H ανέχεια του κόσμου δεν αγγίζει τους κυβερνώντες

Businessman has no money. Unemployed and bankrupt man looks into his empty wallet. Stress crisis, unemployed businessmen waiting for new job, recession situation and hopelessness (Businessman has no money. Unemployed and bankrupt man looks into his em

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε πριν λίγες μέρες και στο οποίο έτυχε να ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, αποτελεί μια ακόμα περίτρανη απόδειξη ότι στην Κύπρο, στην οποία, όπως κοκορεύονται οι κυβερνώντες και οι διάφοροι επιτελικοί τους, «η κυβέρνηση με τους σωστούς χειρισμούς της πέτυχε να κρατηθεί η οικονομία μας σε καλά επίπεδα παρά την κρίση και τις συνεχείς προκλήσεις», ο πολύς κόσμος στερείται τα βασικά για την επιβίωσή του.

Η ακρίβεια που συνεχώς καλπάζει, οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις πείνας έχουν γονατίσει τον κόσμο σε σημείο που δεν πάει άλλο. Υποφέρει ο κόσμος, καθώς έφτασε στο σημείο να μετρά καθημερινά τις δεκάρες στο πορτοφόλι του, προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην οικονομική εξαθλίωση που έχει οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούν με νύχια και με δόντια οι οικογενειάρχες, τα νέα ζευγάρια και οι συνταξιούχοι να βγάλουν τον μήνα και δεν τα καταφέρουν.

Το σκηνικό εκτυλίχθηκε απόγευμα έξω από κατάστημα τράπεζας (από τα λίγα έχουν απομείνει για την εξυπηρέτηση του κόσμου), όπου δέκα -μπορεί και περισσότεροι- άνθρωποι περίμεναν στη σειρά για να πάρουν χρήματα από την ΑΤΜ. Μπροστά στο μηχάνημα βρισκόταν μια γυναίκα. Έμοιαζε με συνταξιούχο, όμως από το ντύσιμο και το γενικότερο σουλούπι της έδειχνε ότι μόλις είχε σχολάσει από κάποια δουλειά όπου απασχολείται, προφανώς για να συμπληρώνει το εισόδημά της.

Αργούσε η γυναίκα και όλοι όσοι περιμέναμε πίσω της είχαμε αντιληφθεί ότι έβαζε επανειλημμένα την κάρτα της, χωρίς όμως να της βγάζει χρήματα. Ένιωθε άσχημα που καθυστερούσε, αλλά επέμενε, οπότε σε κάποια στιγμή προθυμοποιήθηκε ο άνθρωπος που περίμενε πίσω της να τη βοηθήσει.

«Θέλω 50 ευρώ, αλλά μου λέει ότι δεν υπάρχει το ποσό που ζήτησα… Άραγε να τέλειωσαν τα λεφτά της μηχανής;» είπε κι άφησε τον άλλο να δοκιμάσει μπας και η ίδια έκανε κάτι λάθος…

Ξαναμπήκε η κάρτα της στη μηχανή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Δεν υπάρχουν τόσα λεφτά στο λογαριασμό σου, γι’ αυτό και δεν σου δίνει το ποσόν που ζητάς…» την ενημέρωσε ο άνθρωπος που προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει και την ρώτησε αν ήθελε να ξαναδοκιμάσει για 20 ευρώ…»

Έσκυψε το κεφάλι η γυναίκα, πήρε την κάρτα της, είπε ευχαριστώ και αποχώρησε. Καθώς περνούσε από δίπλα μου (ήμουν τελευταίος στην ουρά) κοντοστάθηκε πίσω μου και πήρε τηλέφωνο. Και την άκουσα να λέει καθώς απομακρυνόταν: «Δεν έμειναν λεφτά… κι ακόμα 20 έχει ο μήνας».

Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριε Αναστασιάδη και κύριε Αβέρωφ που θέλετε να συνεχίσετε να κυβερνάτε για «να συνεχίσει η πρόοδος του τόπου και η ευημερία του λαού». Η περίπτωση της ηλικιωμένης γυναίκας αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχετε οδηγήσει τον πολύ κόσμο με τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές σας. Αλλά στη δική σας συνείδηση όλοι αυτοί οι δυσπραγούντες  πολίτες αποτελούν ψιλά γράμματα…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy