Γύρω στα 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με την ασθένεια Αλτσχάιμερ, αναφέρει το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το οποίο με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, συγχαίρει την Κοινωνία των Πολιτών, καθώς και τις Κυβερνητικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που στηρίζουν τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωση του, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναφέρει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ (World Alzheimer’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, όσο και την αφύπνιση και ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων.

Σημειώνει ότι δύο στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως πιστεύουν ότι υπάρχει περιορισμένη ή και καθόλου ενημέρωση για την άνοια στις χώρες τους.

Όπως αναφέρει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για πρόληψη.

Σημειώνει, επίσης, ότι σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, στις περιπτώσεις που αυτή εκδηλωθεί και υπογραμμίζει ότι από τη νόσο δεν πάσχει μόνο ο ανοϊκός ασθενής, αλλά ολόκληρη η οικογένεια, καθώς επιφέρει δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό βάρος.

«Η 21η Σεπτεμβρίου ας αποτελέσει το έναυσμα για να εκφράσουμε την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη μας προς αυτές τις Οργανώσεις ανά το παγκόσμιο, η δράση των οποίων μπορεί να επηρεάσει τους διαμορφωτές γνώμης και τις κυβερνήσεις. Παράλληλα, η προσοχή μας πρέπει να στραφεί και στις οικογένειες των πασχόντων, που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο αυτή την ψυχοφθόρο νόσο, αλλά και το στίγμα της κοινωνίας. Αν ο καθένας από μας ενημερωθεί κατάλληλα, θα μπορούμε να δρούμε ενισχυτικά προς αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει επιτέλους να εκλείψουν οι ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, που οδηγούν τους οικείους των ανοϊκών ασθενών στο να τους κρύβουν από ντροπή, αντί να τους βοηθούν να ζουν με αξιοπρέπεια», καταλήγει το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού, στην ανακοίνωση του.