Με τον αγώνα τους για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό της χώρας. «Ο βιαστής είσαι εσύ», το δημιούργημα της φεμινιστικής συλλογικότητας της Χιλής που έχει μετατραπεί σε ύμνο κατά της βίας εναντίον των γυναικών, εμπνέει την οικουμένη.

Στην Ινδία, οι γυναίκες βιώνουν καθημερινά μια ζοφερή πραγματικότητα. Η «σύγχρονη» κοινωνία της Ινδίας εξακολουθεί να μη δείχνει ίχνος σεβασμού στη γυναίκα, αντιμετωπίζοντάς την σαν το αδύναμο φύλο. Εκεί η παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. Όταν μια γυναίκα κυκλοφορεί ασυνόδευτη στο δρόμο, χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς ή υιοθετεί «δυτικές» συνήθειες, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Η ίδια η κοινωνία δεν επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν μια κανονική ζωή, καθώς οι περισσότερες από αυτές ζουν όλη τους τη ζωή με τον εξευτελισμό, ενώ οι παραδόσεις θέλουν τη γυναίκα να φταίει σε ένα βιασμό περισσότερο από τον άντρα.

Τραγουδώντας και χορεύοντας, χιλιάδες αυτόχθονες γυναίκες από διάφορες φυλές βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, σε μια διαμαρτυρία κατά των πολιτικών της κυβέρνησης Μπολσονάρο.Ορισμένες είχαν στην αγκαλιά τους και τα μωρά τους. Μεταξύ άλλων, παλεύουν για την προστασία των δικαιωμάτων των ιθαγενών και του φυσικού πλούτου των περιοχών όπου ζουν.

Χιλιάδες Ισραηλινές συμμετείχαν σε γενική απεργία και διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία σε βάρος των γυναικών και απαιτώντας περισσότερα μέτρα εκ μέρους του κράτους. «Μπίμπι, ξύπνα, το αίμα μας έχει αξία» φώναζαν οι συγκεντρωμένες, αναφερόμενες στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αφορμή τη δολοφονία δύο νεαρών κοριτσιών, ηλικίας 13 και 16 ετών. Οι δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών από άνδρες του στενού τους περιβάλλοντος είναι συχνές στη χώρα.

Φωνάζοντας συνθήματα «Σταματήστε τις δολοφονίες γυναικών» ή «Μην κοιτάζετε αυτές τις βιαιοπραγίες, κάντε κάτι», οι διαδηλωτές, στο μεγαλύτερο μέρος τους γυναίκες, πραγματοποίησαν πορεία στη συνοικία Καντικόι, στην ασιατική πλευρά της πόλης, ενώ αφηγούνταν ιστορίες γυναικών που προσφάτως δολοφονήθηκαν, όπως εκείνη της Εμινέ Μπουλούτ. Από την Κωνσταντινούπολη η είδηση, πριν από μερικούς μήνες. Η 38χρονη Εμινέ Μπουλούτ δολοφονήθηκε τον Αύγουστο από τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος τη μαχαίρωσε, έπειτα από ένα διαπληκτισμό που είχαν σε μια καφετέρια στο Κιρικάλε (κεντρικά), μπροστά στα μάτια της κόρης τους 10 ετών. Από τον Δεκέμβριο του 2018, οι διαμαρτυρίες στο Σουδάν που πυροδοτήθηκαν από την τριπλάσια τιμή του ψωμιού μετατράπηκαν σε εθνικές διαμαρτυρίες ενάντια στο σχεδόν τριών δεκαετιών καθεστώς του Ομάρ ελ-Μπεσίρ, έλεγε μία είδηση τον περασμένο Απρίλιο. Η κυβέρνηση Μπασίρ χρησιμοποίησε κατασταλτικές τακτικές και μέτρα για την εξουδετέρωση των διαμαρτυριών. Περισσότεροι από 40 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, εκατοντάδες κρατήθηκαν και βασανίστηκαν. Η βίαιη απάντηση δεν εμπόδισε τις γυναίκες να πάρουν σθεναρή θέση στην καρδιά των διαμαρτυριών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy