Γυρίζουν την πλάτη οι εργολάβοι στο μεγάλο πάρκο στο Τσιακκιλερό

Τρίτη προκήρυξη του διαγωνισμού από τον Δήμο Λάρνακας με διπλασιασμό της εκτίμησης δαπάνης

 

 

Στην πρωτοφανή και δυσάρεστη θέση να ψάχνει εργολάβους για να αναλάβουν ένα σημαντικό έργο, αλλά να μην τους βρίσκει, βρίσκεται ο Δήμος Λάρνακας. Σε μια πρωτοφανώς δυσάρεστη εξέλιξη, ο δημόσιος διαγωνισμός για υλοποίηση του μεγάλου πάρκου στο συνοικισμό Τσιακκιλερού απέτυχε για δεύτερη φορά, αφού δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από εργοληπτικές εταιρείες. Αυτό ανάγκασε τον Δήμο Λάρνακας να προκηρύξει το διαγωνισμό για τρίτη φορά διπλασιάζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση δαπάνης, με την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρξει ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρείες.

Η αρχική προκήρυξη ανακοινώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 με εκτίμηση κόστους 890 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο η προθεσμία πέρασε χωρίς προσφορές. Στις 19 Δεκεμβρίου 2022, ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε το διαγωνισμό για δεύτερη φορά ανεβάζοντας την εκτίμηση κόστους στα 1.280.000 ευρώ καθώς τα μηνύματα από την πρώτη προκήρυξη ήταν ότι λόγω της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους ήταν ασύμφορη η προσφοροδότηση για το έργο. Παρ’ όλα αυτά και τη δεύτερη φορά οι εργοληπτικές εταιρείες γύρισαν την πλάτη. Κατόπιν τούτου, ο Δήμος Λάρνακας στις 9 Μαρτίου 2023 ανέβασε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-procurement την τρίτη συνεχόμενη προκήρυξη με βάση την οποία, η εκτίμηση κόστους έχει ανέβει στα 1.665.000 ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την αρχική εκτίμηση! Με βάση την καινούργια διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 21 Απριλίου 2023 για να υποβάλουν προσφορές και εάν αυτή τη φορά υπάρξει ενδιαφέρον, θα έχουμε έναρξη κατασκευαστικών εργασιών μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Δήμος Λάρνακας παρουσίασε δημόσια το έργο «Δημιουργία Χώρου Εκδηλώσεων/Αναψυχής στον Κυβερνητικό Οικισμό Τσιακκιλερού». αποκαλύπτοντας στο κοινό το εντυπωσιακό σχέδιο που εκπονήθηκε από το γραφείο μελετών A. F. Modinos & S. A. Vrahimis Architects & Engineers.

Τα σχέδια προβλέπουν:

–  Δημιουργία παιδότοπου και ζώνης ενεργούς ψυχαγωγίας και αθλοπαιδιών

– Κατασκευή ανοικτού αμφιθεάτρου με καθίσματα χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων.

– Κατασκευή αναψυκτηρίου και χώρων υγιεινής.

– Εγκατάσταση φωτισμού με νέας τεχνολογίας αντιβανδαλιστικού τύπου φωτιστικά.

– Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού

– Φύτευση για ενίσχυση του πρασίνου

– Υπογειοποίηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (συστήματα ύδρευσης και άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης).

Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος έχει προνοήσει για κονδύλι 907.000 ευρώ στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του 2023.

Έργο που θα αλλάξει την εικόνα των συνοικισμών
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, το έργο αυτό αναμένεται να αλλάξει τις περιοχές του Τσιακκιλερού και Κοκκίνων και θα προσελκύσει τους νέους, αλλά και δημότες κάθε ηλικίας προσφέροντας στους ανθρώπους μια υποδομή που συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy